Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Les ciutats creatives espanyoles impulsen un programa d'intercanvis formatius

Afers exteriors estudiarà l'impacte local d'estar en la xarxa UNESCO

Les nou ciutats espanyoles que pertanyen actualment a la xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO volen estrényer vincles, conéixer l'impacte de la seua pertinença a la xarxa i reforçar el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En la II Trobada Nacional de Ciutats Creatives UNESCO, celebrada aquesta setmana a Burgos, s'han compromés a impulsar un programa d'intercanvis formatius, que inclourà als seus “creadors” de referència, siguen cuiners, músics, dissenyadors, cineastes o escriptors.

A les sessions de treball de la trobada han assistit dos representants del govern espanyol: Belén Llera, secretària general de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO, dependent del Ministeri d'Afers Exteriors; i Pilar Torre, consellera de Cooperació Internacional del Ministeri de Cultura. Amb això es complia el compromís d'integrar-se, donar suport i visibilitzar el paper de les ciutats creatives UNESCO que el govern espanyol va adquirir en la primera trobada celebrada fa un any a Granada.

En aquesta ocasió, les representants governamentals han fet dos passes més concretes. Des del Ministeri d'Afers Exteriors es treballarà en els pròxims mesos en un programa d'indicadors que permeten conéixer l'impacte econòmic i social que té per a les ciutats la seua pertinença a la xarxa. Amb això es pretén determinar i quantificar els efectes locals de la declaració com a ciutat creativa i identificar fortaleses i febleses a l'hora de complir amb les obligacions de la pertinença a la xarxa UNESCO. 

D'altra banda, el Ministeri de Cultura buscarà fórmules per a donar visibilització a l'activitat de les ciutats en la xarxa, alhora que s'involucrarà en el programa d'intercanvi entre elles, donant cobertura i assessorament al programa que es dissenye.

En la reunió es va plantejar donar forma a aquests intercanvis a través del que s’anomenen “residències creatives” per les quals cada ciutat compartiria amb les altres agents i referents locals del seu camp en la xarxa (disseny, literatura, cinema, música o gastronomia). És a dir, que músics de Sevilla o Llíria (Ciutats de la Música), per exemple, participarien en activitats culturals de Dénia i Burgos (Ciutats de la Gastronomia) o enviarien a aquestes ciutats els seus cuiners, i al revés, cuiners i músics de Dénia o Burgos organitzarien estades a Sevilla o Llíria.

Les delegacions de treball van assistir així mateix a una ponència sobre la posada en pràctica a les ciutats de programes i actuacions concordes amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), un dels punts clau de la pertinença a la xarxa UNESCO.

Les reunions tècniques de la Trobada de Burgos es van iniciar el dilluns amb la presentació dels projectes de cada  ciutat als agents econòmics, socials i culturals de la ciutat. L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va presentar el pla d'acció Dénia& Marina Alta Tastinglife i va referir les principals activitats i assoliments aconseguits des de la incorporació a la xarxa en 2015. L'alcalde va estar acompanyat pel director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades.

A més de compartir treball amb l'alcalde de la ciutat amfitriona, Daniel de la Rosa, la representació deniera va mantindre contactes i va aparaular futures col·laboracions amb l'Escola d'Hostaleria i la Universitat de Burgos, que està en negociacions amb la de Valladolid per a introduir en els seus estudis el grau de Gastronomia, com recentment ha fet la Universitat d'Alacant amb la col·laboració directa de l’Ajuntament de Dénia.

El cap de setmana previ a la trobada de treball, Burgos va programar diferents actes en els quals van participar les nou ciutats creatives espanyoles de la xarxa UNESCO. El diumenge a la vesprada, en l'escenari a l'aire lliure de la Pèrgola, Octavio Moreno i Marta Vázquez, del restaurant Octavio’s de Dénia, van oferir una mostra de la cuina local més tradicional i identificativa: un arròs a banda acompanyat de gambes roges de Dénia.

Les nou ciutats espanyoles de la xarxa UNESCO són Dénia i Burgos (Gastronomia), Barcelona i Granada (Literatura), Terrassa i Valladolid (Cinema), Sevilla i Llíria (Música) i Bilbao (Disseny). A la reunió van assistir per primera vegada Valladolid i Llíria, que la UNESCO va incorporar a la xarxa el mes de novembre passat.

 

Les delegacions de les Ciutats Creatives UNESCO d'Espanya
Reunió de treball presidida per l'alcalde de Burgos
Cuiners de Dénia i Burgos en la demostració de cuina d'Octavio's

Altres notícies

Anar al principi de la pàgina