Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

D*na Fòrum presenta el microdocumental “Cuinant una terra. Llaurant un futur” per a reivindicar els productes de proximitat

En el marc del D*na Fòrum Gastronòmic, organitzat per l’Ajuntament de Dénia i Turisme Comunitat Valenciana i que se celebrarà els dies 25, 26 i 27 de novembre a Dénia, les converses sobre gastronomia, turisme i territori han eixit al seu hàbitat natural per a quedar recollides en la peça audiovisual Cuinat una terra. Llaurant un futur. Tot això com a part d'un discurs que no s'entén sense els productors i els productes autòctons i de temporada que caracteritzen a la Marina Alta i que arrosseguen una herència cultural i gastronòmica molt arrelada.

Pep Romany, cuiner i comissari del fòrum, ha recorregut aquesta comarca amb l'objectiu de conéixer de primera mà com són i què pensen els productors de tres dels principals aliments de proximitat que es consumeixen a la Marina Alta: l'arròs, l'ovella guirra i el blat. En aquest microdocumental, el context i el relat de cadascun dels seus protagonistes s'uneixen per a transmetre a l'espectador que tot el que consumim espera una història que va més enllà del producte en si, ja que el territori i les persones que el conformen són el seu major i millor aliat.

En paraules de Romany, “volem donar-li continuïtat a aquest projecte amb la ferma voluntat d'articular el territori i l'única manera de fer-ho és recuperant l'hort i el bestiar pròxim, l'artesania i els oficis tradicionals que permeten conéixer als seus protagonistes i dignificar aquestes labors. Cosa que té molt de futur en l'actual necessitat de sostenibilitat i respecte a la naturalesa. D'aquesta forma, es podran identificar els fonaments que serviran per a dotar a la comarca d'un sistema agroalimentari i gastronòmic que preserve la seua manera de viure, els seus productes i el seu entorn”.

Cuinant una terra. Llaurant un futur es compon de tres peces audiovisuals en les quals, al voltant d'una taula a l'aire lliure, Romany dóna veu als els productors de la zona i a les seues reivindicacions. Serveis tan bàsics com un molí per a blat i arròs o un escorxador facilitarien i ajudarien a preservar la labor diària d'aquests productors.

En el primer dels capítols, Pep parla de l'arròs bombó -una varietat autòctona recuperada en la Marjal Pego-Oliva- amb Vicent Dominguis, un agricultor jove que creu fonamental donar valor als nostres productes com a forma de diferenciació i futur. En el segon, Joan Ripoll, un pastor dedicat a la cria de l'ovella guirra, reivindica el consum d'aquesta espècie autòctona i ressalta la qualitat i els beneficis nutritius d’este tipus de carn que han tornat a posar en alça cuiners com Pep Romany o Quique Dacosta. Aquesta sèrie de trobades finalitza en un riurau de Jesús Pobre en el qual comissari de D*na Fòrum xarra amb Andreu Costa sobre la recuperació del blat de la Marina Alta. Una història de quasi una casualitat que ha permés tornar a collir blat en el que abans era “el graner de la província”.

Per a visualitzar els documentals pots punxar en  www.dna-forum.es.

D*na Fòrum presenta el microdocumental “Cuinant una terra. Llaurant un futur” per a reivindi...
D*na Fòrum presenta el microdocumental “Cuinant una terra. Llaurant un futur” per a reivindi...
D*na Fòrum presenta el microdocumental “Cuinant una terra. Llaurant un futur” per a reivindi...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina