• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural elabora un catàleg de varietats tradicionals d'interès agrari per a donar-les a conèixer entre agricultors i consumidors

S'ha presentat hui a Dénia

25/09/2018

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha presentat hui a Dénia, junt a l'alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt, el Catàleg valencià de varietats tradicionals d'interès agrari, un registre de varietats autòctones que cerca, d'una banda, oferir informació als agricultors valencians per al cultiu, promovent la seua conservació en el camp, i, per una altra, divulgar i fomentar aquestes varietats entre els consumidors, recordant les seues propietats i característiques diferenciades.

Cebrián ha indicat que el catàleg de varietats tradicionals és una de les accions previstes dins del Pla de la Diversitat Agrària Valenciana posat en marxa per la conselleria per a promocionar la recuperació, conservació, ús, divulgació i valoració de les varietats hortícoles valencianes com a mitjà per a conservar “aquest patrimoni públic inigualable que hem heretat”.

La consellera ha assenyalat que aquestes varietats han caigut en l'oblit i continuen estant en perill d'extinció, però, gràcies a la labor dels llauradors valencians no s'han perdut. Conrear i fomentar-ne el consum és la manera de preservar-les i amb aquesta finalitat naix el catàleg presentat hui en el CdT Marina Alta de Dénia.

El catàleg és un document obert i participatiu, el contingut del qual decideix una comissió en la qual estan representades agrupacions d'agricultors, sindicats, universitats, centres de recerca, associacions per a la conservació de la biodiversitat i associacions de consumidors, entre altres organismes del sector. Hui s'ha presentat amb 42 varietats autòctones, seleccionades pel seu possible interès de mercat, perquè són diferents, són productives o perquè són signe identitari del camp valencià. No obstant això, aquest contingut estarà en constant revisió per a anar incloent noves entrades.

Cada producte seleccionat en el catàleg s'acompanya d'informació general i cultural, informació agronòmica, informació organolèptica i nutricional, un quadre d'informació tècnica i un calendari en el qual s'indica la seua època de sembra, trasplantament, recol·lecció i maduració de llavors.

El projecte inclou, a més, la posada a la disposició dels productors de llavors d'aquestes varietats tradicionals, que poden sol·licitar en les estacions experimentals agràries d'Elx, Carcaixent i Vila-real.

L'alcalde, Vicent Grimalt, ha destacat en la seua intervenció que la presentació d'aquest Catàleg valencià de varietats tradicionals d'interès agrari és una mostra de suport de la Generalitat Valenciana al pla d'acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife que desenvoluparà els objectius del projecte Dénia Ciutat Creativa UNESCO de la Gastronomia. Un pla d'acció que “no seria possible sense la protecció del sòl i de la terra i la recuperació de l'agricultura i de tot allò que van fer els nostres avantpassats”.

La jornada de presentació del Catàleg valencià de varietats tradicionals d'interès agrari ha continuat amb una xarrada sobre el funcionament del servei de préstec de llavors, a càrrec de Josep Roselló, tècnic del Servei de producció ecològica, innovació i tecnologia; seguida per la xarrada “Per una gastronomia arrelada a la cultura alimentària mediterrània compromesa amb el territori, saludable, solidària i sostenible”, oferida per Josep Bernabeu, director de Gasterra UA-Dénia i una intervenció sobre gastronomia i varietats tradicionals a càrrec del cuiner Pep Romany. A continuació, s'ha celebrat una taula redona sobre noves oportunitats/nous agricultors i s'ha clausurat la jornada amb les intervencions de la directora general de Desenvolupament Rural i PAC, Maite Cháfer, i el director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo.

Així mateix, durant tot el matí s'ha instal·lat en el vestíbul del CdT de Dénia una exposició de varietats locals de temporada i, després de la clausura de la jornada, s'ha oferit als assistents una degustació de plats elaborats amb varietats tradicionals per la cuinera Sole Ballester.

Altres noticies
imprimir