• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

La gamba roja de Dénia, la primera menja del món amb banda sonora

El xef Quique Dacosta, el restaurant del qual a Dénia compta amb tres estreles Michelin, ha participat en el procés de composició de l'obra

11/01/2017

El pròxim 14 de gener es presenta “La banda sonora de la Gamba Roja de Dénia”, una composició en tres actes que s'ha inspirat en els processos que envolten al producte ensenya de la capital de la Marina Alta. Aquesta saborosa menja, l'ecosistema de la qual li atorga característiques diferents a la resta de la seua espècie, es converteix així en el primer plat del món amb banda sonora.

Dénia, triada Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco, ha fet un pas més per a promocionar el seu producte estrela de la mà d'un equip de treball format per representants de primer nivell del món de la música, la cuina i, per descomptat, la pesca. Tots ells comparteixen la seua passió per aquest producte autòcton d'extraordinari sabor i el seu respecte pels processos tradicionals.

Com a bona menja, la gamba roja es gaudeix amb tots els sentits. Encara que evidentment el principal és el gust, l'olfacte és l'encarregat de transportar-nos a la mar, mentre que el seu intens color roig i els bigotis són un vertader delit per a la vista. Separar el cap, pelar-la i portar-se-la a la boca és un plaer afegit en el qual el tacte entra en escena.

El compositor encarregat de sumar a aquesta llista el sentit de l'oïda és Javier Pinto, membre de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, que ha compost la peça després de sumir-se en un complet procés d'inspiració en el qual ha recaptat els sons que envolten aquest exclusiu producte. Per a introduir-lo en el procés de la pesca ha comptat amb la col•laboració de Mauricio Ripoll, patró de l'embarcació més important de la flota de Dénia especialitzada en la gamba roja.

Quique Dacosta, referent de l'avantguarda gastronòmica internacional i un dels millors ambaixadors de la cuina mediterrània, ha sigut el triat per a acompanyar al músic en la cerca de la inspiració en els fogons. En el restaurant denier que porta el seu nom, i que ha sigut reconegut amb 3 estreles Michelin, el xef va mostrar a Javier Pinto com sona la recepta perfecta de la gamba roja.

En la creació de la peça també ha participat el músic i president de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, Josep Pastor, compositor del tercer moviment de l'obra i Jesús Terrés, crític gastronòmic. La centenària Agrupació Artística Musical de Dénia, que compta amb pescadors i cuiners en les seues files, serà l'encarregada de fer sonar aquesta obra simfònica de 18 minuts escrita íntegrament per a banda de vent i percussió sota la batuta del seu director, el belga Frank de Vuyst.

Una menja amb banda sonora

El primer moviment de la peça, “La Pesca” es caracteritza per sons purament cinematogràfics. Descriu el clarejar en alta mar, el trencar de les ones en el casc del vaixell, el so de la maquinària i el treball dels mariners. La part central està marcada per un tempo lentissimo, aquell que transcorre abans d'arreplegar de nou les xarxes abans de tornar a terra, i finalitza de forma heroica.

A través de “La Cuina” es realitza un viatge sonor que s'inicia amb la recollida de l'aigua de mar que s'utilitza en la cocció, travessa un passatge alegre i burlesc que evoca l'ebullició de l'aigua i finalitza amb un tempo lent que representa la delicadesa en la preparació i presentació de la gamba roja.

Josep Pastor ha dividit en tres parts el desenllaç dedicat a la “Degustació”. A la presentació del plat li segueix la incògnita del comensal davant el seu sabor per a finalitzar amb un expressiu esclat d'alegria que posa punt i final a l'obra.

Dénia, bressol de la gastronomia mediterrània

La Unesco va destacar al desembre de 2015 a Dénia com a Ciutat Gastronòmica per entendre que és un referent en el respecte i posada en valor d'un llegat cultural i històric de més de 2.000 anys, en el qual han deixat la seua petjada fenicis, romans i musulmans. A més, el reconeixement ressalta la reivindicació de l'esforç compartit de l'administració pública, el sector privat i la societat per fer de la innovació i el desenvolupament sostenible la clau del creixement present i futur de la ciutat.

En aquest sentit, la gastronomia, entesa com a expressió creativa i cultural, és un dels puntals de l'anhelat reconeixement. I la gamba roja, símbol de la gastronomia deniera va ser un dels principals factors que van fer a Dénia mereixedora de la distinció de la Unesco gràcies a la seua qualitat, però també a la cura i a la manyaga que es posa en tot el procés que la porta des del mar fins al plat.

Una altra de les fites de la capital de la Marina Alta en l'àmbit de la cuina és, sens dubte, el Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia, que enguany celebrarà la sisena edició. El certamen va nàixer en 2012 per a impulsar el producte local i convertir a Dénia en destinació gastronòmica. A més, es van fixar com a objectius incentivar la cuina creativa i promocionar la carrera professional de cuiners nacionals i estrangers.

La competició està oberta a xefs i cuiners que es troben en actiu en un restaurant o negoci hostaler. Entre tots els candidats presentats, un jurat format per professionals i crítics gastronòmics selecciona huit finalistes perquè cuinen un plat l'ingredient estrela del qual siga la gamba roja de Dénia.

Nota: Visita www.gambarojadedenia.com  per a escoltar les peces musicals, visionar els vídeos, les entrevistes als protagonistes i el making of de l'acció, així com llegir receptes de plats amb gamba roja de Dénia, dades i fotografies sobre la ciutat.

Altres noticies
imprimir