Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Homenatge als deniers víctimes del nazisme a Mauthausen

Hui, 5 de maig, és el Dia d'Homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d'Espanya. Al cementeri municipal de Dénia ha tingut lloc un acte d’homenatge als deniers víctimes del nazisme a Mauthausen promogut per la Xarxa Memòria (Municipis per a la posada en valor de la memòria històrica) de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Delegació de l´Amical de la Comunitat Valenciana i recolzat per l’Ajuntament de Dénia. L’acte s’emmarca en la programació de les jornades de memòria històrica “Memòria i futur” que se celebren a la ciutat durant abril i maig.

 

La primera tinenta d’alcalde, Maria Josep Ripoll, ha recordat que Asensio Vives Roselló, Jaime Crespo Vengut, José Ramis Grimalt i Vicente Pérez Bolufer, fills de Dénia, van lluitar a la Guerra Civil espanyola mobilitzats pel govern legítim de la República. El final de la guerra i la previsible repressió els va dur a l’exili a França. Després de la dura experiència en els camps francesos, encara els esperava el pitjor final: els camps d’extermini nazis de Mauthausen i Gusen. Allí moriren assassinats Asensio Vives, Jaime Crespo i José Ramis. Només hi va sobreviure Vicente Pérez, que moriria 11 anys després, exiliat encara a França, en un accident.

 

En representació dels familiars dels deniers víctimes del nazisme a Mauthausen ha parlat Josep Ahuir, qui ha agraït a les associacions i a l’ajuntament “que mantinguen viva la flama de la seua memòria” i siga possible que “per fi, se’ls haja fet un poc de justícia, perquè durat molts anys hem tingut al botxí vivint ací i a les víctimes exiliades”.

 

En el camp de concentració de Mauthausen, i en el subcamp de Gusen van estar internats prop de 8.000 republicans espanyols que es van veure obligats a abandonar el nostre país al final de la Guerra d'Espanya. Van ser desproveïts de la seua nacionalitat per decisió del govern franquista i per tant declarats apàtrides; van ser ignorats pel govern francés del Mariscal Petain; van patir innombrables atrocitats i prop de 5.300 van ser assassinats allí i en altres camps de concentració nazis. Segons les últimes dades verificades per l´AMICAL van ser un total de 656 deportats (entre ells 10 dones) procedents de 234 municipis valencians, els que van arribar als camps de concentració i extermini nazis. Dels 656 deportats i deportades, 411 van ser assassinats, 5 desapareguts, 1 escapat, i 239 van ser finalment alliberats. Només 5 de les deportades van aconseguir sobreviure.

 

Homenatge als deniers víctimes del nazisme a Mauthausen
Homenatge als deniers víctimes del nazisme a Mauthausen
Homenatge als deniers víctimes del nazisme a Mauthausen

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina