Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La Conselleria de Transició Ecològica presenta a Dénia el Servei de Vigilància Marina per a protegir les praderies de posidònia de la Comunitat Valenciana

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat aquest matí a Dénia la posada en marxa del Servei de Vigilància Marina per a protegir les praderies de posidònia. El servei compta amb huit embarcacions, sis itinerants i dos amb seu fixa, i un equip de díhuit persones, que integren aquesta xarxa de proximitat que secunda, des de la mar, el compliment i difusió del Decret de protecció i recuperació d'aquests boscos marins en tot l'arc valencià. Dénia, al costat de la ciutat de València, serà seu fixa d'una embarcació del servei, que operarà en el litoral denier fins al 30 de novembre. En les bases itinerants, la vigilància es realitzarà durant tres mesos.

El Museu de la Mar de Dénia ha acollit la presentació d'aquesta xarxa pionera de vigilància en un acte en el qual també ha participat la secretària autonòmica, Paula Tuzón, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i al qual han assistit diversos alcaldes dels municipis-base d'aquest servei.

 

Mollà ha indicat que l'objectiu de la xarxa de vigilància marina, una de les primeres a escala estatal, és conciliar activitat i conservació en 65.000 hectàrees de superfície marítima de la Comunitat Valenciana.

A bord d'una embarcació, la titular del departament autonòmic acompanyada per Tuzón i Grimalt, han seguit els treballs del Servei de Vigilància, la missió del qual és inventariar la distribució de les activitats en la mar, millorar la informació sobre espècies i hàbitats, així com informar els usuaris que se situen en zones protegides de la normativa de conservació. En aquest primer operatiu, el personal ha traslladat a altres vaixells pesquers i velers les obligacions i les recomanacions per a assegurar el nul impacte dels usos sobre la posidònia.

 

Alcalà de Xivert i Orpesa (a Castelló), València i els municipis alacantins d'Alacant, Calp, Dénia, Xàbia i Torrevella són les seus del servei, que compta amb una inversió de mig milió d'euros i es planteja com un espai de protecció mediambiental obert a entitats i administracions en els seus treballs de conservació.

"Els equips li explicaran a la gent el que està passant baix de la mar i entre tots generar una xarxa per a voler a la posidònia, per a protegir-la i lluitar entre tots per la biodiversitat i contra el canvi climàtic", ha assenyalat Mollà.

Per part seua, Tuzón ha destacat que el Decret de protecció i recuperació dels boscos de posidònia, aprovat el 20 de maig, posa en valor el paper ecològic de les prades com a font d'oxigenació, grans captadores de CO2, alberg de biodiversitat i barrera natural enfront de la regressió de les platges.

 

La secretària autonòmica s'ha referit al coneixement i a la regulació per a preservar la segona major extensió de posidònia del Mediterrani occidental. "Resulta prioritari conéixer quin és l'estat de les praderies en les nostres costes. Volem compatibilitzar i establir un marc que evite l'impacte de les infraestructures projectades sobre la posidònia". Per això, enguany es realitzarà l'actualització de la cartografia de les praderies de posidònia del litoral valencià, una informació que després es posarà a la disposició dels usuaris a través d'una App.

 

L'alcalde de Dénia, per part seua, ha assenyalat la importància per al municipi d'acollir la presentació d'aquest servei pioner en la Comunitat Valenciana "perquè estem ara immersos en diferents processos i projectes que tenen en comú eixe doble objectiu: protegir les praderies de posidònia i sensibilitzar a la ciutadania i al turisme que ens visita". Sobre aquest tema, s'ha referit al projecte 'Viu la posidònia' en el qual col·laboren les poblacions d'Eivissa, Cambrils i Dénia: "Per això, tancar aquesta setmana amb la presentació del Servei de Vigilància ens permet visibilitzar, encara més, el treball que estem fent".

La Conselleria de Transició Ecològica presenta a Dénia el Servei de Vigilància Marina per a ...
La Conselleria de Transició Ecològica presenta a Dénia el Servei de Vigilància Marina per a ...
La Conselleria de Transició Ecològica presenta a Dénia el Servei de Vigilància Marina per a ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina