• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Dénia va estar representada per Bruno Ruiz i Federico Guajardo

La cuina tradicional i innovadora de les Ciutats Creatives de la UNESCO sorprèn en la fira Gastrónoma de València

La Marina Alta deixa palés el seu potencial gastronòmic amb cuiners, olis, arrossos i vi Dénia va estar representada per Bruno Ruiz i Federico Guajardo

14/11/2018

Les ciutats creatives de la UNESCO, Dénia i la Marina Alta han tingut una destacada presència en la fira Gastrónoma, celebrada a València aquesta setmana i que, amb més de 17.000 visitants, ha batut el seu rècord d'assistència. Aquesta trobada gastronòmica va reunir a empreses, professionals i col·lectius lligats al sector hostaler de la Comunitat Valenciana i va donar enguany un pas important en la seua internacionalització amb la presència de set ciutats creatives de la xarxa UNESCO procedents d'Àsia i Europa, amb Dénia com a ciutat mediadora i amfitriona.

Gastrónoma va ser inaugurada el diumenge en Fira València pel conseller d'Hisenda, Vicent Soler, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, acompanyat per la regidora de la Ciutat Creativa, Pepa Font, entre altres representants institucionals i empresarials de la Comunitat Valenciana. En el seu recorregut pels estands, la comitiva es va detenir especialment en l'espai dedicat a la Ruta de la Seda, on les autoritats van saludar a les delegacions de les ciutats creatives presents: Macau i Shundé (Xina), Jenjou (Corea del Sud), Tsuruoka (Japó), Hatay (Turquia), Östersund (Suècia), i Dénia. Francesc Colomer va destacar que “la cultura gastronòmica culinària d'aquests països ens obrirà una finestra al món i començarà un intercanvi centrat en les tradicions, els sabors i els sabers més universals" i va agrair el paper de Dénia com a “punt d'enganxe” amb la xarxa UNESCO.

Els xefs de la Ruta de la Seda

Totes les ciutats creatives participants en Gastrónoma tenien algun vincle històric, geogràfic o cultural amb la mítica Ruta de la Seda, que va desenvolupar durant segles un intens comerç de béns i intercanvi cultural entre Àsia i Europa, i que va tenir un paper important en l'expansió de productes i tradicions gastronòmiques. Sobre l'escenari específic dedicat als xefs de la Ruta de la Seda es van mostrar tradicions culinàries i productes propis que, adaptats als nous temps, no van deixar de sorprendre al públic que assistia amb gran interès a les demostracions.

Amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA), la ciutat de Dénia va estar representada amb dues demostracions culinàries a càrrec de Bruno Ruiz (Aticcook) i Federico Guajardo (Hotel Los Ángeles). Bruno Ruiz va presentar el dilluns dos plats molt personals, la “gamba sota zero” amb la qual va guanyar l'últim Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia, i una particular i sorprenent versió de l’espencat valencià amb mussola seca a la flama. El polp sec i rostit a la flama, acompanyat de porros confitats va ser el producte estrela que va oferir Federico Guajardo, qui també va preparar un plat de moixama i capellanet, amb diferents textures de verdures.

Östersund va portar a Gastrónoma al xef de Jazzkoket, que va guanyar el premi al restaurant més sostenible de Suècia en 2014. Kristoffer Andersson va sorprendre amb un plat de carn de ren guarida amb liquen –l'aliment natural del ren-, ordi i bolets.

Un cuiner i una cuinera de Hatay, Gulsen Sokmen i Ali Murioglu, van ser els més actius de la fira, protagonitzant fins a cinc demostracions de cuina turca. La degustació del seu be amb albergínies va provocar el diumenge una llarga cua de visitants de la fira que no van deixar passar l'oportunitat de provar les generoses i saboroses racions que van repartir.

