• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

Signatura del conveni de col•laboració amb la Fundació AEPA per al suport al tractament de persones amb problemes de conductes addictives

20/06/2018

L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i el president de la Fundació per a l'Anàlisi, Estudi i Prevenció d'Addiccions (AEPA) de la Comunitat Valenciana, Francisco José Avendaño Córcoles, han signat hui el conveni anual de col•laboració per a l'execució del programa de suport al tractament i supervisió psicosocial de pacients amb problemes de conductes addictives en el Centre de dia AEPA Dénia i per a la cooperació en el desenvolupament i execució de programes i activitats que es realitzen des del servei de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Benestar Social durant l'exercici 2018.

El Centre de dia AEPA Dénia disposa d'un total de 30 places concertades amb la Conselleria de Sanitat per a programes de suport al tractament i supervisió psicosocial de pacients amb problemes de conductes addictives, donant cobertura a tota la zona de la Marina Alta. Els usuaris són derivats per la Unitat de Conductes Addictives (UCA) del Departament de Salut número 13, amb la qual es manté una estreta coordinació.

Aquest recurs, que la Fundació AEPA gestiona des de 2004 amb la col•laboració de l’Ajuntament de Dénia, permet recolzar, afavorir i reforçar el procés de deshabituació i inserció de persones amb problemes de dependència a substàncies psicoactives i/o altres conductes addictives mitjançant teràpia psicològica, ocupacional, tallers formatius, grups terapèutics i seguiment individualitzat, promovent la participació activa dels pacients en el seu procés de tractament per a facilitar-los la incorporació social.

Segons les últimes estadístiques del servei, en 2017 van ser atesos 109 pacients subjectes a intervenció des dels diversos programes terapèutics. Un 71,6% d'ells van ser homes i el 28,4% dones.

Respecte a les principals substàncies de consum per les quals van iniciar tractament, el 66,97% havia demandat tractament per alcohol, seguit d'un 22,02% per cocaïna, un 5,5% per heroïna i el 5,5% restant per altres substàncies com a cànnabis, inhalants i conducta addictiva per ludopatia.

La majoria dels pacients participen en els tallers terapèutics i ocupacionals de Formació i orientació laboral, Psicoteràpia grupal, Habilitats socials, Prevenció de recaigudes i el taller d'Oci i temps lliure. Paral•lelament es realitza una intervenció psicològica individualitzada dels usuaris.

La valoració del servei és molt positiva i satisfactòria. Es tracta d'un recurs conegut i consolidat en la Marina Alta, que permet una major estabilitat als pacients en tractament en la UCA de Dénia, romanent ocupats en tallers terapèutics, formatius i/o ocupacionals, reforçant així el seu procés de tractament de deshabituació i inserció sociolaboral.

D'altra banda, pel que fa al suport per a l'execució de programes i activitats que es realitzen des del Servei de la UPCCA de Dénia, el conveni subscrit amb la Fundació AEPA contribuirà al desenvolupament d'activitats i programes d'àmbit familiar (atenció directa, Escola de pares i mares “Educar per a prevenir”, curs “Educant en el present”, etc), d'àmbit escolar (Taller d'habilitats socials per a l'alumnat de 6é de Primària, el programa informatiu de prevenció de drogues per a alumnat de 3r d'ESO o FP bàsica i uns altres) i d'àmbit comunitari (campanya del Dia mundial sense tabac, programa formatiu per a mediadors socials juvenils i altres accions) .

Altres noticies
imprimir