Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La Unitat Artemis presenta la revista amb la qual va aconseguir ajudar 24 dones de Dénia en perill de violència masclista

El regidor de Protecció Ciutadana, Igualtat i Diversitat, Javier Scotto, va presentar anit, dins dels actes reivindicatius del 25 de Novembre contra la violència de gènere, un projecte pilot dut a terme per la Unitat Artemis de la Policia Local de Dénia fa dos anys i que, per seguretat de les víctimes, s'ha mantingut en secret fins hui, una vegada retirades les revistes dels establiments. Scotto va conduir la presentació acompanyat del comissari en cap de la Policia Local de Dénia, José Martínez Espasa, Eva Gadea, policia de la Unitat Artemis i Alfred Pavía, soci i director creatiu de l'agència de publicitat Sapristi que ha desenvolupat el material de la campanya.

Es tracta d'una revista “femenina” que camufla en l’interior números de telèfon, dades d'interés, consells i testimoniatges d'altres dones que poden ajudar possibles víctimes de maltractaments.

Per què aquest format?  La principal raó és la seguretat de les víctimes. Des de la Unitat Artemis es va comprovar que moltes dones són reticents a dur-se a casa fullets o catàlegs en els quals trobar aquests consells per temor a represàlies de les seues parelles. Així que es va decidir amagar tota aqueixa informació en un format que poguera passar desapercebut com una revista més. Fotografies, titulars, tipografies, disseny, tot està pensat perquè, a simple vista, semble una publicació més.

Però es va decidir portar el projecte un pas més enllà. Un altre dels punts importants a tractar és la dificultat de moltes dones víctimes d'obrir-se al diàleg amb les policies del grup. No obstant això, en àmbits més relaxats sí que és possible que perden aqueixa por a donar alguna dada. Per exemple, quan van de compres, a classe, a la perruqueria o al gimnàs. Així que es va optar per realitzar unes classes de formació en establiments que tenen un tracte molt directe amb les clientes. Durant les jornades se'ls va ensenyar a detectar possibles símptomes en les víctimes, a tractar amb elles, a donar-los informació a través de la revista i a animar-les a sol·licitar ajuda a la policia.

Així doncs, es van repartir 70 revistes en 18 establiments de Dénia. Sis mesos després, els resultats no van poder ser més satisfactoris: 24 dones van cridar al telèfon de la Policia Local per a sol·licitar ajuda animades per la informació trobada en la revista.

Aquest projecte, assumit per la Regidoria de Protecció Ciutadana, pretenia poder arribar a les víctimes de violència de gènere, facilitar informació, mètodes de protecció i accés policial, i, sobretot, afavorir la denúncia, atés que és la situació d’infradenúncia de les víctimes –tenint en compte que el 80% de les dones assassinades no havien denunciat prèviament- una problemàtica que es vol atallar a través d'aquest tipus de propostes. El silenci és letal per a la vida d'aquestes dones maltractades i qualsevol fórmula que millore la seua accessibilitat a la policia, al Jutjat i la denúncia, permet combatre aquesta xacra social.

Són, sens dubte, uns números més que positius que han animat a seguir amb el projecte, ampliant el número i el tipus d'establiments. Això sí, el disseny de la revista s'ha modificat per complet per a continuar garantint la seguretat de les víctimes. A més, la Unitat Artemis ha presentat el projecte a comissaries d'altres localitats, que ja han mostrat interés a implementar-ho davant els bons resultats obtinguts.

Prèviament a la presentació d'aquesta acció de la Unitat Artemis va tindre lloc la lectura del manifest institucional del Dia Internacional contra la violència de gènere que havia sigut consensuat pel Consell dels Dons de Dénia. Van llegir el manifest l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i els regidors i regidores Cristina Morera (PSPV-PSOE), Eva Ronda (Compromís), Eva Catalá (PP), Susana Mut (Cs) i Mario Vidal (Gent de Dénia), membres del Consell.

 El text íntegre del manifest és el següent:

“Des que van començar a recopilar-se estadístiques oficials l'any 2003, 1.027 dones han sigut assassinades a Espanya, per les seues parelles o exparelles. Serien 1.028 si es confirma que la dona morta este matí, també és víctima de la violència masclista. Una violència davant la qual no volem romandre impassibles.

El dia 25 de novembre fou declarat Dia contra la violència cap a la dona, i es van reconèixer tots els tipus de violència que es donen contra les dones al món, pel fet de ser dona.

L’any 1999 l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data. Amb la commemoració d’aquest dia es vol cridar l’atenció i generar conscienciació que la violència contra les dones és una de les formes de violència més estesa al món.

I no podem deixar de lluitar cada dia per a erradicar aquesta xacra, i per a combatre la seua arrel, l’origen de la desigualtat entre dones i homes, el patriarcat.

La violència contra les dones és una de les més degradants violacions dels Drets Humans i continua progressant en l’àmbit global. No respecta fronteres, cultures i nivells econòmics. Està present en èpoques de conflicte i en temps de pau, en el treball, a la llar i al carrer.

La violència masclista és la representació màxima de la desigualtat de gènere, i hui en dia, en ple segle XXI, és un problema de magnitud social. Ningú pot, per tant, mantenir-se al marge de la lluita contra la violència sobre la dona, perquè és un mal que arremet contra la societat de forma indiscriminada; un acte detestable que desqualifica a qui el realitza i també a qui el tolera.

L’especial incidència de la violència masclista a Espanya significa un terrorisme de gènere absolutament devastador, ens ha d’avergonyir com a societat, i requereix una resposta global contundent: hem d’impedir els intents de justificar, minimitzar, banalitzar o ocultar la violència de gènere, denunciar qualsevol classe de maltractament cap a les dones i arraconar els agressors.

La violència sexista es revela de forma més impactant en el degoteig incessant i terrible d’assassinats de dones per part de les seues parelles i exparelles, però també està present en altres manifestacions quotidianes relacionades amb el maltractament psicològic, econòmic i físic.

Una de les formes de violència masclista més estesa i que millor representa al patriarcat és la violència sexual.

La violència sexual en les seues diverses manifestacions: agressions sexuals, violacions, mutilació genital femenina, tracta amb fins d’explotació sexual…

Amb elles pretenen, i aconsegueixen, que les dones sapiguem quin és el nostre lloc en aquest sistema patriarcal, el lloc de la submissió, mentre que, a qui exerceix violència sexual contra les dones, els homes, els correspon el lloc de la denominació, del poder, del control.

Necessitem un canvi de paradigma, una justícia amb perspectiva de gènere.

 La violació ha de ser un delicte que es realitza sense consentiment de la víctima i no contra la seua voluntat. El silenci no és consentiment ni ha de ser interpretat com a tal.

És necessari adoptar mesures en tots els terrenys. Des de l’Ajuntament de Dénia es treballa en l’àmbit de l’educació, de les polítiques socials, la prevenció, la sensibilització, la conscienciació i l’assistència, per a educar en igualtat, perquè sense igualtat no pot existir llibertat.

Així mateix, sol·licita la lluita activa, la participació social per a desenvolupar actuacions eficaces i efectives i per a evitar que es permeten i normalitzen discursos que mostren permissivitat a la violència.

Un any més, volem recordar a totes i cadascuna de les víctimes mortals de la violència de gènere. Enguany, a falta encara de dos mesos per a acabar, ja hi ha 51 dones, amb la de hui 52, amb noms i cognoms, amb somnis i il·lusions, amb vides que van ser truncades per una violència cruel, des del 26 de novembre de l’any passat.

I també, a tots els menors, a les filles i fills dels maltractadors, víctimes al seu torn d’aquesta violència, víctimes mortals inclús, convertides en l’últim exercici de venjança cap a les dones.

Com a conseqüència d'això reivindiquem l'aplicació i major dotació pressupostària de la Llei integral contra la violència de gènere, i exigim uns Pressupostos Generals de l'Estat amb perspectiva de gènere.”

 

 

 

La Unitat Artemis presenta la revista amb la qual va aconseguir ajudar 24 dones de Dénia en ...
La Unitat Artemis presenta la revista amb la qual va aconseguir ajudar 24 dones de Dénia en ...
La Unitat Artemis presenta la revista amb la qual va aconseguir ajudar 24 dones de Dénia en ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina