• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

Uns treballs de neteja en l'àrea arqueològica municipal de l’Hort de Morand trauen a la llum una inscripció romana del segle II d. de C.

20/04/2017

El regidor de Cultura, Rafa Carrió, i el director del Museu Arqueològic de la ciutat de Dénia, Josep Antoni Gisbert, han presentat aquest migdia una troballa “d'interès excepcional” realitzada de manera fortuïta en el transcurs dels treballs de neteja de l'àrea de 2.900 metres quadrats de propietat municipal enclavada en l’Hort de Morand, emplaçament de la ciutat romana de Dianivm.

Es tracta d'una inscripció sobre un bloc de pedra calcària del Montgó, part d'un monument epigràfic, que, per la tipologia de la grafia, es pot datar en la segona meitat del segle II d. de C.

Segons la transcripció realitzada per Gisbert, en la inscripció es llig el tria nomina (o els tres noms que distingien als ciutadans romans dels estrangers i els esclaus) d'un personatge de les elits municipals de Dénia, Quintus Sulpicius Cratus; el seu càrrec d'edil o AED(ilis); i dos “des” majúscules que signifiquen que dóna i dedica el monument a un destinatari la identitat del qual es desconeix.

Quintus Sulpicius Cratus, magistrat municipal, exercia en aquells moments el càrrec d'edil i, com a tal, exercia entre les seues funcions les del control de pesos i mesures, vital per a l'exercici del comerç, el control de l'organització de jocs i el control i funcionament dels mercats.

Els treballs duts a terme en la zona arqueològica municipal de l’Hort de Morand han sigut finançats amb prop de 40.000 euros del programa EMCORD del Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Servef). Durant quatre mesos, un equip de quatre persones s'ha dedicat a les tasques de neteja de la parcel•la, on no s'havia fet cap tasca de manteniment des de l'any 2008. La zona ha recuperat l'aparença que tenia l'any 2007 i ara és el moment, ha indicat Gisbert, “d'avaluar si seguir avant perquè el recinte es musealitze, s'instal•le la senyalització adequada i tinga accés al públic”.

El regidor de Cultura, Rafa Carrió, ha subratllat la intenció de l'ajuntament que tota la zona puga ser excavada i de recuperar la titularitat municipal d'altres 2.000 metres quadrats de l’Hort de Morand annexos als terrenys on s'ha realitzat la troballa.

Altres noticies
imprimir