Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

D*na Fòrum Gastronòmic: “La naturalesa no ens necessita, som nosaltres els qui la necessitem”

Productors, hostalers i consumidors recorden que la naturalesa és l'autèntica generadora dels productes que fan possible que la gastronomia de la Marina Alta tinga un espai propi en el mapa mundial. Una reivindicació del ceramista Carles Llarch durant la ponència La vinya, el vi i la pansa.

Una naturalesa que garanteix, sempre que li la respecte, matèries primeres de qualitat que representen una gastronomia única i referencial que es nodreix, cada vegada més, de productes de proximitat. En aquest sentit, Josep Roselló, del Servei de Producció Ecològica de la Conselleria d’Agricultura, va recordar que “la restauració pot fer molt pels productes de proximitat i ecològics”.

Un guant llançat que han recollit els restauradors en la següent ponència, sobre Innovació i arrels en la cuina de la Marina. Quique Dacosta (3 estreles Michelín), Kiko Moya (2 estreles Michelín) i Nazario Cano (1 estrela Michelin) han debatut sobre l'alta cuina, allò que la caracteritza i del que es nodreix. Referent a això, els tres xefs han reconegut que la base de la seua cuina són els productes de proximitat, amb identitat, “però sense ser radicals”, segons Dacosta. Moya ha reivindicat la necessitat de crear sinergies amb els productors, si bé ha recalcat que la clau per a aconseguir la sostenibilitat a través del consum de productes de proximitat la tenen els consumidors.

Representants de la pesca i la ramaderia, així com coneixedors de les herbes comestibles, han tingut també veu en el D*na Fòrum Gastronòmic. Sectors que conformen el rebost de la Marina Alta i que s'han reivindicat com a necessaris en la gastronomia comarcal, malgrat les dificultats amb les quals conviuen alguns d'ells.

En el cas de la ramaderia, tant Sergi Soria, carnisser de la Vall de Laguar, com el ramader Joan Ripoll, han denunciat que el fet que a la Marina Alta no existisca un escorxador impedeix als restauradors accedir en primera persona a les peces que els agradaria oferir.

Durant el fòrum s'ha posat sobre la taula també la pesca com un recurs renovable, buscant fórmules responsables d'explotació de la mar. El president de la Confraria de Pescadors de Dénia, José Antonio Sepulcre, ha posat en valor el treball del sector pesquer a la comarca i la importància del treball artesà.

El D*na Fòrum Gastronòmic finalitza aquesta vesprada amb la signatura del Decàleg sobre la preservació i posada en valor del sistema agroalimentari i gastronòmic de la Marina Alta.

D*na Fòrum Gastronòmic: “La naturalesa no ens necessita, som nosaltres els qui la necessitem”
D*na Fòrum Gastronòmic: “La naturalesa no ens necessita, som nosaltres els qui la necessitem”
D*na Fòrum Gastronòmic: “La naturalesa no ens necessita, som nosaltres els qui la necessitem”

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina