• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

Els treballs de conservació i restauració de les restes arquitectòniques del Palau Vell i el Palau del Governador del castell de Dénia retornen l’esplendor a l'escala monumental del duc de Lerma

Les obres han sigut finançades amb les ajudes de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment i fons municipals

12/04/2018

L'alcalde, Vicent Grimalt, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, i el director general d'Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment, Antonio Aguilar Mediavilla, han presidit hui l'acte de presentació de l'escala imperial renaixentista del duc de Lerma després de la seua rehabilitació i del resultat dels treballs de conservació i restauració de les restes arquitectòniques del Palau Vell i el Palau del Governador, en el castell de Dénia. Els treballs s'han finançat a través de les ajudes del programa 1,5% Cultural per a treballs de conservació o enriquiment de béns immobles del Patrimoni Històric Español que atorga el Ministeri de Foment, que ha invertit més de 650.000 euros en aquesta actuació, i amb fons del propi ajuntament.

Les obres de conservació i restauració en el Palau Vell (s. XIV) i la seua ampliació realitzada pel duc de Lerma en el segle XVII s'han centrat en la rehabilitació de la denominada escala del duc de Lerma partint de la restauració dels trams conservats i la reconstrucció del tram central que connecta amb la plataforma superior del Palau Vell. L'actuació comprèn el condicionament d'aquesta plataforma i la posada en valor de la resta de zones del Palau Vell incloses en l'àmbit d'intervenció.

El delegat del Govern ha destacat el compromís de l'Executiu central per a recuperar el patrimoni de tots els valencians i ha posat com a exemple que “gràcies a aquesta inversió s'ha restaurat l'única escala monumental en forma de “T” que existeix a la Comunitat Valenciana, construïda en temps de Felipe III.”

Els treballs han consistit en reconeixements arqueològics; tractaments superficials en la plataforma del Palau Vell amb la finalitat de fer llegible l'estructura d'origen islàmic i les successives transformacions; la consolidació de les fàbriques del Palau Vell amb la finalitat de garantir-ne la conservació, utilitzant les mateixes tècniques constructives utilitzades en la seua elevació; intervenció sobre la torre central del llenç sud del Palau Vell i el seu reforç, fins a permetre el suport del nou tram d'escala que es reconstrueix; reparació de l'escala del Palau del Governador i construcció de la part d'escala desapareguda que servia per a aconseguir la superfície alta del Palau Vell, reconstruint la volta que permetia el pas inferior paral•lel a l'escala entre aquesta i el llenç torrejat del Castell Vell.

Gràcies a aquesta actuació, que es va iniciar a l'agost de 2016, es van trobar noves troballes que van permetre formalment documentar l'existència d'estructures i contextos d'un palau andalusí, una construcció que dataria de l'any 1.100 aproximadament i que hauria sigut l'habitatge d'alts càrrecs de l'època.

El Govern, a través del Ministeri de Foment i el programa de l'1,5% Cultural, ha dut a terme tres intervencions en el Castell de Dénia, on s'han invertit més d'1,2 milions d'euros que han permès no solament la recuperació de l'Escala Monumental i la millora del Palau Vell, sinó també, anteriorment, la restauració de les muralles i la seua connexió amb el castell, recuperant l'escala original de llenços, torres i el pas de ronda.

Moragues ha assenyalat que “amb aquesta obertura al públic posem en valor la recuperació de part de les arrels de Dénia, tot un símbol de la seua història i de la seua cultura” i ha coincidit a assenyalar, igual que l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, que aquesta actuació és “un clar exemple que quan les administracions anem de la mà arribem a bon port.”

L'alcalde també ha indicat en la seua intervenció que la revaloració del patrimoni de la ciutat “constitueix també un important valor turístic per al nostre municipi i reforça el seu atractiu com a destinació cultural, lligat a altres actius com a nostra gastronomia, l’ entorn natural o les festes”. En aquest sentit ha afirmat que “l’Ajuntament de Dénia aposta fermament per una línia de política pública de recuperació del patrimoni local, amb projectes ja en marxa com la rehabilitació de la casa del carrer de Sant Josep, amb la col•laboració del Ministeri de Foment; o la de la Casa de la Marquesa Valero de Palma i l'antiga llotja de peix del port que es duran a terme amb finançament de la Generalitat Valenciana”. A més, ha afegit, en el castell de Dénia es projecten altres actuacions, com la recuperació del Verger Alt, que vagen enriquint aquest Bé d'Interès Cultural que és tot un símbol de la nostra ciutat”.

Després de l'acte celebrat en el castell, el delegat del Govern, el director general i l'alcalde han visitat les obres de rehabilitació de l'edifici per a ús cultural del carrer de Sant Josep. La inversió d'aquesta obra ascendeix a prop d'1,5 milions d'euros, aportats íntegrament pel Ministeri de Foment. Aquest nou espai cultural albergarà la biblioteca municipal.

Altres noticies
imprimir