• RSS Ajuntament
  • YouTube
  • "Twitter
  • Facebook

Actualitat

El xef Alejandro Serrano, del Restaurant Alejandro, guanyador de la 8a edició del Concurs Creatiu de la Gamba Roja de Dénia

De les 8 receptes participants, el plat de Serrano s'ha alçat amb la victòria del certamen celebrat en el Mercat Municipal de la localitat

05/03/2019

“Gamba Roja de Dénia a la llima” és un homenatge al sabor del Mediterrani i a un dels productes que més el defineix, la gamba roja. Amb aquesta recepta, el xef Alejandro Serrano, del Restaurant Alejandro, situat en Miranda d'Ebre (Burgos), ha aconseguit alçar-se amb el primer premi de la huitena edició del concurs gastronòmic de la Gamba Roja de Dénia. El segon premi ha recaigut en Alex Primo, xef del restaurant Cyrus DAD DE Port de Sagunt (València), amb la seua “Gamba Roja de Dénia i suquet marí acidulat”, mentre que la tercera classificació correspon a la recepta “Gamba Roja de Dénia en escabetx de taronja sanguina i garum valencià”, del xef Ismael Bilbao, del restaurant Samaruc a Dénia (Alacant).

La final del concurs, organitzat per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (A.E.H.T.M.A.), en col·laboració amb l'Ajuntament de la localitat, ha tingut lloc hui en el Mercat Municipal de Dénia enfront de desenes d'assistents que s'han reunit per a gaudir de la cuina en directe dels 8 finalistes que han participat, seleccionats de més de 70 candidatures. En paraules de Vicent Grimalt, alcalde de Dénia, “l'alta participació dels cuiners és la que permet continuar realitzant el concurs any rere any, situant a Dénia en el mapa de la gastronomia”. Per part seua, Cristina Sellés, presidenta d’A.E.H.T.M.A., ha recalcat que “la gamba roja és el reclam, però l'objectiu és que continue venint gent a conéixer la nostra localitat i la nostra cuina”.

El jurat ha estat format per reconeguts xefs, experts culinaris i crítics gastronòmics, encarregats de degustar cadascuna de les receptes, analitzant la presentació, el gust i la importància de la gamba roja en cada plat. El panell ha estat presidit per Julia Pérez, crítica de gastronomia i membre de la Real Acadèmia de Gastronomia, qui ha manifestat el seu agraïment per tornar a formar part del concurs un any més. “M'enorgulleix estar en aquesta trobada perquè té dues coses importants: primer, ressalta un producte de luxe com és la gamba roja, i, segon, obliga els cuiners a treballar amb aquest producte de manera creativa. Aquest és el vertader repte del certamen” ha expressat la crítica.

Julia Pérez ha estat acompanyada pel també prestigiós crític José Carlos Capel i pels xef Alberto Ferruz, de BonAmb a Xàbia (Alacant); Ricard*Tobella, cap de cuina de Quique Dacosta Restaurant a Dénia (Alacant); Ricardo Costa, de The Yeatman en Porto (Portugal); Miguel Barrera, de Cal Paradís a la Vall d'Alba (Castelló); Benito Gómez, del restaurant Bardal en Ronda, (Màlaga), Jesús Segura del restaurant Trivio a Conca i Javi Estévez de La Tasquería, Madrid. Finalment, els nou membres han seleccionat al cuiner Alejandro Serrano i a la seua “Gamba Roja de Dénia a la llima” com a vencedor del certamen, gràcies a una recepta d'alta cuina marcada per la creativitat, l'avantguarda i, sobretot, per la integració de la gamba roja com a element protagonista de l'elaboració.

A més d'alçar-se com a guanyador, el xef Serrano també ha rebut 2.500€ per haver aconseguit la primera classificació, mentre que Álex Primo, segon classificat, ha obtingut 1.500€ i Ismael Bilbao, 1.000€ per ocupar el tercer lloc. A més del premi en metàl·lic, als tres finalistes se'ls ha entregat també un trofeu dissenyat expressament per al certamen per l'escultor Toni Marí.

Un concurs de producte

El certamen ha arrancat a les 9.30 hores en un entorn privilegiat com és el Mercat Municipal de Dénia. Després de prop de 2 hores en els fogons, els huit finalistes han elaborat un total de 10 plats de cadascuna de les seues receptes, aportant tots els ingredients de les seues propostes a excepció de la gamba roja, que la Confraria de Pescadors ha posat a la disposició de l'organització.
Un any més, el Concurs Creatiu s'ha posicionat com una de les cites més importants del panorama gastronòmic de la Marina Alta. Una trobada que ha reunit xefs de diferents punts d'Espanya, acostant l'alta cuina a peu de carrer i fent partícip a tot el públic assistent de l'acte de cuinar i gaudir de la gastronomia de nivell.

De cara al futur, el repte és continuar creixent. Enguany, el jurat ha adquirit una projecció internacional amb la participació en el panell de Ricardo Costa, xef portugués amb dues estreles Michelin. “L'any vinent volem fer encara un pas més. Si hem sigut referents a nivell nacional, volem ser referents a nivell mundial amb la gamba roja, perquè tots els cuiners coneguen Dénia, el nostre producte i tot el valor que té la gastronomia de la Marina Alta” ha explicat Rafa Soler, director del certamen.

Després de proclamar vencedor al xef Alejandro Serrano, la huitena edició del certamen ha conclòs amb un sentit homenatge a José Carlos Capel, crític gastronòmic, president de Madrid Fusió i membre de la Real Acadèmia de la Gastronomia. Des de l'organització han volgut agrair la seua generositat i suport incondicional al concurs des de la seua creació, en el qual ha participat com a jurat des de la primera edició fins a l'actualitat.

Altres noticies
imprimir