Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

“El menjar que té a veure amb la nostra identitat ens fa més feliços”

 

Sota el lema Cuinant una terra. Llaurant un futur, ha arrancat aquest dilluns en el CdT de Dénia la primera edició del D*na Fòrum Gastronòmic, un esdeveniment dirigit a professionals del sector turístic i gastronòmic que es construeix sobre els pilars de la UNESCO: gastronomia, territori i sostenibilitat.

Aquest esdeveniment, que se celebra per primera vegada a Dénia i que està comissariat per Pep Romany, naix com una aposta per menjar nutrients, aromes, sabors, i especialment, valors, tal com ha exposat Antoni Massanet, de la Fundació Alicia. I el repte d'un territori com la Marina Alta és que el turista que ens visita perceba aquests valors en cada menjar.

La inauguració del Fòrum ha comptat amb la presència de Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, qui ha agraït “l'aportació que fa Dénia a la Comunitat Valenciana”. Per part seua, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha destacat que aquests dies “es donarà veu als professionals de diversos sectors que dia rere dia innoven i s'esforcen per a no rendir els seus principis d'excel·lència a les pressions de l'actual sistema de consum”.

En la primera xarrada del matí, Turisme Gastronòmic, un valor en alça, s'han abordat els reptes, riscos i oportunitats per a un futur sostenible dels territoris. Iñaki Gaztelumendi, consultor de Turisme Gastronòmic de l'Organització Mundial del Turisme, ha incidit en el paper multifuncional de la gastronomia en la societat contemporània, que es concreta en la creació de patrimoni, la lluita contra la despoblació dels territoris o com un element fonamental en el desenvolupament del turisme.

Per part seua, Joan Carles Cambrils, de la Fundació Turisme València, ha abordat el concepte Gastrodiplomàcia com a fil per a entaular relacions a nivell internacional i identificar un territori concret en el mapa mundial.

Les ponències del matí han continuat amb la protagonitzada per la plataforma Saborea España, que compleix deu anys d'experiències en turisme gastronòmic.

En la taula sobre Turisme sostenible i patrimoni alimentari, Antoni Massanés, director de la Fundació Alicia, ha explicat la importància de, en un món cada vegada més globalitzat, reprendre les nostres tradicions culinàries locals en pro de la sostenibilitat del territori. A més, ha assenyalat que “el menjar que té a veure amb la nostra identitat és millor per a nosaltres, ens fa més feliços” ja que es relaciona amb l'element emocional que va més enllà de l'elaboració del plat en si mateix.

Aquesta vesprada els protagonistes seran tres productes de la Marina Alta: l'arròs de marjal, el blat i, finalment, l'oli com a element bàsic de la nostra cuina.

D*na *Fòrum Gastronòmic reunirà un total de 79 ponents que participaran en les dèsset sessions programades. En totes elles es donaran cita experts coneixedors dels temes a tractar i productors i restauradors de la comarca. L'esdeveniment està organitzat per Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de Dénia, a través de l'Oficina de la Innovació i de la Creativitat.

El D*na Fòrum Gastronòmic està patrocinat per Gasterra i la Universitat d'Alacant, i compta amb la col·laboració de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (Aehtma); el Consorci per la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta – CREAMA; la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta – MACMA i el Centre de Turisme de la Marina Alta.

El Consell Tècnic Assessor està format per Quique*Dacosta, Miguel Ángel Civera, Evarist Miralles, Josep Bernabeu, l'Oficina de la Innovació i la Creativitat i Turisme Dénia.

 
“El menjar que té a veure amb la nostra identitat ens fa més feliços”
 
“El menjar que té a veure amb la nostra identitat ens fa més feliços”
 
“El menjar que té a veure amb la nostra identitat ens fa més feliços”

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina