Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Nova edició de la Mostra Internacional de Dansa Folklòrica

La Mostra Internacional de Dansa Folklòrica que organitza la Regidoria de Cultura torna aquest mes de setembre, en la seua 30a edició, i tindrà lloc a la plaça del Consell els dies 1, 2 i 3 de setembre.

 

El dia 1 de setembre, a les 22 hores, actuarà el grup Naz Dansa Teatre, procedent de la ciutat Astanà (el Kazakhstan). El grup, nascut en 1999, i amb origen en la Filharmònica Estatal d'Astanà, es va crear amb l'objectiu de promocionar del folklore nacional i el desenvolupament de la dansa folklòrica kazakh. Naz Dansa Teatre és conegut tant al seu país com a l'estranger, on ha actuat a Països Baixos, Turquia, Rússia, França, Bèlgica, la Xina, Unió dels Emirats Àrabs, República Txeca, Bulgària, Qatar, Israel i Ucraïna.

 

Des de 2001 ha rebut premis i reconeixements tant al seu país d'origen com a l'estranger. Entre 2001 i 2018 va guanyar el Gran Premi del Festival Internacional de la Joventut Creativa «Shabyt» en la nominació «Coreografia». En 2002 va ser llorejat per la Unió de Joves de Kazakhstan, en 2003 va aconseguir l'II Concurs Internacional de Coreògrafs en Novosibirsk (Rússia), en 2004, va guanyar l'«Estàtua Daurada» (la Xina), en 2020, en el festival internacional de folklore VITOSHA - EDICIÓ WEB a Bulgària, va rebre un premi especial de director. En 2021, va guanyar el Primer Premi Nacional «NAURYZ» per la seua contribució al desenvolupament de la cultura nacional.

 

 

La nit del dia 2 de setembre, també a les 22 hores, l'Associació Folklòrica Cultural “Juan Navarro”, de Torremolinos (Màlaga), creada en 2010 en col·laboració amb el gran recopilador i difusor del folklore Andalús. Sr. Juan Carlos Navarro Suárez, oferirà un variat repertori, en el qual recuperen més de 300 balls de tota la geografia andalusa. Podrem veure des de les coreografies més refinades com a balls de la Regió muntanyenca de Ronda, de l'Escola Bolera Malaguenya i Tanguillos de Cadis, fins a les més populars com a jotes, seguidilles, fandangos entre altres. L'objectiu principal de l'Associació és la defensa i continuïtat del riquíssim llegat andalús, que no sols ho conformen els cantes, balls i danses, sinó també la reproducció de les diverses indumentàries tradicionals amb les quals es realitzaven els mateixos.

 

L'Associació té 5 grups diferents dedicats a l'aprenentatge de les danses i balls, un grup de rondalla de xiquets, i un taller de costura i brodat on es reprodueixen tècniques antigues d'aquestes labors, assegurant d'aquesta manera la continuïtat del patrimoni folklòric.

 

En cada actuació, l'associació interpreta amb música i cante en viu, els balls i danses tradicionals andalusos, abillats amb més de 400 vestits i indumentària representatius dels punts geogràfics d'Andalusia. Les hores dedicades a aquesta labor es veuen recompensades en contemplar com llueixen en l'escenari els reflexos brodats a mà.

 

I com és habitual, tancarà el festival la formació local Dianium Dansa. Serà el 3 de setembre, a les 21 hores. Dianium Dansa es va formar en 1984 amb l'objectiu de recuperar i difondre la nostra cultura a través dels balls tradicionals valencians i la conservació de la indumentària. Actualment, el grup compta amb 38 membres d'edats compreses entre els 6 i els 70 anys.

 

En la seua actuació, podrem veure als gegants Tirant i Carmesina i el drac, que van veure la llum per primera vegada en 2013 i 2012, respectivament. Dianium Dansa ha realitzat actuacions per tota la comarca de la Marina Alta i diverses poblacions de la Comunitat Valenciana, fins i tot a l'estranger participant en certàmens a Cholet (França), Portugal o Dinamarca.

 

En l'actualitat, els principals esdeveniments en els quals participa el grup a Dénia són les Danses del Corpus, la Trobada de Danses de la Setmana de les Festes Majors de Dénia i la clausura de la Mostra Internacional de Dansa Folklòrica.

 

Es podrà assistir de manera gratuïta a les tres actuacions.

Nova edició de la Mostra Internacional de Dansa Folklòrica
Nova edició de la Mostra Internacional de Dansa Folklòrica
Nova edició de la Mostra Internacional de Dansa Folklòrica

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina