Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia aporta 70 propostes locals al mapa per posar en valor el patrimoni cultural europeu

El programa PART-HER es clausura a Parma (Itàlia)

La ciutadania de Dénia ha aportat un total de 70 propostes per a la confecció d’un mapa europeu que posa en valor el patrimoni cultural de les ciutats. El projecte PART-HER, finançat amb fons de la Unió Europea, ha reunit set ciutats, regions i mancomunitats de diferents països com a experiència per involucrar la ciutadania en la protecció i difusió del patrimoni cultural local. Després de dos anys d’estudis, seminaris i accions, el programa s’ha clausurat amb una trobada a la ciutat italiana de Parma, a la qual ha assistit una delegació de Dénia presidida per l’alcalde, Vicent Grimalt.

 

El llistat de les propostes recopilades per les ciutats, més de 800 en el seu conjunt, s’ha elaborat en base a una enquesta en la qual han participat directament els ciutadans presentant per escrit o telemàticament idees o suggeriments. La iniciativa ha permès identificar quins són els elements culturals, tangibles o intangibles, que més interessen a la població i quines són les accions i les eines que creuen que s’han de posar a la pràctica per a la seua promoció i defensa.

 

El model de treball ha sigut comú per a les ciutats i territoris involucrats en el projecte i té com a objectius genèrics reforçar els vincles de la ciutadania amb el seu entorn cultural i orientar les administracions locals sobre polítiques i actuacions locals en matèria patrimonial. El projecte s’inscriu dins de la iniciativa “L’Europa dels Ciutadans” amb la qual la Unió Europea vol afavorir la participació de la ciutadania en assumptes d’interés públic i reforçar el sentiment europeista en els països membres.

 

En les sessions de les jornades de cloenda de Parma han estat presents i han presentat les conclusions de Dénia, a banda de l’alcalde, Vicent Grimalt, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, el cap d’Arqueologia i Museus, Josep Antoni Gisbert, i per l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, coordinadora del programa local, el seu director, Floren Terrades, i el tècnic Enric Gil.

 

Monuments, paisatges i gastronomia

 

En el cas de Dénia, una vegada recopilades i analitzades les dades de l’enquesta, destaquen especialment les 28 propostes referides a edificis i monuments. En lloc rellevant estan el castell i les muralles, però també apareixen els antics magatzems de pansa, les ermites de conquesta, els jaciments arqueològics o, fins i tot, les instal·lacions de l’abandonada fàbrica del Portland.

 

Paisatges i llocs naturals ocupen la segona temàtica que més interessa als ciutadans, amb 21 referències explícites. Òbviament en aquest capítol també hi ha un element de gran estima, el Parc Natural del Montgó, i no cauen en l’oblit espais com els bancals agrícoles, els marges de pedra seca o determinats paratges del litoral, com cales i penya-segats de les Rotes o la reserva marina del cap de Sant Antoni.

 

La gastronomia centra onze de les propostes i és l’element cultural intangible més reivindicat en les contribucions recollides. La gamba roja es fixa en la percepció col·lectiva com un element emblemàtic, però és ben cert també que moltes d’aquestes aportacions són transversals i irradien altres elements culturals. Així, una proposta sobre els costums d’esmorzar i fer-se els aperitius incideix en el seu component social i el fet que aquestes trobades han afavorit elements culturals com la música, la poesia, l’associacionisme, el diàleg o l’intercanvi d’idees. Festes, obres d’art i música han arreplegat igualment variades contribucions.

 

En les conclusions del treball exposades a Parma es fa constar que la majoria dels ciutadans de Dénia que han participat en l’enquesta consideren necessari identificar el patrimoni cultural del seu entorn, posar-lo en valor, protegir-lo i donar-lo a conèixer. Alguns fan constar que els agradaria tindre més informació sobre aspectes de la història local que són menys coneguts, mentre que altres proposen accions com entrevistes amb persones majors per a fer una recopilació oral sobre les seues memòries històriques; visites guiades a llocs d’importància arqueològica/històrica o celebració de festivals per recrear esdeveniments tradicionals, com el comerç de la pansa.

 

 

A la trobada de Parma s’ha conclòs que el mapa PART-HER europeu elaborat en base a les contribucions cíviques és una nova font d’informació que recopila aspectes menys coneguts del patrimoni local i pot ajudar al desenvolupament d’activitats orientades a la seua defensa i promoció. Igualment s’ha valorat de manera molt positiva la relació entre els territoris que han participat i que ha permès compartir la diversa identitat europea i les seues coincidències. Fins i tot, algunes de les ciutats participants en el projecte han descobert que tenen tradicions comunes.

 

 

Dénia ha sigut l’única ciutat espanyola integrada en el projecte PART-HER, del qual també han format part Parma (Itàlia), Linkoping (Suècia), Tours (França), Kassel (Alemanya), Konavle (Croàcia) i un setè soci, SERN, que és un grup de col·laboració transnacional entre poblacions de la comarca italiana d'Emilia Romagna i una associació de ciutats i comarques de Suècia, en la qual figura la seua capital, Estocolm.

 


Dénia aporta 70 propostes locals al mapa per posar en valor el patrimoni cultural europeu

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina