Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia llança una campanya per a desmuntar prejudicis i interpretacions errònies sobre la igualtat amb motiu del Dia Internacional de la Dona

La Regidoria d’Igualtat presenta la programació amb motiu del 8 de març. Dia Internacional de la Dona 2024, desenvolupada de manera transversal amb la col·laboració d’altres regidories de l’Ajuntament de Dénia –Cultura, Esports, Joventut, Mercat, Biblioteques i Major- i d’entitats i associacions locals i comarcals com la UNED Dénia, Matria Associació de Dones, Creama, Creu Roja i l’Associació d’ames de casa de Dénia, totes elles integrades en el Consell de les Dones.

 

La temàtica sobre la qual incidirà la campanya del 8M d’enguany gira al voltant de la pregunta “Què és la igualtat?”, la finalitat de la qual és “tornar al punt d’eixida en la visibilització de la desigualtat entre dones i homes, desterrar el concepte d’una igualtat mal entesa que no va contra els homes, subratllar conceptes com la coresponsabilitat, la igualtat d’oportunitats, la conciliació familiar; i conscienciar a la ciutadania en la lluita contra les discriminacions, erradicant prejudicis al voltant del terme”, assenyala el regidor d’Igualtat, Javier Scotto.

 

La realització d’esta campanya és una de les accions incloses en el IV Pla Municipal d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes de la ciutat de Dénia (2023-2027) i té com a objectiu específic “sensibilitzar la ciutadania al voltant del terme “igualtat” després que en el diagnòstic previ a la redacció del IV PIOM es detectara el desconeixement i l’associació errònia de la definició del terme entre la població”, explica el regidor.

 

La imatge de la campanya mostra una dona ‘multitasca’ en el seu dia a dia, que s’encarrega del treball, de la família, la casa, les cures... i tot, sota la pressió estètica que també se li imposa. “Reflecteix que encara queda molt per fer, és una imatge que vol cridar l’atenció de la societat perquè actue per a arribar a una igualtat més real, alhora que vol conscienciar els homes dels privilegis, gens igualitaris, que hui en dia encara gaudeixen front a les dones”, comenta Scotto. “La igualtat entre les dones i els homes, a més de drets i llibertats, és la prohibició expressa de tota discriminació davant la llei, però també l’existència de recursos i oportunitats per al seu desenvolupament. I per a açò, no es tracta sols d’ajudar o recolzar, cal que els homes assumim la responsabilitat en tot tipus de tasques de la vida”, afegeix.

 

Respecte a la programació d’activitats, s’estendrà durant tot el mes de març i inclou propostes variades com exposicions de fotografia i cartells, activitats esportives, xarrades, cinefòrum, contacontes, cites literàries i espectacles, tots gratuïts i oberts al públic.

 

Homenatge amb veu de dona

 

El divendres 8 de març, a les 12 del migdia, se celebrarà en la plaça del Consell l’acte commemoratiu del Dia de la Dona amb la lectura del manifest que ha consensuat el Consell de les Dones de Dénia i que llegiran les alumnes dels programes formatius de qualificació bàsica de Comerç i de Manteniment i conservació de muntanyes de Creama Dénia. En acabar els parlaments, la companyia Dos en vilo presentarà l’espectacle de circ contemporani Faüla, la història de transformació de dues dones i una gàbia, un viatge cap a l’empoderament femení.

 

A la vesprada, a les 20 hores, tindrà lloc l’homenatge del Dia de la Dona 2024 a les primeres dones locutores de ràdio de Dénia. El rebran en record de totes elles Ana Albarracín i Marisa Ferrándiz, memòria viva d’esta història.

 

L’acte inclourà l’actuació del grup de dones músiques Menta, amb un espectacle, “Gardenia”, que mostra que darrere dels boleros més coneguts hi ha dones compositores, autores de clàssics com Dos gardenias para ti (Isolina Carrillo), Bésame mucho (Consuelo Vázquez) o Veinte años (María Teresa Vera) que han passat desapercebudes mentre les seues obres agafaven una importància musical històrica. El repertori serà un viatge per les vides d’aquestes músiques que han estat a l’ombra, donant-los valor.

