Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia assisteix al Fòrum Mundial de la UNESCO sobre alimentació i desenvolupament sostenible

Dénia, com a ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia, va assistir al Fòrum Mundial “Culture and Food: Estratègies innovadores per al desenvolupament sostenible”, celebrat en Parma (Itàlia), els dies 12 i 13 de setembre. El fòrum va ser organitzat per la UNESCO en col·laboració amb el Govern de la República Italiana, amb el suport de la Regió d'Emilia Romagna i la ciutat de Parma, que és Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO des de 2015.

Uns 15 experts mundials van debatre aspectes fonamentals per al futur de la humanitat com la protecció del patrimoni cultural, el desenvolupament econòmic de les zones rurals, la sobirania alimentària, el paper dels agricultors en la protecció de la biodiversitat i la lluita contra els desaprofitaments alimentaris. Més de 200 assistents internacionals es van reunir en l'esdeveniment, entre els quals es trobaven representants d'organismes internacionals (FAO, UE…), decisors polítics i centres d'investigació i acadèmics.

Observant la importància de menjar bé i alhora protegir el planeta, els oradors del Fòrum van analitzar com, en l'últim segle, els sistemes alimentaris han experimentat una transformació significativa amb els avanços tecnològics, l'ús massiu de combustibles fòssils, les tendències de la migració i l'augment de la urbanització. La producció d'aliments representa una gran part de les emissions mundials de gasos d'efecte d'hivernacle, mentre que malgastem un terç dels aliments que produïm, la qual cosa equival a 1.300 milions de tones. L'expansió de la terra agrícola és també el factor més important darrere de la desforestació.

Aquestes tendències amenacen la biodiversitat, que està disminuint a un ritme sense precedents. Els experts van recordar els efectes del canvi climàtic, que comporta nous riscos per a la seguretat alimentària, en particular per als més de 2.000 milions de persones que actualment no tenen accés regular a aliments segurs i nutritius en quantitats suficients.

La creativitat a través de la gastronomia també forma part de la solució, tal com van destacar els representants de les Ciutats Creatives de la Gastronomia de la UNESCO. En representació de Dénia va assistir el director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades.

Cadascuna d'aquestes ciutats ha adoptat estratègies i projectes innovadors i adaptats localment. Així mateix, els elements del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, els llocs del patrimoni mundial, les reserves de biosfera i els parcs geològics serveixen de laboratoris d'experimentació per a la investigació científica, la innovació i la pràctica que mostren els vincles intrínsecs i interdependents entre el patrimoni cultural, les comunitats i el medi ambient.

El xef italià Massimo Bottura, fundador de l'organització sense ànim de lucre “Food for Soul”, va llançar una vibrant crida a l'acció destacant la responsabilitat social dels xefs en la conscienciació sobre la presa de decisions de consum sostenible i informat, el suport a dietes saludables i la lluita contra els residus alimentaris. "Cuinar és una crida a l'acció", va dir.

El Fòrum va concloure amb l'adopció de la Declaració de Parma, que reafirma la necessitat de reforçar els vincles entre cultura i alimentació per a preservar la biodiversitat arrelada en la identitat i el patrimoni cultural, millorar la producció i el consum d'aliments, donar suport a una nutrició sana i impulsar un canvi transformador.

Dénia assisteix al Fòrum Mundial de la UNESCO sobre alimentació i desenvolupament sostenible
Dénia assisteix al Fòrum Mundial de la UNESCO sobre alimentació i desenvolupament sostenible
Dénia assisteix al Fòrum Mundial de la UNESCO sobre alimentació i desenvolupament sostenible

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina