• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

La Policia Local presenta el servei de mediació policial per a la resolució de conflictes ciutadans

22/11/2018

El regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Scotto, i el comissari en cap de la Policia Local de Dénia, José Martínez Espasa, han presentat hui el servei de mediació policial per a la resolució de conflictes entre ciutadans per mitjà del diàleg i el consens, una nova actuació del treball en matèria de prevenció que la regidoria està duent a terme des de 2015, tal com ha indicat Scotto.

En els informes anuals i en l'estadística dels informes policials diaris s'havia detectat, segons ha explicat Scotto, un gran nombre de conflictes veïnals i comunitaris “de difícil solució utilitzant les eines habituals”. Per això, s'ha decidit posar en marxa un servei de mediació policial “que done resposta als conflictes quotidians”. A més, les estadístiques demostren que contribueix a disminuir les queixes veïnals, redueix les actuacions policials i incrementa la seguretat de la població.

Des del 3 de setembre, dos agents de la Policia Local, Juan Antonio Tous i Juan José Bòrdes, estan al capdavant del servei. En aquest temps han intervingut en 15 casos de mediació, tots resolts satisfactòriament.

L'agent Juan Antonio Tous ha incidit que la mediació policial, “a més de ser un procés de resolució de conflictes amb l'ajuda d'una persona neutral, l'agent mediador, que afavoreix que les parts dialoguen i arriben a un acord, és una eina al servei de la ciutadania que acosta al ciutadà a les institucions i contribueix a acabar amb la imatge sancionadora de la Policia Local”.

La tipologia dels casos que poden ser intervinguts per la Policia Local són problemes de convivència veïnal, molèsties per sorolls o males olors, problemes per l'ús de l'espai públic (parcs, places, jardins), molèsties per obres o per mascotes, conflictes entre joves i adolescents, incidències relacionades amb el trànsit, problemes en l'àmbit rural com els originats per els límits o la neteja de parcel·les o problemes en l'àmbit d'establiments comercials, entre uns altres.

Qualsevol persona pot recórrer al servei de mediació policial contactant personalment amb l'equip d'agents que l’integren en les dependències de la Policia Local de la partida Madrigueres Sud, o per telèfon al 96 578 01 90, o enviant un correu electrònic en el qual s'especifique breument el conflicte a intervenir i les dades personals a l'adreça agent.mediador@ayto-denia.es. També es pot sol·licitar per registre d'entrada en l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Dénia o telemàticament en oac.denia.es.

Per a participar en el procés de mediació, ambdues parts han d'estar d'acord a fer-ho, resultant bàsic el principi de voluntarietat per a iniciar-lo. Si el procés finalitza en un acord entre les parts, l'equip de mediació realitza un seguiment durant els trenta dies posteriors, aproximadament, per a comprovar-ne el compliment.

Per al regidor de Seguretat Ciutadana, la mediació policial “possibilita resoldre un conflicte des del principi i evita que s'agreuge”. A més –ha assenyalat- permet utilitzar els recursos dels agents a altres necessitats, com el trànsit o la seguretat. Finalment, el regidor ha indicat que l'objectiu és involucrar en aquest nou programa a la comunitat educativa i que l'agent mediador es conjugue amb la figura de l'agent tutor que ja està treballant amb els centres de la ciutat.

Memòria de 2017

Juntament amb la presentació del nou servei, s'ha informat de les principals actuacions de la memòria anual de la Policia Local de 2017 i del balanç i avaluació del programa Dénia Cares, posat en marxa en 2017.

Respecte a la memòria de 2017, que es pot consultar en la web de la Policia Local de Dénia, Martínez Espasa ha destacat la posada de la xarxa de camins escolars segurs ‘Caminis’, per la qual l’Ajuntament de Dénia va obtenir un premi en la 3a. edició dels Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat a la Comunitat Valenciana que atorga la Generalitat.

En matèria de formació policial, el comissari en cap ha ressaltat la formació en l'ús de l'equip desfibril·lador que rep la plantilla des de fa alguns anys i que fa poc més d’un mes va permetre que dos agents salvaren la vida d'un home en la via pública.

Una altra fita destacable de 2017 va ser la signatura de la Carta de Compromisos per la prevenció i la Seguretat de la Marina Alta amb la qual els municipis de Dénia, Xàbia, Ondara, el Verger, Poble Nou de Benitatxell, Llíber, Pedreguer i Benissa es van comprometre a unir els esforços, unificar els protocols, establir un compromís d'auxili mutu i una coordinació i cooperació en mitjans materials i humans dels cossos de policia local de la comarca.

Finalment, Martínez Espasa ha esmentat el programa d'Educació Vial que desenvolupa la Policia Local de Dénia, en el qual van participar un total de 3.261 escolars el curs passat. Així mateix, la Policia Local de Dénia va rebre en 2017 per part de la Federació Espanyola per a la Seguretat Vial el premi a les bones pràctiques en seguretat vial pel curs de formació de conductors de ciclomotor que l'agent Manuel Moreno imparteix des de l'any 2002.

Dénia Cares

2017 també va ser l'any de la posada en marxa del programa “Dénia Cares”, un pla de prevenció i seguretat en el turisme que contempla nombroses línies d'acció noves i arreplega unes altres que la Policia Local ja havia implementat amb èxit en estius anteriors, com la incorporació d'agents de reforç a la plantilla o la campanya de polseres per a la localització de menors en cas de pèrdua.

Transcorregut solament un any des del seu inici, s'ha aconseguit un 59% de compliment del pla, que estableix 54 ítems que complir en un període de 4 anys.

Entre els objectius aconseguits, Martínez Espasa ha destacat la creació, al setembre de 2017, de la Comissió de Seguretat Turística, formada per una àmplia representació del teixit empresarial turístic i hosteler de la ciutat i l'ajuntament de Dénia i la intensificació de les intervencions en els punts conflictius de consum d'alcohol en la via pública.

Altres noticies
imprimir