Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia parla de producte local i turisme en la mostra FORME 2020 de Bèrgam

Dos formatges de proximitat en una exposició virtual de les Ciutats Creatives UNESCO

Dénia ha tingut aquest cap de setmana una destacada presència en la fira FORME 2020 que organitza la ciutat italiana de Bèrgam i que enguany s’ha celebrat en gran part en format virtual. Dénia ha presentat una ponència en la trobada de Ciutats Creatives de la Gastronomia de la xarxa UNESCO i ha aportat dues mostres de formatge de proximitat en una fira que tradicionalment organitza la ciutat al voltant dels productes lactis i en particular els formatges.


Divendres, en una trobada coordinada per la Comune di Bergamo, inaugurada pel seu alcalde, Giorgio Gori, representants de nou Ciutats Creatives UNESCO van participar en una jornada de debat amb el títol “Food. Restart from Creativity” (Alimentació. Reiniciar des de la Creativitat) on es van apuntar idees i projectes per reactivar la cadena agroalimentària de les ciutats. El director de l’Oficina i la Creativitat de Dénia, Floren Terrades, va centrar la seua intervenció en les bones pràctiques a desplegar en destinacions turístiques i la importància del producte local com a referent d ‘oferta singular. A més de Dénia, van aportar ponències les tres ciutats de la Gastronomia d’Itàlia (Alba, Parma i l’amfitriona Bèrgam), Belo Horizonte (Brasil), Tucson (Estats Units), Östersund (Suècia), Bergen (Noruega) i l’espanyola Burgos.


La cimera internacional de les Ciutats Creatives UNESCO va tindre lloc dins de l’anomenat Proggeto FORME, una fira d’activitats que ve organitzant la ciutat de Bèrgam al voltant de l’alimentació i el formatge. La ciutat italiana és la que més varietats de formatges té reconegudes en l’àmbit de la Unió Europea, i són el seu gran referent gastronòmic. Paral·lelament es van organitzar mostres i debats al voltant dels productes lactis, i van convidar a les ciutats de la xarxa UNESCO a aportar formatges de proximitat, que al llarg del cap de setmana van estar a l’abast de tot el món en una exposició virtual.


Dénia va aportar dos formatges valencians de producció artesana i habituals en mercats, tendes i restaurants de la Marina Alta. Un era un formatge de cabra curat i pasteuritzat, amb una maduració de 25 a 40 dies, elaborat per “Quesería San Antonio” (Callosa d’En Sarrià), una empresa familiar de llarga tradició que ha aconseguit importants premis i reconeixements en certàmens internacionals. Dos dels seus formatges van obtindre l’any 2018 la Medalla d’Or del World Cheese Awards celebrat a Bergen, Ciutat Creativa de la Gastronomia.

L’altre formatge procedia de l’última granja de vaques que resisteix a la veïna comarca de la Safor, “La Taulaïna Ganadera”, i era un formatge de vaca fresc de tovalló, elaborat a la manera que ho feien tradicionalment els pastors de la Marina i la Safor. Les vaques d’aquesta granja situada en la Marjal de Gandia s’alimenten de pastura, farratge natural i taronges. La seua llet va guanyar l’any 2008 el premi Cántara de Oro.

Els formatges presentants per Dénia a la mostra de Bèrgam

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina