• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Reunió en el Ministeri d'Afers Exteriors

Les ciutats creatives d'Espanya s'uneixen i exposen les seues necessitats al Govern

03/10/2018

Les set ciutats espanyoles integrades en la xarxa UNESCO de Ciutats Creatives van exposar el dilluns en el Ministeri d'Afers exteriors els reptes que afronten en la seua activitat internacional i els seus projectes locals. És la primera reunió oficial que mantenen conjuntament amb representants del govern espanyol i que venien demandant des de temps arrere. En la trobada es va parlar d'acords de col·laboració i vies de finançament per a poder atendre les necessitats de la seua pertinença a la xarxa UNESCO.

La relació amb les ciutats creatives s'ha adscrit a la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO, integrada en l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional del Ministeri d'Afers Exteriors. En aquesta primera entrevista van estar presents la seua secretària general, Carmen Pineda, i els membres del cos diplomàtic Miguel Albero i Inés Manrique, cap i coordinadora, respectivament, del departament de Relacions Culturals i Científiques. Per part de les ciutats, van estar presents Bilbao (ciutat del Disseny), Granada (Literatura), Terrassa (Cinema) i Burgos i Dénia (Gastronomia). Barcelona (Literatura) i Sevilla (Música) no van poder assistir per problemes d'agenda dels seus representants, però van anunciar la seua integració en el grup. Representant a Dénia van acudir l’alcalde, Vicent Grimalt, i el director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades.

Els representants de les ciutats van exposar la viabilitat dels seus projectes respectius i van subratllar la necessitat de moure's en un context internacional, la qual cosa suposa una important dedicació de recursos humans, tècnics i econòmics. Els representants de l'administració van reconèixer l'important paper que estan desenvolupant les ciutats en els seus respectius àmbits i van valorar la posada en marxa de projectes locals compromesos amb la cultura, la sostenibilitat i la cooperació internacional.

En aquest sentit, i d'acord amb les ciutats, la Comissió Nacional de la UNESCO va assumir un paper d'intermediació a l'hora d'establir relacions i vies de finançament amb altres ministeris, organismes de l'Estat i institucions públiques. En concret es va comprometre a fer gestions immediates amb l’ICEX Espanya, l'Institut Español de Comerç Exterior, entitat que arbitra recursos i promou activitats comercials i culturals en l'àmbit internacional. Va plantejar fins i tot la possibilitat d'establir subvencions econòmiques o ajudes financeres específiques per a les ciutats integrades en la xarxa. Igualment es va posar a la disposició de les ciutats les ambaixades, consolats i seus diplomàtiques espanyoles en els països on hagen de tenir presència per la seua activitat en el si de la xarxa UNESCO.

Per la seua banda, les set ciutats han acordat donar continuïtat a la col·laboració iniciada i abordar projectes conjunts. En aquest moment ja es treballa en la redacció d'un document declaratiu d'intencions. A més, van decidir fer una trobada anual de ciutats espanyoles. El primer s'ha fixat per als dies 7 i 8 de febrer de l’any que ve a Granada. Aquestes jornades de treball tindran lloc anualment en torn rotatiu per les diferents ciutats espanyoles de la xarxa UNESCO.

Altres noticies
imprimir