• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

L’Ajuntament de Dénia restaurarà la zona del Verger Alt i el baluard oriental del castell amb l'ajuda del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana

08/05/2018

L’Ajuntament de Dénia va a dur a terme el projecte de restauració del Verger Alt i el baluard oriental del castell amb ajuda de la subvenció concedida per la Generalitat Valenciana a través del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020. Així ho han anunciat hui el director general d'Administració Local, Antoni Such, l'alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura, Rafa Carrió, i el cap del Servei d'Arqueologia i Museus, Josep Antoni Gisbert.

L'actuació està pressupostada en 375.885 euros, IVA exclòs. La Generalitat Valenciana finançarà el 50% d'aquest import a través del Programa Operatiu FEDER i l'ajuntament sufragarà la resta amb fons del romanent de Tresoreria de 2017.

Antoni Such s'ha mostrat “orgullós” del projecte presentat per Dénia “pel seu valor patrimonial” i ha recordat que la Comissió Europea requereix que existisca activitat econòmica entorn del projecte que se sol•licita, mesurable a través del nombre de visitants que es van a beneficiar de l'actuació. En el cas del castell de Dénia, el còmput anual de visitants ronda els 140.000.

L'arqueòleg municipal, Josep Antoni Gisbert, ha explicat que en l'actualitat el Verger Alt, situat en la part aquest del castell, és una zona de marges i bancals, camins impracticables i amb una massa arbòria de 22 pins en l’interior. El projecte de rehabilitació contempla la desforestació i eliminació de gran part de la coberta vegetal de la zona, l'eliminació de pràcticament la meitat de marges i bancals i excavacions arqueològiques, que en alguns punts aconseguiran els 5 metres de profunditat, “i que ens donaran una seqüència estratigràfica del que ha sigut el Verger Alt en el temps i tal vegada ens remunten fins a l'època de les colonitzacions fenícies i gregues”.

Així mateix es rehabilitarà el baluard oriental del Verger Alt, recuperant els elements clau en el funcionament d'aquesta arquitectura defensiva d'època renaixentista (segles XVI i XVII), com la rampa d'accés i el portal de ferro que tancava el recinte i que es tornarà a instal•lar. En les terrasses de cultiu –ha afegit Gisbert- s'unificarà la superfície per a col•locar plafons explicatius de l'arquitectura renaixentista en el castell de Dénia.

Es crearà així un nou espai en el castell, l’Espai Baluard, fitat i tancat, amb un horari d'obertura i visites propi. Es projecta, ha indicat Gisbert, que el públic que vulga visitar aquest espai abone una taxa especial “que es destinarà a sufragar el manteniment i vigilància de la zona”.

Els treballs, ha avançat Gisbert, tenen previst iniciar-se a la tardor d'enguany i finalitzar en la primavera o estiu de 2019.

Tant l'alcalde com el regidor de Cultura han coincidit a assenyalar la importància d'aquesta ajuda del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana, que permetrà “seguir posant en valor el castell de Dénia”, i han indicat que l'ajuntament continuarà sol•licitant subvencions per a altres projectes “com la restauració del Verger Baix o l'església gòtica” del monument.

Fons de Cooperació Municipal

D'altra banda, el director general d'Administració Local ha informat que la Generalitat Valenciana ha aprovat les resolucions del Fons de Cooperació Municipal 2018, “que en les províncies d'Alacant i València s'ha duplicat gràcies a la contribució de les Diputacions provincials”.

Al municipi de Dénia li han correspost 281.840 euros per a despeses corrents, “sense condicionants, perquè l'ajuntament els invertisca en el que considere oportú”.

Altres noticies
imprimir