• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

Carlos Soler d’Hyver de les Deses cedeix dos busts esculpits per Cortis perquè siguen exposats en el Museu Etnològic de Dénia

El nét de la baronessa de Casa Soler ha donat també una fotografia amb dedicatòria del tenor denier

27/07/2017

Carlos Soler d’Hyver de les Deses, nét de la baronessa de Casa Soler, ha deixat en dipòsit al Museu Etnològic de Dénia, “amb la intenció de donar-los a la institució en un futur, ja que Dénia és el lloc més adequat perquè estiguen”, dos busts pertanyents a la seua família que van ser esculpits a principis del segle XX pel tenor Antonio Cortis.

Una de les peces és un bust del propi Cortis, esculpit en terracota, en el qual s'aprecia la imatge del tenor abillat amb el que semblen les vestidures del personatge d’Enzo Grimaldo de l'òpera La Gioconda, de Amilcare Ponchielli. En la part inferior esquerra del bust apareix la signatura de Cortis, que va haver de realitzar aquesta escultura entorn de 1935, segons ha informat el director del Museu Etnològic, Josep Antoni Gisbert.

La segona obra, també signada per l'artista, és un bust de terracota de Rosalía Moreno Carbonell, baronessa de Casa Soler, esculpit cap a 1940.

Així mateix, Carlos Soler d’Hyver de les Deses ha fet efectiva la donació al museu d'una foto amb dedicatòria del Tenor Cortis de l'any 1929 que pertanyia a l'arxiu fotogràfic dels barons de Casa Soler. En la dedicatòria, dirigida a una de les xiques que treballaven en la casa de la finca familiar de Campotorres, o finca de la Baronessa, es llig de puny i lletra del tenor “Per a Josefa com a record”.

Soler d’Hyver de les Deses ja va col•laborar amb el Museu Etnològic de Dénia cedint aquest material per a l'exposició Cortis, tenor. Prodigi de Dénia que el museu va organitzar fa uns mesos amb motiu del 125 aniversari del naixement del tenor.

Ara, els busts i la fotografia dedicada romandran exposats durant almenys sis mesos en el Museu Etnològic, al costat de diversos plafons procedents també de l’exposició, que mostren imatges fotogràfiques de la Dénia de l'època en què va nàixer Cortis.

La intenció de l’Ajuntament de Dénia, segons ha anunciat Gisbert, és que els busts formen part del projecte museogràfic sobre la història de la ciutat previst en la Casa de la Marquesa Valero de Palma una vegada es duga a terme la rehabilitació de l'edifici, “perquè aquesta època de finals del XIX i principis del segle XX tinga una representació digna en el museu i la baronessa de Casa Soler tinga un lloc en la memòria de Dénia”.

L'alcalde, Vicent Grimalt, i el regidor de Cultura, Rafa Carrió, han agraït a Carlos Soler “la sensibilitat de deixar-nos aquestes peces importantíssimes per a la nostra ciutat”, permetent així que siguen gaudides per tot el públic.

Altres noticies
imprimir