Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L'Ajuntament de Dénia llança un primer paquet de mesures per a fer front a les conseqüències de la crisi derivada de la pandèmia

Els grups polítics municipals del PSPV-PSOE, Compromís, PP, Ciudadanos i Gent de Dénia han consensuat un primer paquet de mesures fiscals, econòmiques, socials i de polítiques públiques per a la recuperació econòmica que permeten fer front a la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19. Aquestes primeres mesures es van ratificar dilluns en la primera reunió de la Comissió Interdepartamental creada per a gestionar les polítiques públiques locals front a l’actual crisi sanitària. Esta comissió està integrada per l'alcalde, Vicent Grimalt, els regidors de l'equip de govern, els portaveus dels grups municipals i personal tècnic dels departaments implicats.

Este conjunt de mesures arreplega diverses propostes i aportacions realitzades per agents econòmics i socials que formen la Mesa Municipal d’Ocupació de Dénia. Es tracta d'un paquet "dinàmic, no tancat, que pot anar modificant-se en funció de l'evolució d'esta crisi sanitària i les seues conseqüències", segons ha assenyalat Vicent Grimalt.

El pressupost inicial per a dur endavant este primer pla d'accions supera els 2 milions d'euros i serà finançat a càrrec del romanent de tresoreria del 2019 i amb altres partides del pressupost municipal de 2020 que havien sigut creades per a finançar mesures socials i plans d'ocupació municipal durant este exercici.

Les mesures van ser presentades ahir per l'alcalde, Vicent Grimalt, el regidor de Serveis Econòmics, Paco Roselló, la regidora de Benestar Social, Cristina Morera i els portaveus de Compromís, Rafa Carrió; Partit Popular, Maria Mut; Ciudadanos, Susana Mut; i Gent de Dénia, Mario Vidal.

Entre les mesures de suport fiscal i econòmic a empreses i autònoms destaquen les ajudes per al pagament de taxes i impostos que l'Ajuntament de Dénia té delegats en SUMA, com el fem i l'ocupació de via pública, a les quals es destinen vora 700.000 euros; el compromís de modificar les ordenances fiscals de 2021 per a bonificar els impostos a empreses i autònoms que han sofert la reducció de la seua activitat econòmica per la crisi sanitària; la devolució proporcional dels rebuts d'activitats i tallers de l'ajuntament que han sigut totalment suspeses des del decret d'alarma; la suspensió i ajornament de les liquidacions de les parades del mercat, cafeteries i altres dependències que l'ajuntament té concessionades o l'ajornament de les liquidacions referents als impostos d'obres menors i majors (ICIO) durant l'estat d'alarma.

A més, l'ajuntament agilitzarà i reactivarà la contractació pública com a mesura per a contribuir a la recuperació de l'activitat econòmica i es compromet a mantindre les obres previstes en la partida d'inversions de 2020 amb un pressupost total de 10,6 milions d'euros.

L'agilització del pagament de factures a proveïdors i de les devolucions d'avals i garanties per a millorar la liquiditat de les empreses és una altra de les mesures acordades. També se suspenen els talls d'aigua per falta de pagament en 2020 i en el Consell d'Aigües es prendran unes altres mesures addicionals d'ajuda a particulars i empreses.

Les mesures socials dirigides a ajudar les famílies, persones i col·lectius més vulnerables tenen un pes rellevant dins d'este conjunt d'accions i comptaran amb un pressupost aproximat d'1,4 milions d'euros.

Inclouen augmentar la partida dedicada a les ajudes econòmiques directes, conegudes com a PEIS, per a usuaris que no poden fer front a les necessitats bàsiques com l'habitatge, l'alimentació o l'adquisició de medicaments. Inicialment s'havia pressupostat per a 2020 la quantitat de 230.000 euros i, per a fer front a les necessitats originades per la crisi del coronavirus, la partida s'ha augmentat a 600.000 euros.

També es destinaran 100.000 euros a ajudes a la conciliació de la vida laboral i familiar per a famílies amb xiquets de 0 a 2 anys, s'hi destinaran 300.000 euros a noves ajudes directes a les famílies més vulnerables i s'incrementarà la plantilla dels Serveis Socials municipals amb sis professionals "per a atendre totes les necessitats de la ciutadania", en paraules de Cristina Morera. Este reforç del personal permetrà agilitzar la tramitació de la Renda Valenciana d'Inclusió, les sol·licituds de dependència i les ajudes econòmiques directes, també el Servei d'Atenció a Domicili i el Servei d'Atenció Jurídica del departament.

En este paquet de mesures s'ha inclòs també una partida propera als 290.000 euros per a la compra de material i altres necessitats en la gestió de la residència de Santa Llúcia per a fer front a la pandèmia.

Finalment, l'ajuntament convocarà ajudes de lloguer que complementen els programes en marxa de la Generalitat Valenciana. A este apartat destinarà un pressupost de 20.000 euros.

Respecte de les mesures de reactivació econòmica, i a falta de quantificar-ne algunes de les previstes, l'ajuntament hi destinarà un pressupost de 445.000 euros durant 2020. Estes mesures passen pel reforç pressupostari del Pla Municipal d'Ocupació 2020, que triplica la quantitat assignada i anirà dirigit a la contractació de personal per a la realització de serveis de proximitat.

L'impuls del comerç local és altre dels pilars d'esta reactivació i l'ajuntament el durà a terme amb iniciatives com el projecte d'aparador virtual, per tal de donar visibilitat al sector i facilitar les compres en línia, o la posada en marxa del Pla Municipal de Comerç.

En matèria turística, l'ajuntament durà a terme, durant l'estat d'alarma i amb posterioritat, campanyes de publicitat i promoció per a posicionar Dénia com a "destinació saludable, sostenible, responsable i de qualitat", en paraules de l'alcalde i regidor de Turisme, Vicent Grimalt.

També està previst posar en marxa un pla municipal per a la conversió de Dénia en ciutat intel·ligent o smart city, amb una despesa estimada de 50.000 euros.

La creació d'un fòrum per a la reactivació econòmica de la ciutat a partir de la Mesa Municipal d'Ocupació, que repense l'actual model productiu de la ciutat i el disseny de polítiques públiques a llarg termini lligades a l'economia verda, i el desenvolupament del projecte "Bancalet" que comporta el foment de l'agricultura de proximitat com a mesura de reactivació econòmica són uns altres dels projectes amb què l'Ajuntament de Dénia treballarà.

L'Ajuntament de Dénia llança un primer paquet de mesures per a fer front a les conseqüèn...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina