Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Les jugadores del primer equip femení de futbol de Dénia reben un reconeixement amb motiu del Dia Internacional de les Dones

La futbolista deniera Fiamma Benítez, campiona del món sub-20, simbolitza l’avanç del camí obert per estes pioneres i serà homenatjada amb elles

Darrere d’una gran dona.. hi ha moltes, moltes, moltes grans dones. El lema de la campanya del Dia Internacional de les Dones a Dénia, la Xara i Jesús Pobre escollit enguany per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Dénia reflecteix a la perfecció la història de les dones que el Consell de les Dones de Dénia ha elegit enguany per a retre homenatge amb motiu de l’efemèride.

 

El 12 de març, a les 12 del migdia, se celebrarà al Centre Social l’acte de reconeixement a les dones que van formar part del primer equip femení de futbol de Dénia, “fent front a les crítiques i prejudicis de gènere de l’època i contribuint així a democratitzar l’esport a la ciutat i a fer una societat més justa i igualitària”, en paraules del regidor d’Igualtat, Javier Scotto.

 

L’equip, format en la temporada 1970-1971, representa el punt de partida d’un camí que ha avançat fins a una pràctica normalitzada del futbol per part de les dones i la creació a Dénia d’equips base. Una evolució que cinc dècades després ha viscut l’aconseguiment futbolístic més important protagonitzat mai per una persona esportista a Dénia: Fiamma Benítez, guanyadora del campionat del món sub-20 i el campionat d’Europa sub-19 amb la selecció nacional femenina.

 

“Fiamma va ser integrant de l’Escola de Futbol Base de Dénia i ha desenvolupat una reeixida trajectòria esportiva en grans equips de futbol femení de la Comunitat Valenciana. Ella és un referent d’un llarg camí de normalització de les dones que hi juguen a futbol, iniciat per aquell equip creat a Dénia en 1971. Un camí cap a la igualtat en el qual s’ha avançat, però que encara presenta obstacles que hem de tombar entre tots i totes, conscients que l’esport és una eina de transformació social molt important”, afegeix Scotto. Per este motiu, la jove deniera serà homenatjada també en l’acte del dia 12 alhora que les pioneres que integraven aquell primer equip de futbol femení.  

 

Este és un dels actes centrals d’una programació que s’estén durant els mesos de febrer i març i que reivindica la igualtat des de diverses manifestacions: xarrades, exposicions, cinema, música, monòlegs i conferències, per dir-ne algunes.

 

Xarrades i una exposició sobre l’art feminista

 

En orde cronològic, enceta el programa el cicle de conferències titulat “Masculinitats. Igualtat. Construint espais de cura des de les masculinitats” que impartirà el sociòleg i sexòleg especialista en gènere, igualtat, masculinitats i prevenció de violències masclistes Erick Pescador Albiach. S’han programat cinc sessions dirigides cadascuna d’elles a un col·lectiu social i fester de la ciutat: la Federació de Moros i Cristians, les falles, l’estudiantat dels instituts de secundària i Creama.

 

El 24 de febrer, divendres, a les 19 hores, s’inaugura al Centre d’Art l’Estació una exposició sobre l’avantguarda de l’art feminista a València, amb obres d’Ángela Garcia Codoñer, Isabel Oliver i Maribel Domènech i comissariada per María Victoria Margarida. La mostra es podrà visitar fins al 29 de març i n’hi ha programades dues visites guiades per al 9 de març (11 hores) i 22 de març (19 hores).

 

Col·laboració d’UNED i Matria

 

 

El centre associat UNED Dénia contribueix al programa amb una exposició i un conversatori sobre el tema “ODS i dona” i dues conferències. La primera, el dia 9 de març, serà a càrrec d’Elisa Guillem de la Cruz, professora del centre associat de Dénia, i abordarà el món de les proletàries alcoianes: de les cardadores a les bambuneres (nom popular donat al conjunt de dones treballadores en la indústria paperera alcoiana). L’altra xarrada està prevista per al 23 de març i tractarà sobre l'empoderament femení i eines de coaching, de la mà de Miguel Ángel Martínez Ramos, col·laborador de l'Observatori d'Igualtat del centre associat i coach esportiu. Ambdues conferències s'impartiran a la seu de la UNED Dénia.

 

L’associació de dones Matria s’encarrega d’organitzar la projecció amb posterior debat de la pel·lícula La maternal (2022), dirigida per Pilar Palomero, el diumenge 5 de març a les 19 hores al Centre Social i la cadena feminista convocada per al 8 de març, a les 19 hores, al carrer del Marqués de Campo.

 

Acte institucional i espectacle de carrer

 

Esta data, el 8 de març, es commemora el Dia Internacional de les Dones i l’Ajuntament de Dénia ha organitzat un acte institucional a les 12 del migdia a la plaça del Consell en el qual es llegirà el manifest consensuat pel Consell de les Dones de la ciutat. L’acte es completarà amb l’espectacle Migrare, de la companyia Maduixa, que l’any passat va guanyar el premi al millor espectacle de carrer en els Premis Arts Escèniques Valencianes.

 

Monòlegs i recitals

 

Els monòlegs també tenen cabuda en esta programació. El dia 3 de març, Silvia Pérez Martínez, sexòloga, n’oferirà un titulat Cita con tu sexóloga, adreçat a l’Associació d’ames de casa de Dénia. El dia 4, a les 19 hores, al Centre Social, Pepa Cases oferirà al públic el monòleg Soc hiperactiva, un text feminista on la protagonista no només farà riure sinó també reflexionar sobre eixes petites coses quotidianes i masclistes “que ens fan ser, a totes, un poc hiperactives”. I el 10 de març, a les 19.30 hores, la còmica Chely Capitán interpretarà el monòleg per a adults Gin-tonic de fresa a la Biblioteca municipal.

 

El 7 de març, el guitarrista denier Hugo Moltó oferirà un recital de guitarra clàssica entorn de les guitarristes compositores i que l’intèrpret ha titulat Notes silenciades. Serà a les 19 hores al Centre d’Art l’Estació. El 10 de març, a les 20 hores, al Centre Social, hi ha una altra cita amb la música amb un recital de piano de Silvia Gómez-Maestro, catedràtica del Conservatori superior de música d’Alacant.

 

Públic infantil

 

I per al públic més menut, el “Laboratori de dones escriptores”, un recorregut per a difondre i donar veu a les dones escriptores que han fet història i també les actuals, de la mà de la companyia Va de Cuentos. L’activitat estarà el dia 3 de març a l’agència de lectura Enric Valor de Jesús Pobre i el dia 8, en la Biblioteca pública de Dénia. Ambdues vesprades, a les 17.30 hores.

 

Tots els actes dirigits al públic en general que organitza l’Ajuntament de Dénia són d’entrada lliure fins a completar l’aforament de les sales.

 

Diagnòstic del Pla d’Igualtat

 

Per a finalitzar, la Regidoria d’Igualtat ha triat estes setmanes d’activitats al voltant del Dia de les Dones per a programar, el dia 20 de març, en la Biblioteca pública, a les 19 hores, la presentació del diagnòstic del IV Pla d’Igualtat entre dones i homes de Dénia, la Xara i Jesús Pobre.

 

Les jugadores del primer equip femení de futbol de Dénia reben un reconeixement amb motiu de...
Les jugadores del primer equip femení de futbol de Dénia reben un reconeixement amb motiu de...
Les jugadores del primer equip femení de futbol de Dénia reben un reconeixement amb motiu de...

Altres notícies

Anar al principi de la pàgina