Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El front marítim emmurallat del Castell de Dénia va prenent forma amb els treballs de restauració del Verger Baix

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, acompanyada de l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, la subdelegada del Govern, Araceli Poblador i regidors de la Corporació deniera, ha visitat hui les obres de restauració de la Torre del Galliner i el Verger Baix del Castell de Dénia, on són ja visibles els resultats d'una actuació que va començar al juny de 2022 i finalitzarà, previsiblement, a principis d'aquest estiu.

 

Guiada pels arquitectes redactors del projecte i encarregats de la direcció facultativa de les obres, Julián Esteban i Elisa Moliner, i la directora de l'àrea d'Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia, Massu Sentí, la comitiva ha iniciat el seu recorregut en el Portal dels Reis o Porta de Socors. Ací s'està treballant en el tractament de les superfícies, eliminant el nivell de farciment que les cobreix actualment, i tant el portal com el seu cub annex de planta semicircular es restauraran, recuperant la forma perduda d'aquest important accés que comunicava la ciutat baixa amb el turó del castell.

 

Des d'aquest punt s'ha pogut apreciar també la Torre del Galliner, una estructura que va ser buidada interiorment en la dècada dels 70 del segle passat i a la qual ara, amb aquest projecte, es proposa traure partit prioritzant el seu paper com a accés adaptat al castell des de la façana marítima. Per a això, una vegada desmuntada l'estructura interior actual, deteriorada i obsoleta, es proposa la construcció d'una escala per a la circulació de visitants, que en una següent fase serà millorada amb un ascensor.

 

El recorregut ha continuat cap a la Bateria de la Mar i el Verger Baix, zona on es projecta una ordenació dels accessos, habilitant dos: un des de la via pública per la Torre de Galliner i un altre des de l'interior del castell, a través del Portal dels Reis, descendint mitjançant rampes fins a aquesta zona del castell.

En aquest sector també es projecta una intervenció en l'antic polvorí i la restauració i consolidació de la Bateria de la Mar, des de la Torre del Galliner fins a la Torre del Llavador. S'està restaurant també el llenç de la muralla (segle XIV), seguint la tècnica original del tapial.

Es procedirà així mateix a la consolidació i cobriment de les estructures islàmiques de la zona, configurades per tres murs longitudinals paral·lels que defineixen dues naus o galeries. La intervenció actual pretén la seua protecció mitjançant tècniques constructives similars a les de la seua construcció. En una altra fase es projectarà el seu cobriment. Una altra de les actuacions previstes és la instal·lació d'il·luminació monumental en l'àmbit del Verger Baix.

Aquests són, a grans línies, els principals objectius d'unes obres que, en paraules de l'arqueòloga Massu Sentí, “no són el punt i final de les actuacions que hauríem de fer al castell”. “Hem de treballar –ha afegit- per a connectar el Verger Baix amb l¡Alt i comunicar per sempre la façana marítima amb l’alcassaba i la part superior del Castell”.

Les obres de restauració de la Torre del Galliner i el Verger Baix tenen un pressupost de 790.457,84 euros i estan cofinançades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a través del programa 1,5% Cultural, i l’Ajuntament de Dénia.

 

 

 

Bateria de la Mar
El front marítim emmurallat del Castell de Dénia va prenent forma amb els treballs de restau...
Portal dels Reis

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina