• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

Dénia és declarada Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO

11/12/2015

Dénia ha entrat a formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO en la categoria de gastronomia. L'organisme internacional ha fet pública esta vesprada la llista de les 47 ciutats del món que passen a formar part d'esta xarxa en les categories de Gastronomia, Literatura, Artesania i Art Popular, Disseny, Cine, Arts Audiovisuals i Música. Junt amb Dénia, altres dos ciutats espanyoles han sigut declarades Ciutats Creatives: Burgos, també en la categoria gastronòmica, i Barcelona en l'apartat de literatura. Després de conéixer la notícia, l'alcalde, Vicent Grimalt, i la presidenta de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (Aehtma), Cristina Sellés, acompanyats per representants de tots els grups polítics municipals, la presidenta del Cercle Empresarial de la Marina Alta, Sonja Dietz, membres del comité assessor i redactor de la candidatura deniera i un nombrós grup de restauradors i hotelers de la ciutat s'han donat cita en la Sala de Plens de l'Ajuntament de Dénia per a realitzar una primera valoració.

En la seua intervenció, l'alcalde de Dénia ha felicitat a tots els que han participat en este projecte des de 2011, any en què es va decidir optar a esta distinció i es va començar a preparar el primer projecte de candidatura presentat en 2014 i que finalment no va prosperar. Grimalt ha dedicat una menció especial al consell redactor i al consell assessor de la candidatura distingida este 2015 i al seu redactor, Toni Reig.

L'alcalde ha indicat que Dénia ha presentat un projecte “sòlid, ben fonamentat i desenvolupat, transversal i de caràcter comarcal, fruit del treball i les aportacions de moltes persones, entitats, associacions i col·lectius”. Un projecte que fa que hui “Dénia i la Marina Alta siguen un referent gastronòmic de primer orde amb un gran potencial per a continuar creixent i millorant des de la nova perspectiva d'augmentar la producció i demanda d'aliments frescos, de temporada, autòctons i saludables, redescobrir tradicions gastronòmiques i desenvolupar un nou sentit de la cultura de l'alimentació en tota la comarca de la Marina Alta, tal com postula la nostra candidatura”. Un projecte, ha conclòs, que posa a Dénia i a la Marina Alta “en el mapa del món”.

Cristina Sellés, per la seua banda, ha tingut unes paraules de reconeixement i agraïment per a Pepa Font, qui com a regidora de Turisme en la passada legislatura va impulsar en 2011 l'inici d'este procés, al seu antecessor en la presidència d'Aehtma, Rafa Codina, al cuiner Quique Dacosta, implicat en la candidatura des del principi, a tots els grups polítics, a l'empresariat turístic, “que ha fet de Dénia un referent destacat”, al CdT, instituts i universitats, l'Invat.Tur, l'associació d'ames de casa, el personal tècnic de Turisme i Aehtma i a tots aquells que han participat “en estos quatre anys de treball i consens”.

Per a la presidenta d'Aehtma, pertànyer a la Xarxa de Ciutats Creatives suposa “un projecte enriquidor que ens farà millorar i ser més competitius”. Per a finalitzar, Sellés ha demanat a tots els implicats que “ara, més que mai, presteu el vostre suport a Dénia i a la comarca”.

Després d'esta jornada de celebració, l'objectiu és posar-se mà a l'obra com més prompte millor i reunir la setmana que ve al consell assessor de la candidatura per a començar a treballar a implementar les accions del projecte que valida a Dénia, des de hui, com a Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO.

Pla Xarxa i Open Àfrica

La candidatura, denominada Dénia & Marina Alta #Tasting Life, preveu el desenvolupament d'iniciatives tant locals com internacionals. En el pla local, se sustenta en tres pilars bàsics englobats sota la marca ‘Xarxa. Local Food Ecosystem': la terra, el mar i l'arròs.

D'una banda, es pretén recuperar terrenys agrícoles abandonats amb l'objectiu de rescatar el paisatge i la producció agrícoles amb accions com la creació de més horts urbans o la posada en marxa d'un banc de terres. Entre les accions relacionades amb el mar, es promourà el consum d'espècies comercial i gastronòmicament poc conegudes i s'emprendran altres relacionades amb la pesca tradicional i sostenible. Finalment, es projecta introduir l'espècie d'arròs ‘bombó' en la cadena de distribució alimentària, en bona part, gràcies a la contribució del cuiner Evarist Miralles, membre de l'equip redactor de la candidatura que des de fa un temps investiga en l'Invat.Tur l'interés culinari d'esta varietat d'arròs.

En l'àmbit internacional, la candidatura presenta el projecte ‘Open Àfrica' que Dénia desenvoluparà conjuntament amb la ciutat de Tànger (El Marroc) i que té com a objectiu reconéixer i contrastar el sistema integral gastronòmic d'ambdós ciutats i establir entre elles ponts d'intercanvi culturals i gastronòmics.

Altres noticies
imprimir