• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

La fornera Raquel López participa en el cim del pa de Cracovia

Dénia aporta el panou i la mona al patrimoni mundial catalogat

11/06/2018

El panou i la mona de Pasqua” han sigut les aportacions de la ciutat de Dénia a la trobada Days of Bread (Dies de Pa) celebrat en Cracòvia (Polònia). Es tracta d'una activitat prèvia a l'assemblea general de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, que aquesta setmana reunirà a les 180 ciutats de tot el món que formen part d'algun dels seus àmbits. Sis ciutats de la Gastronomia, entre elles Dénia, han participat activament en la trobada del pa.

La fornera i pastissera deniera Raquel López Van Beek ha realitzat visites a forns clàssics de la regió i ha intercanviat experiències, tècniques i mètodes de treball amb professionals de Cracòvia, que tenen una arrelada tradició de pans, i de totes les parts del món, que es van donar cita en la trobada. La fornera deniera, amb nombrosos reconeixements en l'àmbit europeu, va formar part del jurat que va atorgar els premis d'un concurs internacional de forners. En el jurat es van integrar també forners i cuiners d‘Östersund (Suècia), Bergen (Noruega), Tucson (Estats Units), Gaziantep (Turquia) i Chengdú (Xina), ciutats que formen part de la xarxa UNESCO de la Gastronomia.

Durant la celebració de Days of  Bread es va presentar una publicació, editada per l'Institut per a la Preservació del Patrimoni Mundial, en la qual s'arrepleguen receptes tradicionals de varietats de pans -dolços i salats-, procedents de diferents cultures i territoris del món. Dénia està representada amb les receptes del panou i la mona, dues elaboracions tradicionals i populars lligades a la celebració de la Pasqua.

Totes les aportacions a l'Institut queden a la disposició del futur Banc de Coneixements Tradicionals que impulsa la UNESCO. A més es pot accedir a tota la informació a través d'una aplicació informàtica, TRUST, en la qual figuren les receptes, la seua procedència i història, i les dades dels seus autors, en aquest cas la fornera Raquel López. En l'aplicació ja es podien trobar diverses receptes tradicionals de la Marina Alta, com les coques, l'arròs a banda, el polp sec, la gamba roja o el cruet de peix, incorporades l’estiu passat.

Altres noticies
imprimir