Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Comença a caminar el projecte Dénia Smart City amb les gestions per a la posada en funcionament de l'oficina tècnica municipal que coordinarà la implementació de les mesures 'smart'

Estarà assistida per dos Agents de Desenvolupament Local i dos treballadors administratius i s'encarregarà també del rastreig de les subvencions necessàries per a desenvolupar les diferents accions

Hui s'ha presentat, a Corporació municipal i mitjans de comunicació, el pla director Dénia Smart City, "el full de ruta per a convertir Dénia en una ciutat intel·ligent", ha explicat el regidor de Modernització, Paco Roselló. I el primer pas per a començar a treballar en fer realitat eixe objectiu és la creació de l'oficina tècnica municipal que en coordinarà la implementació de les mesures incloses al projecte.

"En els pressupostos 2021 tenim reservada una partida de 100.000 € per a plans d'ocupació, que enguany es destinarà a la contractació del personal de l'oficina estratègica: dos Agents de Desenvolupament Local (ADL) i dos treballadors administratius". Roselló ha recordat que els ajuntaments "tenim molt limitades, per llei, les possibilitats d'ampliar la plantilla municipal", per això aquesta serà la fórmula emprada per a dotar de personal la nova oficina.

Entre les funcions d'aquest departament, "aconseguir que aquest pla tinga continuïtat i les accions de millora proposades arriben a bon port", ha assenyalat l'alcalde, Vicent Grimalt. "Un projecte així no és qüestió d'una legislatura i una de les prioritats per a començar a caminar-hi és buscar les subvencions que ens hi puguen ajudar, presentar el pla i aconseguir finançament".

En el punt de mira, com han indicat els redactors del pla, de l'empresa Aalto Consultores, els fons del pla de recuperació europeu Next Generation. "Aquest projecte arriba en el moment perfecte per a optar-hi".

Dénia Smart City

El pla director “és el document rector, de caràcter transversal, integrador i adaptable, que servirà de guia a l’ajuntament en el procés transformador cap una ciutat intel·ligent”. Un objectiu general que ha d’assolir-se mitjançant actuacions concretes de implementació dels recursos TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), tant en els serveis públics com en els processos de gobernança local.

Dénia Smart City està dividit en quatre fases: una primera d’anàlisi i diagnòsi, ja completada, en què s’han identificat, amb la participació de la ciutadania i del personal tècnic municipal, el punt de partida i les necessitats actuals de Dénia des de la perspectiva tecnològica i el concepte smart; una segona estratègica, de definició d’objectius a partir de les necessitats detectades; la tercera concreta les accions realitzables per a assolir la meta; i en un quart apartat s’ofereix un esquema de govern per a desenvolupar el pla.

Entre els objectius principals que fixa el pla i dels quals naixen 9 línies d’actuació, destaquen, per exemple, com a estratègics: l’impuls de l’administració electrònica, la potenciació de l’economia local amb el suport de les eines i la filosofia smart o incrementar l’eficiència dels serveis públics amb el desenvolupament de projectes tecnològics.

En l’àmbit més concret de les 9 línies d’actuació (agrupades en tres eixos: Gobernança, Turisme i Sostenibilitat) es prioritzen les propostes destinades a promoure el trànsit i la mobilitat intel·ligents, amb accions com l’aplicació d’elements intel·ligents a la gestió dels aparcaments i zones d’estacionament regulat; el replantejament dels horaris i connexions del transport urbà, la clara visualització de la informació per a la ciutadania i eines àgils i smart per a la compra de bitllets, etc.; passos de vianants intel·ligents; i punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

En l’àmbit de la sostenibilitat, s’ha de treballar prioritàriament en la gestió dels recursos ambientals i els parcs i jardins (sistemes de reg automatitzat i presa de dades sobre paràmetres ambientals); l’optimització de la recollida de residus (sensors per a monitoritzar l’estat dels contenidors); enllumenat intel·ligent per a l’estalvi energètic.

En el plànol comercial, s’assenyala una de les accions que ja estan en marxa: la creació d’un marketplace, una plataforma digital de venda que agrupe diferents establiments de la ciutat, per a la qual l’ajuntament ja ha rebut una subvenció de 36.600 € dels Fons FEDER.

I en un apartat essencial com el del turisme, el pla director Dénia Smart City convergeix amb el Pla de Destinació Turística Intel·ligent, actualment en procés d’elaboració.

Comença a caminar el projecte Dénia Smart City amb les gestions per a la posada en funcionam...
Comença a caminar el projecte Dénia Smart City amb les gestions per a la posada en funcionam...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina