Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia presenta les primeres mesures per a garantir la seguretat i higiene a les platges

Es delimitaran tres zones amb usos diferents i s'instal·laran passarel·les en els accessos de les platges de major afluència

Dénia es prepara per a obrir les platges a partir de l'1 de juny, dia en què està previst que la ciutat, igual que la resta de la Comunitat Valenciana, passe a la fase 2 de desescalada. Mesures d'accessibilitat, neteja, vigilància, socorrisme, informació però, sobretot, mesures per a garantir la seguretat dels usuaris, principal objectiu de l'ajuntament. En paraules de l'alcalde, Vicent Grimalt, "intentarem que aquest estiu siga el més normal possible i volem que la gent que ens visite ens veja com un municipi segur, en el qual es faran complir totes les mesures marcades pel Govern central i l'autonòmic". En això, els prop de 20 quilòmetres de platja de què disposa la ciutat són, alhora, avantatge i desavantatge. Disposar de tanta superfície de platja és un punt a favor per a afavorir la distància interpersonal i evitar aglomeracions. En l'altra cara de la moneda, les tasques de vigilància i control es fan més complicades per la quantitat d'espai a cobrir.

 

Les regidories de Platges i de Protecció Ciutadana treballen conjuntament per a fer que aquesta volta a la normalitat de la vida a les platges es faça amb les majors garanties de seguretat possibles.

 

Segons ha explicat el regidor de Platges, Pepe Doménech, el departament ha treballat "a estall" des d'el mes de gener passat per a retornar les platges al bon estat del qual gaudien abans dels temporals de setembre de 2019 i el pas de la borrasca Gloria a principis d'enguany. La Direcció provincial de Costes també col·labora reparant trams de la zona de les Rotes i, en breu, passaran a la platja de Deveses.

 

A aquestes tasques de condicionament s'aniran sumant les primeres mesures adoptades per l'Ajuntament de Dénia per a obrir al públic les platges del municipi durant l'estiu. En l'actualitat, s'està treballant a adequar els 26 accessos amb passarel·la que l'ajuntament habilitarà per a entrar i eixir de les platges que registren major afluència de gent, com la de Punta del Raset, la Marineta Cassiana o Deveses.

 

Una vegada a la platja, panells informatius orientaran sobre les tres zones en les quals es dividirà la superfície i els usos de cadascuna d'elles. L'anomenada "zona activa", franja paral·lela a la vora de la mar i la més pròxima a aquesta, es destinarà al passeig i tindrà una amplària aproximada de 5 metres per a garantir la distància interpersonal de seguretat. A continuació, sempre en paral·lel a la riba, la "zona de repòs", per a col·locar tovalloles, hamaques o ombrel·les i, finalment, l'anomenada "zona de resguard", aquella en la qual es permetrà el joc i la pràctica esportiva. Aquestes dues franges tindran una amplària variable depenent de la morfologia de cada platja. Cada zona estarà ben delimitades per uns solcs en l'arena que, diàriament, l'empresa concessionària de la neteja de platges marcarà i repassarà.

 

En el cas de les Rotes, platja de roca, aquesta delimitació dels usos no és factible, per la qual cosa l'estudi d'aforament de les platges de la ciutat que realitzarà l'ajuntament serà especialment útil a l'hora de destinar mesures de protecció que es concretaran en breu.

 

La neteja de les platges també es veurà reforçada. L'arena de les platges més transitades haurà d'airejar-se amb sedàs mecànic amb major freqüència i les passarel·les d'accés es desinfectaran dues vegades al dia. Els rentapeus es mantindran precintats per prevenció. Tampoc estaran disponibles, de moment, elements de joc com a piràmides o xarxes de voleibol.

 

Quant a les platges accessibles per a persones amb diversitat funcional, el regidor Pepe Doménech ha afirmat que es muntarà tota la infraestructura i estarà llesta per a donar servei l'1 de juliol, com cada any, "encara que hem d'esperar les mesures del Ministeri de Sanitat per a saber si es podran utilitzar amb normalitat o haurem d'implementar, per exemple, la cita prèvia per a evitar aglomeracions i ordenar l'ús de cadires amfíbies".

 

Les mesures de seguretat i de neteja es completaran amb una campanya d'informació i sensibilització entre els usuaris de les platges que duran a terme 12 voluntaris de Creu Roja. Aquests "agents de sensibilització" es distribuiran per les platges de Dénia diàriament, del 20 de juny al 31 d'agost, en horari de matí i vesprada, repartint fullets informatius sobre les mesures de seguretat i higiene, recomanacions per a l'ús de les platges i un plànol en el qual s'indicaran els 26 accessos principals a les platges. Reforçaran aquesta tasca informativa dos empleats de la concessionària de la neteja de platges, Pavasal. A més, l'ajuntament instal·larà dos punts informatius en la Marineta Cassiana i en Punta del Raset per a completar aquesta labor d'informació i sensibilització ciutadana.

 

La vigilància i socorrisme a les platges estarà coberta per 62 socorristes de Creu Roja Dénia, concessionària del servei. Enguany es destinarà una partida específica de 10.000 euros per a l'adquisició d'equips de protecció individual i materials específics perquè els socorristes puguen realitzar la seua labor amb garanties. Aquests incrementaran la freqüència dels seus passejos per la platja, entre posta i posta, per a també vigilar si hi ha saturació de persones en algun tram i donar-hi compte als agents de sensibilització. El servei de vigilància i socorrisme es prestarà diàriament del 20 de juny al 27 de setembre. En els mesos de juny i setembre, l'horari serà de 10.30 a 19 hores i al juliol i agost, d'11.30 a 20 hores.

 

Durant les primeres setmanes de juny, i fins que comence la vigilància per part de la Creu Roja, personal voluntari de Protecció Civil, entre setmana, i Policia Local, els caps de setmana, s'encarregaran de vigilar les platges amb major afluència del municipi.

 

Quant a barets i altres serveis de platja, com a patins o ombrel·les i hamaques, el regidor ha assenyalat que l'únic quiosquet adjudicat fins al moment és el de la Marineta Cassiana. L'adjudicació de la resta de barets i dels altres serveis està ultimada a l'ajuntament mancant conéixer si el ministeri resol autoritzar aquest tipus d'activitats per a fer-la definitiva. L'abalisament de les platges sí que es durà a terme a partir de la setmana vinent.

 

La vigilància policial a les platges sumarà a les seues tasques habituals una especial atenció a la vigilància del flux de persones a les platges i el manteniment de la distància interpersonal de seguretat, ha indicat el regidor de Protecció Ciutadana, Javier Scotto. La Unitat de drons realitzarà des de l'aire controls d'aforament i reforçarà la campanya informativa difonent missatges gravats.

 

L'embarcació de la Policia Local s'ocuparà de controlar, especialment, la zona activa, la més pròxima a la riba, complementant la labor dels socorristes. Els quads amb què la policia patrulla les platges cada estiu serviran de reforç, de manera puntual, a la plantilla d'informadors.

Dénia presenta les primeres mesures per a garantir la seguretat i higiene a les platges
Dénia presenta les primeres mesures per a garantir la seguretat i higiene a les platges
Dénia presenta les primeres mesures per a garantir la seguretat i higiene a les platges

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina