• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

El Ministeri de Foment ha invertit 1,5 milions d'euros en la recuperació de l'edifici

La secretària general d'Habitatge visita la casa de Sant Josep després de les obres de rehabilitació

 La secretària general d´Habitatge visita la casa de Sant Josep després de les obres de rehabilitació
 Pati central amb mosaic de taulells originals de la casa
Pati central amb mosaic de taulells originals de la casa
 Aljub d´origen àrab
Aljub d'origen àrab
Les instal·lacions es destinaran a usos culturals i albergaran la Biblioteca Pública Municipal i fons de l'arxiu

30/11/2018

La secretària general d'Habitatge, Helena Beunza, ha visitat hui l'edifici del carrer de Sant Josep, número 6, després de les obres de rehabilitació que van concloure al mes d'octubre i en les quals el Ministeri de Foment ha invertit 1.495.204,68 euros.

Beunza, acompanyada per l'alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt, la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador, el vicealcalde, Rafa Carrió, altres regidors de la Corporació i personal tècnic de l'ajuntament, ha recorregut les instal·lacions, que es destinaran a usos culturals. Beunza ha mostrat la seua satisfacció pel resultat dels treballs i ha destacat que “la sensibilitat de l'equip de govern denier ha sigut essencial perquè la ciutat de Dénia gaudisca d'aquestes noves instal·lacions culturals i d'una adequada rehabilitació del patrimoni”.

La casa de Sant Josep, número 6, és un edifici de 2.091 metres quadrats distribuïts en un soterrani, planta baixa, primera i segona planta, terrassa i una torre que, en l'època en què l'edifici va pertànyer a la família Sahuquillo. es va fer construir el propietari de l'immoble, comerciant de pansa, per a poder atalaiar l'entrada i eixida dels vaixells de la seua flota del port de Dénia. Un gran pati central dota d'il·luminació natural a totes les plantes de l'edifici.

Després de la rehabilitació, la casa de Sant Josep es convertirà en la seu central de la Biblioteca Pública Municipal i la Biblioteca infantil de Dénia i albergarà una part del dipòsit de l'Arxiu Històric Municipal, incloent una sala d'ús restringit per a consulta dels fons comarcals i altres espais per a la celebració d'activitats de tipus cultural. Es preveu que òbriga les seues portes al públic a la fi de gener de 2019.

En la planta baixa se situarà la recepció i un espai per a descans i lectura de premsa. També s'allotjarà la biblioteca infantil i una sala d'actes d'ús polivalent. Ací també es troba un dipòsit de l'Arxiu municipal.

En la primera planta se situarà la biblioteca, que comptarà amb taules electrificades perquè els usuaris puguen connectar els seus aparells tecnològics.

En la segona planta hi haurà dues sales més de biblioteca, pensades per a col·locar els llibres de consulta i obres de referència, que actualment tenen un ús menor, i més taules electrificades. Albergarà també l'àrea restringida de l'Arxiu Municipal destinada a sala d'investigadors, i dipòsits d'arxius i biblioteca.

En la tercera planta es troba la terrassa que, en un futur, es podrà utilitzar per a realitzar presentacions de llibres, lliuraments de premis i altres actes culturals a l'aire lliure. I en el punt més alt, la torre quadrada on s'instal·larà el despatx d'administració de la biblioteca.

Les obres de rehabilitació han conservat elements originals de l'edifici, com l'escala central de marbre i el passamans de fusta, vidrieres i reixes, la façana i el paviment, que s'ha reutilitzat col·locant-ho en brancals, llindes, ampits i com a element ornamental en el centre del pati de la casa. També les restes arqueològiques, com l'aljub d'origen àrab que es pot veure, a nivell del sòl, en la sala de la biblioteca infantil. Altres elements originals, com a llibreries de fusta o vidrieres de grans dimensions, s'han inventariat i emmagatzemat en dependències municipals per a usos futurs.

L'edifici compta amb un ascensor que connecta totes les plantes, inclosa la torre, garantint l'accessibilitat de les instal·lacions. S'ha construït també una segona escala, que actuarà com a escala d'emergència, que dóna directament al carreró de la Moreria.

Així mateix, en l'entrada de la planta baixa s'han col·locat sobre el sòl de fusta marques metàl·liques que afavoreixen l'arribada de les persones amb discapacitat visual fins al mostrador de recepció.

L'eficiència energètica també és una de les claus de les noves instal·lacions, equipades il·luminació tipus LED, i amb climatització i ventilació, electricitat, detecció i extinció d'incendis i altres mesures concordes a la normativa vigent.

L'alcalde, Vicent Grimalt, ha recordat que el projecte de rehabilitació de la casa de Sant Josep es va començar a tramitar en 2006, junt amb el de rehabilitació de la casa de Torrecremada. Després d'uns anys paralitzat, s'ha aconseguit finalment l'ajuda del Ministeri de Foment durant aquesta legislatura i les obres van començar al setembre de 2016.

Altres noticies
imprimir