Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La Universitat Popular de València, premi Ciutat de Dénia per a la Formació de Persones Adultes

La institució, fundada per Blasco Ibáñez en 1903, ha estat guardonada per “la vindicació i promoció d’una educació i formació permanent valenciana: crítica, activa, popular, treballadora i ciutadana”

El XXV premi Ciutat de Dénia per a la Formació de Persones Adultes, atorgat a la Universitat Popular de València, s’ha lliurat este migdia a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Dénia. La presidenta de la Universitat Popular de València i regidora de Benestar i Drets Socials de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano, i el cap de la Secció Tècnica de la universitat, Andrés Palop, han rebut el guardó, creat especialment per Castejón per a este  premi, de mans del regidor de Cultura de Dénia, Raúl García de la Reina.

 

García de la Reina ha destacat que l’acte de hui era “doblement especial” perquè el premi compleix 25 anys i perquè el guardonat d’esta edició tan significativa, la Universitat Popular de València, “és un referent de pes, històric, en l’àmbit de la formació d’adults”. La Universitat Popular de València –ha afegit- recull “un llegat que es fonamenta en la voluntat d’estendre la cultura a totes les classes socials, fomentar una capacitat crítica, la democràcia participativa, una ciutadania informada i conscient, activa políticament. Una Universitat transformadora de la societat”.

 

Iolanda Corella, representant del Taller de Renovació de l’Educació de Persones Adultes, que juntament amb l’Institut Paulo Freire van ser les entitats que van presentar la proposta de candidatura de la Universitat Popular de València, ha subratllat que el premi Ciutat de Dénia per a la Formació de Persones Adultes visibilitza “referents de bones pràctiques que testimonien que una educació d’adults democràtica, ciutadana i arrelada al territori és possible i imprescindible”.

 

Corella ha afirmat que la Universitat Popular de València “és mereixedora d’este reconeixement” en tractar-se d’una entitat  “que beu del pensament i la praxi de la Institución de Libre Enseñanza i du al moll de l’os la voluntat d’escampar la cultura a totes les classes socials”. S’ha referit també a la història de la institució: fundada per Blasco Ibáñez a 1903, silenciada durant els 40 anys de dictadura i que va reprendre l’activitat a 1984 impulsada per l’Ajuntament de València.

 

En l’actualitat té una xarxa de trenta centres repartits pels barris de la ciutat, especialment els perifèrics, una oferta de 450 cursos i tallers, més de 100 persones formadores i 5.000 persones participants anualment.

 

Per a finalitzar, Iolanda Corella ha ressaltat que la Universitat Popular de València “fica especial atenció i cura en la convivència, la interculturalitat, la inserció social i laboral de les persones, afavorir la igualtat d’oportunitats i el foment d’activitats ètiques que lluiten contra la desigualtat i l’exclusió”; trets, tots ells, que reconeix el premi FPA rebut hui.

 

Per part seua, els representants de la Universitat Popular de València han coincidit a destacar que iniciatives que faciliten l’aprenentatge al llarg de la vida “són més necessàries que mai” en el context actual com a “espais saludables de trobada ciutadana i socialització presencial” i consideren que este tipus d’institucions com la que ells representen “deixaran de fer falta quan hi haja una ciutadania realment participativa, quan eixa utopia es complisca”.


La Universitat Popular de València, premi Ciutat de Dénia per a la Formació de Persones Ad...

La Universitat Popular de València, premi Ciutat de Dénia per a la Formació de Persones Ad...

La Universitat Popular de València, premi Ciutat de Dénia per a la Formació de Persones Ad...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina