Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La comissió de seguiment de la COVID 19 comença a treballar en les ajudes socials i econòmiques del 2021

La comissió de seguiment de la COVID-19, en la qual participen els regidors de l’equip de govern, els portaveus dels grups de l’oposició i diferents tècnics municipals, s’ha reunit virtualment este migdia.

En la reunió, la regidora de Sanitat, Cristina Morera, ha donat compte de la informació sanitària de la ciutat, basant-se en les dades que fa públiques la Conselleria de Sanitat. Morera ha indicat que estem en una situació fluctuant, amb pujades i baixades de contagis, i que hui en dia ens mantenim en situació d’alerta, “que no és greu, però no podem abaixar la guàrdia”.

En el transcurs de la reunió s’ha donat compte de les mesures que ha pres l’ajuntament després de la resolució de la Conselleria de Sanitat del divendres passat, entre les quals destaca el tancament dels parcs infantils de la ciutat.

Mesures econòmiques

Respecte a les mesures fiscals i ajudes a autònoms, hostalers i comerços de la ciutat, el regidor d’Hisenda, Paco Roselló, ha informat que en l’actualitat s’estan avaluant les 165 sol·licituds presentades a la línia d’ajudes a autònoms, que té un pressupost de 191.250 euros (120.000 aportats per la Diputació d’Alacant i 70.000 per l’Ajuntament de Dénia). El departament d’Hisenda calcula que en els dies vinents tindran resolts els expedients d’este tipus d’ajudes, l’import final de les quals podria ser de 165.953 euros. Roselló ha explicat que “la previsió per a 2021 és esperar la línia d’ajudes de la Diputació i complementar-la i augmentar-la amb una aportació municipal com hem fet en 2020”.

Sobre l’ajuda al pagament de la taxa d’ocupació de via pública i fem destinat a comerços i hostalers, ha informat que en les pròximes setmanes s’avaluaran les 132 sol·licituds presentades amb un pressupost inicial d’ajudes de 746.450,00?€. Aquestes ajudes van destinades a l’abonament del 100% de la taxa d’ocupació de via pública als empresaris que complisquen amb l’ordenança d’ocupació de via pública.

Segons les bases d’ajudes del 2020, “s'assignarà la quantia màxima del 100% als qui hagen mantingut com a mínim el 60% de la plantilla personal, assignant-se les ajudes de forma proporcional al percentatge de recuperació d’ocupació anterior a la pandèmia”. Roselló ha informat que de cara al 2021, l’ajuntament preveu mantindre estes ajudes del 100% al pagament de la taxa d’ocupació de via pública i que, en les pròximes setmanes, es treballaran amb el sector els percentatges de recuperació de llocs de treball lligats a l’ajuda per tal de baixar-los, si cal, per a adequar-los a la situació actual.

Així mateix, el regidor ha comentat altres mesures d’ajuda al sector, com és el cas de la liquidació del cànon dels xiringuitos de platja que ha aprovat hui la Junta de Govern. En esta liquidació s’ha aplicat el 25% de reducció per ocupació que ha fet Costes i els empresaris sols han pagat pels dies que han tingut activitat.

Els  grups de l’oposició han demanat al govern simplificar les bases de les ajudes econòmiques en el proper exercici.

Ajudes socials

Respecte a les mesures socials adoptades en este temps i les previstes, la regidora de Benestar Social, Cristina Morera, ha donat compte de la despesa en matèria social durant el confinament i la nova normalitat.

En ajudes d’emergència social, s’han rebut d’abril a octubre d’enguany vora 1.900 sol·licituds i s’ha destinat un pressupost total de 525.000 euros, quantitat que ultrapassa considerablement els 230.000 euros pressupostats inicialment en els comptes de 2020 per a esta partida.

La despesa en caixa fixa per a pagaments en efectiu de despeses d’allotjament, compres de medicaments o compres puntuals en supermercat supera els 9.000 euros en el període referit d’abril a octubre. En vals de supermercat que es donen per a l’adquisició de productes de primera necessitat en els supermercats amb què l’ajuntament ho té acordat, s’han gastat prop de 60.000 euros. Morera també ha destacat la importància de la contractació de més personal a Serveis Socials per a fer front a la demanda, amb un pressupost destinat de 62.690 euros. En concret, es van contractar dues treballadores socials, una advocada i una auxiliar en el Servei d’Ajuda a Domicili.

Així mateix, s’han creat les ajudes per a escolarització de xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys, actualment en període de presentació de sol·licituds; s’han convocat les ajudes per al pagament de despeses vinculades a l’habitatge habitual i, a més, s’ han tramitat més de 28.000 euros a ajudes al pagament del subministrament energètic (llum i aigua) de la Generalitat i 71.000 euros al pagament de lloguers entre Conselleria i Ajuntament.

La regidora ha informat els membres de la comissió que actualment està treballant-se en l’esborrany del pressupost de Serveis Socials per a 2021, en el qual partides com la d’ajudes d’emergència es veurà reforçada respecte als exercicis anteriors.

Pla d’ocupació i altres mesures de reactivació econòmica

Sobre les polítiques d’ocupació, fonamentals en este context de crisi, el regidor de Serveis Econòmics, Paco Roselló, ha recordat que actualment està en execució el Pla municipal d’ocupació de 2020, que ha vist augmentada la partida de 100.000 a 300.000 euros.

L'Ajuntament de Dénia ha obtingut durant 2020 la quantitat de 475.253,87 euros en subvencions de Labora per a la contractació de diferents col·lectius de persones desocupades.

La previsió per a 2021 és continuar amb les contractacions de persones desocupades amb la subvenció de 250.000 euros rebuda del programa ECOVID de la Generalitat Valenciana. Amb esta subvenció es contractarà de gener a juny de 2020 a persones desocupades d’almenys 30 anys, que hagen perdut la feina com a conseqüència de la conjuntura derivada de la COVID-19, perquè desenvolupen tasques d’informació i prevenció com a auxiliars COVID.

A més, l’Ajuntament de Dénia desenvoluparà el II Pla d’ocupació amb una partida de 300.000 euros.

D’altra banda algunes de les propostes dels grups de l’oposició sobre reactivació econòmica es treballaran en la Mesa d’ocupació del pròxim 23 de novembre.

Roselló també ha incidit en la importància del Pla director Smart City, en el qual es treballa en l’actualitat. Un projecte “que farà atractiva la ciutat per als emprenedors”. Igualment, per a Roselló és molt important el treball que està fent-se per a acostar les universitats a la ciutat, perquè això “acosta talent i, per tant, acosta a persones emprenedores i, com a resultat, reactiva l’economia local”.

La regidora Sandra Gertrudix ha parlat d’un altre pilar fonamental de l’economia local, el comerç, recordant que el Pla de comerç de la ciutat estarà finalitzat a finals de mes. També està funcionant l’aparador virtual, una altra iniciativa de foment del comerç local.

De cara a Nadal, i per tant d’incentivar les compres, la regidoria organitza el concurs d’ambientació nadalenca en aparadors, les bases del qual acaben d’eixir; també està treballant en l’organització d’un mercat de Nadal per al 5 i 6 de desembre i reforçarà estes accions amb una campanya publicitària.

 

La comissió de seguiment de la COVID 19 comença a treballar en les ajudes socials i econòmiq...

Altres notícies

Anar al principi de la pàgina