• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Activa presència en l'assemblea de les Ciutats Creatives de Polònia

Dénia mostra al món l'experiència del Mercat del Riurau i els seus projectes en la xarxa UNESCO

21/06/2018

Dénia ha tingut una destacada presència en les sessions de l'assemblea anual de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, celebrada de l'11 al 15 de juny en Cracòvia (Ciutat de la Literatura) i Katowice (Ciutat de la Música), que van organitzar conjuntament la trobada de Polònia. A la reunió, que figura entre les d'obligada assistència de la xarxa, van acudir prop de 400 delegats de les 180 ciutats integrades per la UNESCO en qualsevol dels seus set camps establits: Literatura, Música, Cinema, Artesania, Art Digital, Disseny i Gastronomia. El lema genèric de les jornades va ser “Encreuament de Creativitat”.

Després de la cerimònia d'inauguració presidida pels alcaldes de les ciutats organitzadores i l'ambaixadora de la UNESCO per a les Ciutats Creatives, Maria Francesca Merloni, Dénia es va estrenar com un dels ponents de la sessió dedicada a abordar el paper de les ciutats en l'avanç cap al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. En el panell sobre “Creativitat per al planeta: Foment de la resiliència i la consciència ambiental”, el director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades, va exposar davant el ple de delegats –tècnics i institucionals- l'experiència del Mercat del Riurau de Jesús Pobre com a exemple de bones pràctiques per a generar ciutats més sostenibles. En la seua ponència, prèviament seleccionada per la UNESCO, va destacar el paper que ha jugat aquest mercat en el foment de l’emprenedorisme  agroalimentari i la recuperació paisatgística i patrimonial del seu entorn, destacant igualment el seu component divulgatiu i turístic amb l'experiència de la Ruta dels Riuraus. La sessió va estar presentada per la directora de la Divisió de Creativitat de la UNESCO, Jyoti Hosagrahar, que va mantenir també una trobada privada amb la delegació deniera.

En la jornada del dimecres, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va assistir al Fòrum d'Alcaldes de l'assemblea, que amb més de 50 representants institucionals de les Ciutats Creatives, va registrar la major participació oficial de les trobades organitzades des de 2004. Vicent Grimalt va tenir una intervenció en la qual va parlar dels avanços de Dénia en el compliment de l'agenda 2003 de les Nacions Unides, precisament tenint com a base els projectes relacionats amb la seua incorporació a la xarxa UNESCO.

En aquest sentit, va exposar les línies generals del diagnòstic del Sistema Agroalimentari Local presentat el passat mes d'abril. Les paraules de l'alcalde van estar precedides per la projecció del vídeo Tots Som Dénia& Marina Alta Tastinglife, en el qual cuiners, productors i artistes de la Marina Alta intercanvien els seus papers. Al final de la sessió, es va signar una Declaració d'Alcaldes de les Ciutats Creatives en la qual van reafirmar el compromís amb la creativitat, la cultura i les noves oportunitats vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Dénia va participar també en un taller de creativitat per a joves, on es va explicar el projecte Erasmus Youth 4 Food, en el qual treballen cinc ciutats europees de l'àmbit de la Gastronomia i que té com a objectiu formar i donar major capacitació professional a estudiants de cuina i joves cuiners.

En la direcció de la Xarxa de la Gastronomia

En el marc de l'assemblea general, les ciutats de la xarxa UNESCO de la Gastronomia van mantenir una trobada de treball en la qual es va donar la benvinguda a les 8 ciutats que es van incorporar el mes de novembre passat. D'acord amb el reglament intern, es va renovar la direcció de la xarxa. Östersund (Suècia) va cedir el seu lloc com a coordinador a la ciutat de Parma (Itàlia), que l’exercirà en els pròxims dos anys. La xarxa va renovar la seua confiança a Dénia al capdavant de la direcció estratègica interna i va confirmar la seua condició de membre del Comité de direcció.

En l'àmbit general, la totalitat de les Ciutats Creatives va celebrar una reunió en Katowice, on es va fer una primera avaluació dels resultats i les accions de la xarxa i es van acceptar les candidatures per a l'organització de l'assemblea general de l'any 2020 que van presentar Belém (Ciutat de la Gastronomia, Brasil), Santos (Ciutat del Cinema, Brasil) i Puebla (Ciutat del Disseny, Mèxic). El pròxim any, 2019, la trobada anual de la xarxa se celebrarà en Fabriano (Ciutat de l'Artesania, Itàlia).

Els representants de les set ciutats espanyoles dels diferents àmbits (Barcelona, Bilbao, Sevilla, Granada, Terrassa, Burgos i Dénia) van mantenir una trobada de treball en el qual es van comprometre a mantenir contactes més estrets, desenvolupar projectes en comú i crear un grup d'acció intern, que tenen la intenció de presentar oficialment en els pròxims mesos davant el Ministeri de Cultura.

Altres noticies
imprimir