Actualitat

Artistes cubans protagonitzen enguany les ´´Intervencions plàstiques al Castell de Dénia´´

Josep Ginestar i Pau Reig durant la presentació de la sisena edició de ´´Temps, Memòria´´

La sisena edició de Temps, Memòria. Intervencions plàstiques al Castell de Dénia, organitzada pel Grup De Reüll amb la col·laboració de l’Ajuntament de Dénia, es dedicarà a les creacions de cinc artistes cubans. A partir del 5 de juliol i fins al 30 de setembre, Rubén Fuentes, Óscar Rodríguez, Luis Gómez, Glenda Salazar i Lázaro Saavedra instal·laran les seues propostes en diferents indrets del monument denier.

Aquesta cita amb l’art contemporani ha estat presentada aquest matí a l’Ajuntament de Dénia pel regidor de Cultura, Pau Reig, i el coordinador de la iniciativa i president del Grup De Reüll, Josep Ginestar, qui ha ressaltat els lligams històrics entre Dénia i Cuba “materialitzats en la figura de l’escriptor Juan Chabàs i en moltes altres persones d’ací que van emigrar al país caribeny”.    

L’itinerari plàstic començarà amb l’obra de Rubén Fuentes que s’instal·larà al costat de la Torre de les Puces: un vidre rectangular omplert de fang que l’artista il·luminarà perquè, en secar-se la matèria, la llum isca d’entre els clavills.
 
En la pinada d’enfront, Lázaro Saavedra mostrarà una reinterpretació de la sèrie “Sepultados por el olvido” que consistirà a col·locar 66 làpides blanques que recorden l’espectador la imatge dels cementiris. Segons ha explicat Josep Ginestar, aquesta intervenció està dedicada “a tots els sers anònims que contribueixen a fer la Història”.              

Arribats a la torre renaixentista trobarem el treball “Proyecto para una nueva iglesia”, d’Óscar Rodríguez. Aquest artista, “que treballa partint del context del lloc on exposa”, ha projectat la construcció d’un marge que envolte la torre enmig del qual erigirà una xicoteta església.              

Glenda Salazar proposa una relectura de la tradició popular d’adornar els carrers amb un muntatge, on es troben les restes del fortí, composat per acetats de color i lletres estampades en peces transparents que configuraran frases amb sentit espiritual.        

Per últim, en la zona dels vergerets, Luis Gómez construirà una gran pilota amb dos tendes de campanya amb forma d’iglú, que la gent podrà moure, i que “simbolitza la immigració, la casa sobre les espatlles, sense rumb”, ha apuntat Ginestar.                

Temps, Memòria forma part del projecte “Intervencions plàstiques a la Marina”, en el qual també participen les poblacions de Jesús Pobre, Xàbia, Altea i enguany, de nou, s’incorporen Pedreguer i Benissa.

Alhora, el projecte comarcal pertany al circuit Estiu Art, que celebra la segona edició, junt amb les manifestacions artístiques que tenen lloc al campus de la Universitat Politècnica de València i al Palau Ducal de Gandia, amb el nom de Cambra d’Art. Com ha assenyalat el coordinador de la proposta, “es tracta del circuit més ample i veterà de tot l’estat espanyol, amb un total de 38 intervencions plàstiques”.  

Temps, Memòria VI  s’inaugurarà el proper 5 de juliol, a les 20.30 hores, al Castell de Dénia.

Altres notícies

imprimir