• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

El col•lectiu de dones de la mar rep l'homenatge de l’Ajuntament de Dénia en el Dia Internacional de la Dona

13/03/2018

El col•lectiu de dones que han estat i estan vinculades als treballs del mar va rebre un homenatge de l’Ajuntament de Dénia en l'acte institucional del Dia de la Dona celebrat dissabte passat. Ana Aulet i Marisa Moreno, en representació del col•lectiu, van arreplegar de mans de l'alcalde, Vicent Grimalt, i de la regidora d'Igualtat, Elisabet Cardona, i en presència del patró major de la Confraria de Pescadors de Dénia, Juan Antonio Sepulcre, el diploma de reconeixement a les dones del mar.

Un reconeixement atorgat “per la dedicació al món mariner durant moltes generacions, especialment per la seua iniciativa, l'habilitat i l'esforç, sovint poc visibles, que tant han contribuït al desenvolupament de l'activitat tradicional, compaginant les tasques domèstiques amb treballs relacionats amb la mar i ocupant-se de les gestions quotidianes imprescindibles per a sostenir el mitjà de vida familiar”. El text del diploma reconeix, així mateix, “la seua contribució a eliminar o minimitzar els estereotips de gènere que té el sector, obrint pas a la consecució de la igualtat d'oportunitats”.

Tal com va indicar la regidora d'Igualtat, Elisabet Cardona, amb aquesta distinció “hem volgut visibilitzar la importància d'aquestes dones en el sector pesquer i la seua repercussió en uns altres com l'econòmic, el social o el familiar, reconeixent el destacat paper que desenvolupen en totes les activitats relacionades amb la pesca”. Cardona va apel•lar a la necessitat de “fomentar l'equitat real tant en aquest àmbit com en tots”.

L'alcalde, Vicent Grimalt, va recordar en la seua intervenció “a les dones en actiu, a les jubilades i a aquelles que durant tants anys han dedicat la seua vida a un treball poc reconegut i visible, fent de mare, pare, empresària, treballadora, venedora de peix i tantes altres tasques”.

El patró major de la Confraria va prendre la paraula per a relatar com, a conseqüència de l'absència dels pescadors en terra, la dona s'ha encarregat d'exercir múltiples tasques, tant en l'àmbit domèstic i familiar com en el laboral: portant l'administració de la barca i ocupant-se dels tràmits amb els bancs; les xarcieres, “que reparaven xarxes en llargues jornades de treball”; les poseres, aquelles dones que quan arriba la barca a port ajuden a posar el peix en caixes i portar-lo a la subhasta i s'encarreguen de gestionar la solució a qualsevol problema que puga tenir l'embarcació perquè l'endemà tot estiga llest per a eixir a pescar; també les dones que treballen en l'administració del Pòsit, les que venen el peix en la llotja i en el mercat o les dames de la Mare de Déu. “Elles –va afirmar Sepulcre- han sigut, són i seran el pilar fonamental en el desenvolupament del sector”.

Ana Aulet, en nom del col•lectiu, va reivindicar a aquestes dones “en l'ombra”, que tant van treballar “sense que se'ls reconeguera la seua labor”. Aulet va destacar “el seu esperit de sacrifici, el seu valor, el seu coratge, la seua enteresa, la seua dedicació” i els va agrair públicament “el seu llegat, per obrir-nos el camí i guiar els nostres passos”.

En l'acte commemoratiu del Dia de la Dona també es va donar lectura al manifest del Consell de les Dones de Dénia en el qual es reivindicava “la necessitat de la igualtat real” entre homes i dones” i es retia homenatge “a les dones que amb la seua valentia han reivindicat i aconseguit drets bàsics per a la dona com l'accés a l'educació, a la cultura, al treball o a la política”. El document va ser llegit per representants de les associacions que formen part del Consell: la UNED, Matria Associació de Dones, Xarxa de Dones, Mestresses de casa, UGT, CCOO, Centre Dona i la presidenta del consell i regidora d'Igualtat, Elisabet Cardona.

Altres noticies
imprimir