• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

D*na: El que es va cuinar a Dénia

Les Ciutats Creatives de la UNESCO van aportar xefs de gran nivell i molt mediàtics

10/10/2017

La ciutats creatives de la Gastronomia de la UNESCO van enviar al festival D*na de Dénia cuiners molt reconeguts dins i fora dels seus països. En la llista figuren representants de tendències innovadores, veterans de la tradició culinària i personalitats molt mediàtiques, que tenen els seus propis programes de televisió. Asiàtics, americans o europeus, tots tenen en comú la seua estima pel producte local, el llegat cultural dels seus pobles i l'experimentació en la cuina.

Christopher Haatuft és el cuiner de moda a Noruega. Forma part del que es coneix com la Nova Cuina dels Fiords, de la qual la ciutat de Bergen és abanderada. Proclama amb orgull les tradicions locals i els ingredients de proximitat. El seu restaurant, Lysverket, és un dels màxims exponents d'aquesta tendència, que Christopher Haatuft va mostrar a Dénia amb una sopa de peix de *ergen amb crema fresca, rovells d'ou, api, porro i peix sec.

Lena Flaten, d’Östersund (Suècia), lidera una de les iniciatives gastronòmiques més originals del nord d'Europa. En el seu restaurant-granja Flamman Skafferi cuina a l'aire lliure i promociona els productes locals i ecològics. Tot açò ho va mostrar en la seua intervenció en el D*na.

Enrico Bergonzi, de Parma (Itàlia), va oferir una masterclass sobre la preparació de la pasta a l'hora de donar forma al seu tortel dols, una espècie de ravioli amb melmelada, fruites fresques i, òbviament, formatge parmesà. El seu restaurant Al Vedel va ser fundat per la seua família ni més ni menys que en 1780. Bergoni és, a més, un dels productors artesanals de curatello –pernil parmesà- més acreditats d'Itàlia.

Des de Tucson, Arizona, va arribar un tipus hiperactiu. El nord-americà Travis Peters no va deixar ni un minut d'ajudar en les seues preparacions als cuiners de la resta de ciutats creatives. Peters regenta The Parish, un establiment autonomenat com gastropub que practica una estimulant cuina pegada a les arrels de les terres del sud-est del país. En Parma va participar en un experiment de fusió amb el denier Fernando González (El Raset), i en la Marineta Cassiana va presentar uns tacs de gambeta criolla del Golf.

El xef mexicà Diego Hernández Velasco Baquedano ha aconseguit situar el seu restaurant d’Ensenada, Corazón de Tierra, en la llista dels 50 millors d'Amèrica Llatina. La seua cuina ha sigut elogiada per grans xefs de tot el món i en l'escenari principal de D*na, entre Joan Roca i Kiko Moya, va tenir oportunitat de demostrar per què. El seu plat: torrades de ceviche.

Edgard Simmonds és el president de la Corporació Gastronòmica de Popayán (Colòmbia). Com a xef de l'hotel Camino Real promou una cuina de recursos naturals i que es nodrix de les tradicions culturals del seu entorn. Va elaborar per a D*na una sopa de mariscs del Pacífic caucà.

De Brasil ens van arribar dues formes de cuinar. La gastronomia de la ciutat de Belém la va representar Ángela Sicília, d'origen italià però formada en les escoles de cuina de Perú i Brasil. Regenta el restaurant Famiglia Sicília. Mentre preparava la seua gambeta amazònica amb tapioca i tucupí (brots d'una planta indígena), va repartir entre el públic uns xopets de cachaça, un aiguardent natiu de melassa de canya.

Florianópolis, també ciutat creativa brasilera, ens va portar al més jove dels cuiners. Pedro Soares va elaborar un plat típic de la seua ciutat amb influències asiàtiques i nombrosos ingredients: gambes, peix, arròs, verdures, espècies i plantes aromàtiques. Va fer les seues pràctiques de formació en El Bulli de Ferran Adrià.

La cuina oriental va estar àmpliament representada per dues ciutats xineses, una coreana i una japonesa. Chengdú, una ciutat xinesa amb més de deu milions d'habitants, va aportar l'experiència de Li Kai, professor de la Universitat de Turisme de la província de Sichuan i enormement popular en el seu país per la seua presència en programes de televisió especialitzats en cuina. Va oferir un pit de pollastre de múltiples i oposats sabors. Per la seua banda, una altra ciutat xinesa, Shundé, va presentar una manera diferent de fer llet fregida de la mà de Gengmin Lian, un dels referents de l'actual cuina cantonesa.

El xef Youngmin Kim, president de l'Institut Creatiu Culinari de Corea, va arribar de Jeonju (Corea del Sud) amb un plat local, el dolsot bibimbap, que combina arròs, carn, verdures, espècies i ou.

Tsuruoka (Japó) va estar present en el festival amb un dels cuiners més prestigiosos del país. Wataru Sato és el cap de cuina del Luna Kurayashiki i un dels habituals cuiners de l'emperador de Japó. Va confessar la seua intenció de donar a l'emperador un pròxim menjar amb el vist en el seu pas per la Marina Alta.

La ciutat iraniana de Rasht va estar representada per Marzieh Rahbar, una cuinera que és tota una autoritat gastronòmica. És llicenciada en Història, professora de cuina en el Baran Channel, experta en patrimoni cultural i autora de diverses recerques sobre tradició alimentària. En D*na va preparar un plat amb ingredients molt mediterranis: albergínia, alls i tomaca, amb un toc de tradició oriental en les espècies.

El D*na en codi QR

D
urant el festival gastronòmic, el públic va poder trobar informació sobre la traçabilitat i la tradició dels ingredients típics de les ciutats a través d'uns fullets distribuïts per a l'ocasió. En el fullet es podia accedir a la història de cada ingredient mitjançant un codi QR inclòs en TRusT, una plataforma d'informació i traçabilitat alimentària, afavorida per ITKIUS, la divisió nord-americana de l'Institut Internacional de Coneixements Tradicionals, que té com a objectiu promoure les comunitats locals mitjançant la posada en valor dels coneixements tradicionals.

A més de la informació sobre els restaurants, productes i xefs de les Ciutats Creatives, en l'aplicació TRusT s'han incorporat recentment plats tradicionals i restaurants de Dénia amb la finalitat de que formen part del Banc de Coneixements Tradicionals que impulsa la UNESCO. En concret, ja es pot accedir en l'aplicació a plats com a “coques de la Marina”, gamba bullida, arròs a banda o polp sec, elaborats amb receptes proporcionades per Pepe Romany (Pont Sec), Bati Bòrdes (El Marino), Fina Larrosa (Restaurant Mena) i Luis Sendra (Restaurant Sendra). També es poden trobar receptes innovadores amb productes locals dels xefs Miquel Ruiz i Quique Dacosta.

Per a les demostracions culinàries, TRusT, amb el suport de ITKIUS i de l’Ajuntament de Dénia, va realitzar un cartell amb un llistat de tots els xefs de les Ciutats Creatives i amb codis QR. D'aquesta manera, el públic del festival que no va poder assistir a les demostracions culinàries pot descobrir, escanejant el codi QR del pòster, noves cultures i informació sobre els plats realitzats pels xefs de les diferents Ciutats Creatives de la Gastronomia.

Altres noticies
imprimir