La ciutat japonesa de Tsuruoka va estar representada pels xefs de dos dels seus més prestigiosos restaurants. Kimitoshi Arisaka està al capdavant de Pomme de Terre, un local que practica una cuina local amb grans dosis de modernitat. La innovació de la tradició culinària japonesa és també el segell de Shota Saito, el xef del restaurant Shonai Zakko.

David Wong Yuk Shan, professor i director del restaurant de l'Institut de Formació Turística de Macau, va impartir una lliçó de cuina senzilla preparant mishi, un plat local amb carn picada, creïlles i ous fregits. La ciutat xinesa de Shundé va enviar a València un dels referents de l'actual cuina cantonesa, Shuntian Lu, amb diversos títols i reconeixements per a plats com els quals va presentar i que són patrimoni de la cuina xinesa més internacionalment coneguda.

La cuinera Kim Eun Ji va donar una màster class sobre el plat més típic de la seua ciutat, el bibimbap de Jeonju (Corea del Sud), una mescla d'arròs, verdures i carn.

La Marina Alta en Gastrónoma

Els productes, els cuiners, la cuina i l'activitat gastronòmica de la Marina Alta han estat molt presents en tots els àmbits de la fira Gastrónoma. Fins i tot va estar representada en els premis i reconeixements que es van lliurar. La família Dominguis, de Pego, va rebre el premi Gastrónoma a la promoció i difusió de l'arròs, per la seua recuperació del cultiu de l'arròs bombó en la marjal Pego-Oliva. Un dels seus membres, Vicent Dominguis, va participar en una taula redona celebrada en l'anomenat Córner de l‘Arròs-Espai Gastronòmic.

No van faltar tampoc els xefs amb estreles Michelín de la comarca. Quique Dacosta no va cuinar en aquesta ocasió, però va actuar com a amfitrió i va presentar en l'escenari central als mediàtics germans Sergio i Javier Torres, protagonistes del programa de televisió “Torres en la cocina”. Altres dos xefs amb estreles de la Marina van actuar com convidats d'excepció en aqueix mateix escenari. Rafa Soler, del restaurant Audrey’s de Calp, va exposar la seua visió de la tradició culinària valenciana, i Alberto Ferruz, del Bon Amb de Xàbia, es va centrar en la salvaguarda de la tradició mediterrània en la cuina.

La producció de vi d'en la Marina Alta també va tenir el seu reflex en els fòrums i escenaris de Gastrónoma. En l'espai Wine Experience, Mara Bañó, del Celler Les Freses de Jesús Pobre, va participar en un debat sobre el present i futur dels vins valencians, i l’enòleg  Tonet Puig, de Xaló, va parlar sobre “el raïm que plora quan no veu la mar”. L'Auditori de Teulada, per la seua banda, va portar a la fira de València al gelater Santi Gómez amb una proposta de gelats amb base en el moscatell que produeix la Cooperativa Sant Vicent Ferrer i que va ser un dels referents de la passada edició de Dolia, Mostra d’Enoturisme i Gastronomia.

En la secció dedicada a l'oli, Entre Olivos, es podia degustar entre una selecció de marques de tota Espanya, el que produeix l'empresa Oli de Xàbia, que figurava en un tast d'olis elaborats amb Arbequina, Blanqueta i Vilallonga.

Entre els estands de les empreses figuraven Vegadénia, que elabora patés vegetals naturals, i Cidoncha SL, l'empresa que comercialitza coques i pastisseria tradicional de la Marina i que va tindre com a col·laborador amb el xef Miquel Ruiz, del Baret de Miquel de Dénia, que va parlar de la tradició de les coques, la seua recuperació i les possibilitats que obrin a la innovació.

Per l'espai de la Ruta de la Seda, on es van situar les Ciutats Creatives de la UNESCO, van passar grups d'estudiants de l'IES María Ibars i el col·legi Raquel Payá de Dénia, que tenen línies de formació i programes dedicats a la gastronomia.

Altres noticies
imprimir