 

Formació, cultura i esports

 

La UNED Dénia ha preparat en les seues instal·lacions de la Casa de Cultura les exposicions “ODS i Dona” i “Filòsofes oblidades” (del 4 al 24 de març); una taula redona sobre dones emprenedores i nous reptes editorials: la propietat intel·lectual (6 de març, de 16 a 21 hores); i les taules de l’experiència “El repte de la conciliació i la coresponsabilitat en el treball” (7 de març, 17.30 hores) i “El paper de les empreses en el creixement social. Formació, promoció laboral, benestar” (21 de març, 17.30 hores).

 

Completen la programació del 8 de març a Dénia l’exposició fotogràfica “Mujeres del mundo”, de Sibylle Schlotter (de l’1 al 31 de març, Centre d’Art l’Estació); una exposició fotogràfica sobre la trajectòria de l’Associació d’ames de casa de Dénia (del 4 al 9 de març, Casa de Cultura) i una altra de cartells d’igualtat dissenyats per l’alumnat de les Aules de la Tercera Edat (del 4 al 10 de març, Centre Social).

 

En la Biblioteca pública municipal tindrà lloc la xarrada i exposició “Dones d’aigua”, amb Fanny Pérez, de la companyia Ni fu ni fa (5 de març, 19.30 hores); la presentació de llibre d’Elvira Cambrils Argila i calç, Premi Enric Valor 2023, que organitza l’associació Matria (13 de març, 19.30 hores); i el contacontes per a públic adult “De valentetes, sabudes i faves”, amb Almudena Francés.

 

La pràctica esportiva també té cabuda en el programa, amb dues cites: la classe de zumba amb Esther Calatayud que organitza Creu Roja Dénia (4 de març, 18 hores, instal·lacions de Joventut) i les activitats esportives a l’aire lliure organitzades per la Regidoria d’Esports el 7 de març, a partir de les 9.30 hores, a la plaça del Consell.

 

Art en el Mercat

 

Una altra iniciativa nova, relacionada amb l’art i la creativitat, serà l’acció de pintura ràpida “Mirada violeta” en què artistes de l’Associació d’Artistes Marina Alta (ADAMA) pintaran en viu escenes relacionades amb la dona i el Mercat municipal. Serà el divendres 8 de març, a partir de les 9.30 hores del matí.

 

A més, des del dimecres 6 de març, s’exhibiran en diferents racons del recinte fotografies antigues de dones del Mercat.

 

Ni un pas enrere

 

El 8 de març, de 16 a 21 hores, s’ha organitzat un escape room sobre “Dones en ciència”, en les instal·lacions de Joventut, i a les 19 hores, l’associació Matria ha convocat la manifestació feminista “Pels drets de les dones, ni un pas enrere” que eixirà des de la Glorieta amb acompanyament de batucada.

 

Matria aporta també a esta programació una sessió de cinefòrum, amb la projecció de la pel·lícula O Corno, de Jainoe Camborda. Serà diumenge 10 de març, a les 19 hores, al Centre Social.

 

 

Psico Woman

 

Continua el programa el dia 14 de març amb la xarrada “El bien querer: amor, karaoke y transformación”, a càrrec de la psicòloga, sexòloga i terapeuta familiar Isa Duque, creadora del perfil “La Psico Woman” en Youtube i xarxes socials. Serà a les 19 hores, al Centre Social.  Recomanada per a persones majors de 16 anys.

 

Isa Duque realitzarà també les sessions titulades “#VivaElAmorDelBueno” amb vora 400 estudiants de centres educatius de la ciutat.

Dénia llança una campanya per a desmuntar prejudicis i interpretacions errònies sobre la igu...
Dénia llança una campanya per a desmuntar prejudicis i interpretacions errònies sobre la igu...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina