Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L'eslògan "Enfront del tabac... esfuma't", de Mayte Soler, elegit per a la campanya del Dia mundial sense tabac 2020 a Dénia

La Regidoria de Prevenció d’Addiccions, a través de la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives), promou per 18é any consecutiu la campanya amb motiu del Dia mundial sense tabac, que se celebra el 31 de maig. L’eslògan d’enguany ha estat escollit a través d’una iniciativa innovadora que ha motivat la població de Dénia, a través de les xarxes socials, perquè enviara un lema que representara la campanya. La resposta ha sigut molt bona i s'han rebut moltes propostes, d'entre les quals, l’equip de la UPCCA, encapçalat per la regidora Melani Ivars, n'ha elegit la següent: "Enfront del tabac... esfuma't", de Mayte Soler Sánchez. Des de la regidoria es vol agrair a Mayte Soler la seua col·laboració i la capacitat creativa que ha mostrat a l'hora d'idear un eslògan tan adient a la campanya. S'agraeix també la participació de totes les persones que han enviat les seues propostes al llarg d'estos dies.

Tant l’eslògan com el disseny del cartell d'enguany mostren missatges positius i destaquen el poder de decisió de cadascú per a dir 'no' al tabac i apostar per la salut i la vida enfront de l’opció d’iniciar-se en l’hàbit amb l’alt risc d’addicció que comporta.

L’objectiu de la campanya, en línia amb les directrius que marca l’OMS, és conscienciar i sensibilitzar la població respecte al caràcter nociu del tabac, els efectes i riscos que el consum en comporta i, sobretot, advertir la població de l’alt risc d’habituació i addicció.

El tabaquisme és un problema de salut pública que provoca molts problemes, entre ells:


- El fum del tabac causa malaltia, incapacitat i mort (conté més de 4.000 substàncies tòxiques, de les quals més de 40 són cancerígenes).

- El tabac disminueix la qualitat de vida: el 30% dels càncers, el 20% de les malalties cardiovasculars i el 80% de malalties pulmonars obstructives cròniques (EPOC) estan produïdes pel consum de tabac.

- L’hàbit de fumar comporta importants riscos per a la salut, estant demostrat el seu caràcter nociu.

Recordem, a més, que és la principal causa de mortalitat evitable en el món.

Normalment, la majoria de les persones fumadores s’inicien en la joventut. Per tant, la clau és dir no al primer cigarret, ja que la nicotina genera una forta dependència i trencar després l'habituació a ella no és gens fàcil.

Quant a les persones que ja fumen, el missatge és encoratjador: és possible deixar-ho. Es tracta de buscar i conjugar el moment, la motivació I, si cal, el tractament adequat de deshabituació.

I, per a qui encara no estiga convençut, ací van alguns dels beneficis de deixar el tabac enrere:

- Al cap de 48 hores milloren els sentits del gust i l’olfacte.

- Al cap de 72 hores millora la funció respiratòria.

- A partir dels tres mesos, milloren la circulació sanguínia i capacitat física.
- A l’any disminueix a la meitat el risc de malaltia coronària.

- Al cap de 5 anys el risc de patir càncer de pulmó disminueix a la meitat, així com el de la cavitat oral, laringe, esòfag, bufeta, ronyó i pàncrees.

- A partir dels 15 anys el risc de malalties cardiovasculars s’iguala al risc de les persones no fumadores.

 

L'eslògan "Enfront del tabac... esfuma't", de Mayte Soler, elegit per a la...
L'eslògan "Enfront del tabac... esfuma't", de Mayte Soler, elegit per a la...
Anar al principi de la pàgina