Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La residència municipal de persones majors Santa Llúcia celebra el 40 aniversari

La residència de persones majors Santa Llúcia de Dénia celebra en 2019 el 40 aniversari. La residència Santa Llúcia és, com ha recordat la regidora de Polítiques del Major, Elisabet Cardona, “una de les poques de la Comunitat Valenciana tutelada per un ajuntament i una de les dues úniques de titularitat municipal que existeixen a la comarca de la Marina Alta”. Cardona ha presentat aquest matí la programació d'activitats amb la qual l'ajuntament, els treballadors i els residents de Santa Llúcia es disposen a festejar aquests 40 anys d'història.

L'acte central de la celebració tindrà lloc el dijous 21 de novembre, a les 17.30 hores, en els salons de la residència i consistirà en l'estrena de l'audiovisual 40 anys de residència, seguit d'un berenar preparat pels treballadors del centre.

L'audiovisual recorre aquestes quatre dècades d'història de la residència entremesclant les imatges d'arxiu amb testimoniatges d'usuaris i treballadors del centre, “que s'ha convertit en una gran família de residents i treballadors”, en paraules de qui va ser la seua directora des de la inauguració fins a l'any 2000, la germana carmelita Pilar Adell. “Un esperit que perdura fins als nostres dies”, ha afegit la regidora Cardona.

La programació es completa amb una exposició de pintures i dibuixos realitzats pels residents, titulada ‘Arts Majors’, que es podrà visitar a la Casa de Cultura de Dénia del 15 al 30 de novembre. L'obertura, a la qual assistiran els autors de les obres exposades, se celebrarà el divendres 15 de novembre, a les 11.30 hores.

Per a finalitzar els actes de celebració, el dimecres 20 de novembre, la coral de Santa Llúcia oferirà un concert en els salons del centre a les 11.30 hores, dirigida per la psicòloga del centre, María Valiente. La coral està integrada per usuaris tant de la residència com del Centre de Dia, que es van iniciar en aquesta activitat vocal com a teràpia i que, amb el temps, s'han consolidat com a formació coral.

Elisabet Cardona ha volgut agrair “la col·laboració dels treballadors de cada departament i de totes les persones que en aquests 40 anys han donat el millor a la residència”. “Sense tots ells –ha assegurat- no hauríem arribat a complir 40 anys i tindre el nivell de qualitat i exemplaritat de la nostra residència, de la qual podem estar orgullosos”.

Una mica d'història

Els orígens de la residència municipal Santa Llúcia es remunten a l'antic hospital de beneficència que fita amb l'edifici de l'Ajuntament de Dénia. Era un servei dut a terme per les Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna que, a més d'atendre les funcions pròpies d'un hospital, recollien a persones sense família, malalts i majors abandonats i els cuidaven i atenien. A més d’atendre este persones, les germanes de la comunitat realitzaven també atencions a domicili a persones majors que no podien disposar de plaça a l'hospital, donaven menjar als presos de la reguarda i s'ocupaven del cementeri municipal.

A l'hospital s'oferia atenció a 32 residents, meitat homes i meitat dones, en unes condicions i en unes instal·lacions precàries i insuficients per a la tasca que duien a terme.

La germana Pilar Adell, pionera en aquesta labor juntament amb les seues companyes d'hospital, va lluitar per la posada en marxa d'una residència per a persones majors que complira un mínim de condicions tant per als residents com per als treballadors, apostant per les places públiques municipals per als usuaris més desfavorits.

El projecte va eixir finalment avant i la residència Santa Llúcia va obrir les portes el 8 de març de 1979, sent alcalde de la ciutat José Sastre. La germana Pilar va començar a treballar allí com a directora d'infermeria fins que, a principis de 1980, se li va encomanar la direcció del centre, que va ostentar fins a l'any 2000.

En reconeixement a aquesta gran labor, l’Ajuntament de Dénia li va dedicar en 2016 l'homenatge que cada any brinda en el Dia de la Dona (8 de març) a una dona vinculada a Dénia i destacada en algun àmbit de la realitat local.

Actualment, la residència i el Centre de Dia Santa Llúcia atenen 130 usuaris, dels quals 92 són residents i la resta acudeix al Centre de Dia de dilluns a divendres, on reben atenció social, atenció d'infermeria, realitzen activitats de teràpia ocupacional i se'ls ofereix l'ajuda necessària per a la realització d'activitats bàsiques i/o instrumentals de la seua vida diària.

 
La residència municipal de persones majors Santa Llúcia celebra el 40 aniversari
 
La residència municipal de persones majors Santa Llúcia celebra el 40 aniversari

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina