• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

A través de les universitats implicades en els projectes locals

Östersund i Dénia plantejaran a les Ciutats Creatives una formació transnacional de gastronomía

09/11/2018

Un grup d'investigadors de la ciutat sueca d’Östersund (Ciutat Creativa de la Gastronomia) visita aquests dies Dénia i diversos punts de la Marina Alta amb la intenció de valorar l'impacte social i econòmic que suposa la incorporació a la xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. Entre les propostes que van plantejar, figura un projecte sobre formació universitària transnacional en matèria de gastronomia i territori aprofitant la vinculació de les universitats a les ciutats membres de la xarxa UNESCO. Tant Dénia com els representants de la Universitat d'Alacant, presents en una de les trobades, es van mostrar disposats a col·laborar i a impulsar el projecte en el si de la xarxa.

Els investigadors de la Mid Sweden University, Wilhelm Skoglund i Daniel Llaven, i de l'escola d'estudis superiors d'agricultura Torsta, Trine Amudsen i Anna Beck-Friis, es van reunir aquest dijous amb representant institucionals i empresarials de la ciutat, van rebre informació sobre les ofertes i iniciatives formatives locals en el sector agroalimentari i hostaler i es van interessar per les accions vinculades al projecte Dénia & Marina Alta Tastinglife. La trobada de treball va tenir lloc en el CdT, on Marisa Ballester i Jaume Ginestar, professors de l'IES María Ibars van donar a conèixer l'oferta del centre en matèria culinària i turística, així com la seua participació en el programa Erasmus + Youth4Food.

Per part de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, que gestiona els projectes de la ciutat de Dénia en el si de la xarxa UNESCO, el director, Floren Terrades, i el tècnic Vicent Martín van adonar del Pla d'Acció que s'està duent a terme i dels valors de sostenibilitat que inspiren el projecte, i Àlvar Kuehn es va centrar en les accions dirigides al sector agroalimentari i els efectes que la incorporació a les Ciutats Creatives pot tenir en el mateix. Els investigadors suecs van elogiar el diagnòstic realitzat per l'Oficina, que prèviament havien analitzat i que van qualificar de “impressionant”.

Posteriorment van rebre informació sobre el funcionament dels nous estudis superiors de Gastronomia de la Universitat d'Alacant, que tenen com coseu la ciutat de Dénia, i del projecte Gasterra, que desenvolupen conjuntament aquesta universitat, Turisme Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Dénia. En aquesta trobada els representants de la Mid Sweden University van plantejar la possibilitat d'articular un projecte de formació gastronòmica de nivell universitari entre Ciutats Creatives. La proposta, segons va informar el director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades, havia sigut ja apuntada en algunes reunions internes de la xarxa, encara que sense traduir-se fins al moment en accions concretes. El director de Gasterra, Josep Bertomeu, i Ángeles Ruiz, de la Universitat d'Alacant, es van mostrar d'acord amb la idea llançada, van animar a Östersund i Dénia a donar els primers passos i van oferir la seua col·laboració. La intenció és inicialment convidar a sumar-se al projecte a ciutats amb universitats implicades en els plans locals de la Ciutats Creatives de la Gastronomia.

Prèviament a les reunions tècniques, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va saludar als visitants d’Östersund, i els dos investigadors de la Mid Sweden University es van entrevistar amb la regidora responsable de la Ciutat Creativa, Pepa Font, i representants de l'Associació d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta i del departament de Turisme de Dénia, amb els qui van voler conèixer de primera mà el suport institucional i empresarial al projecte de la Ciutat Creativa, els recursos que es destinen i els efectes econòmics i socials que ha tingut la incorporació de la ciutat a la xarxa UNESCO. També van visitar les instal·lacions del coworking Knowhere de Dénia, on es van interessar pel paper dels emprenedors.

Aquest divendres, la delegació d’Östersund visita el parc natural de la Marjal de Pego i el riurau de Jesús Pobre, llocs en els quals mantindrà trobades amb productors del sector agroalimentari de la Marina Alta. El diumenge partiran cap a la ciutat italiana de Parma, on seguiran amb la seua labor d'avaluació de les activitats formatives i el grau d'implicació amb la sostenibilitat dels projectes locals de la xarxa UNESCO.

Altres noticies
imprimir