Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia exposa la seua experiència com a destinació durant la presentació del Pla Turístic Nacional Enogastronomia 2022-2023

L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va assistir ahir a la presentació del Pla Turístic Nacional Enogastronomia 2022-2023 celebrada a Logronyo. Grimalt va ser convidat a participar en una taula redona sobre patrimoni gastronòmic i esdeveniments enogastronòmics orientats al turisme, que va moderar la subdirectora general de Desenvolupament i Sostenibilitat Turística de la Secretaria d'Estat de Turisme, Ana Muñoz Llabrés. L'alcalde va compartir la xarrada amb Ana Redondo García, vicepresidenta de Saborea España i tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Valladolid; María Mercedes Pérez González, presidenta de l'Associació Intermunicipal Territoris Reserva Agroecològics Xarxa TERRAE i Benjamín Llana, representant de Vocento Gastronomia-Madrid Fusión.

 

Grimalt va ressenyar que l’enoturisme i l’enogastronomia són experiències que, en el cas de Dénia i la Marina Alta, “estan transformant i han transformat ja la nostra percepció del turisme”. “En la nostra terra, el turisme enogastronòmic forma part de la nostra manera de ser i de gaudir de la vida. A mi m'agrada dir que estem recuperant un turisme "amb ànima”, va prosseguir.

 

Sobre el motor perquè Dénia emprenguera aquest nou camí en el seu model turístic, Grimalt va apuntar al fet que la distinció com a Ciutat Creativa de la Gastronomia UNESCO en 2015, renovada per quatre anys més en 2020, “va suposar un punt d'inflexió, perquè ens va permetre prendre consciència de la gran riquesa de la nostra gastronomia i del gran potencial que té com a actiu turístic”. Grimalt va enumerar alguns dels esdeveniments gastronòmics de gran impacte turístic que s'han dut a terme a la ciutat en els últims anys, com el D*na Festival, comissariat per Quique Dacosta, el Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja, el Dia Mundial de la Tapa, l’escaldà de Jesús Pobre, el Fòrum Arròs a banda o la trobada gastronòmica de l’arròs caldós.

 

Una vegada consolidada l'aposta pel turisme experiencial, Dénia ha aconseguit 3 milions d'euros dels fons Next Generation per a desenvolupar el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació. L'alcalde va explicar que els objectius d'aquest pla són impulsar la renovació del model turístic feia un basat en els ODS i posicionar la ciutat com un referent global, consolidant el paper de la gastronomia com a argument vertebrador del model turístic a través de projectes com la Ciutat Creativa de la Gastronomia i el Centre de Gastronomia del Mediterrani. “Es tracta, en definitiva, de donar profunditat i varietat a l'oferta turística, millorar la qualitat de l'experiència, augmentar la rendibilitat del turisme, afavorir la transició ecològica, inajornable; i desenvolupar també el projecte de Destinació Turística Intel·ligent”, va afegir.

 

Així mateix, la ciutat ha presentat a la convocatòria de 2022 del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació per a entitats locals, finançat també per fons europeus Next Generation, el Pla de Sostenibilitat Turística “La gastronomia: recepta d'un futur sostenible / #TastingLife”, amb accions a desenvolupar pressupostades en quasi 5 milions d'euros. Un pla, validat amb els agents econòmics, socials i polítics de Dénia, que permetrà situar la gastronomia sostenible i la dieta mediterrània com a eixos de l'evolució del model turístic de la ciutat i en el qual tenen especial protagonisme el producte i els productors locals, “perquè si realment volem convertir-la en una autèntica experiència turística, hem de tornar als orígens i posar en valor allò que ens diferencia i ens dona excel·lència”.

 

Per a finalitzar la seua aportació, l'alcalde es va referir a la formació, “fonamental per a dotar de recursos humans especialitzats a tota aquesta transformació”, i va esmentar que “des del CdT Marina Alta de Dénia i l'institut María Ibars s'està oferint des de fa anys una formació de qualitat en el sector de l'hostaleria i la restauració. Però hem fet un pas més i estem en ple procés de creació d'una seu universitària especialitzada en gastronomia, amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant”.

 

Unió i transversalitat

 

El Pla Turístic Nacional Enogastronomia, emmarcat en el Pla de Modernització i Competitivitat del sector turístic, va ser presentat per la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, qui va destacar que la iniciativa aposta per “elements recognoscibles del nostre país, on, a més, l’enogastroturisme representa la unió de dues de les nostres fortaleses, com són la gastronomia i l'enologia, totes dues amb enorme capacitat de creixement”. La ministra va posar de manifest que “amb aquest pla es transversalitza l’enogastronomia al llarg de totes les polítiques públiques de turisme que la Secretària d'Estat ha previst en el Pla de Modernització i Competitivitat del Sector, per a abordar-la des de totes les òptiques amb les quals treballem: sostenibilitat, competitivitat, digitalització i qualitat”.

 

Segons les dades de Turespaña, el turisme cultural, en el qual es podria incardinar el turisme gastronòmic en sentit ampli, és el tercer en importància al nostre país, per darrere del turisme de sol i platja i d'altres tipus d'oci. Quant al volum de despesa, el turista enogastronòmic representa un alt valor afegit. Segons les últimes estadístiques disponibles, en 2019 les activitats gastronòmiques (alta gastronomia, visita a cellers, vinyes, tastos) van aconseguir una despesa de 22.420,5 milions d'euros.

 

Objectius i inversió

 

El pla persegueix convertir el conjunt de coneixements, sabers, arts i artesanies que permeten menjar i beure de manera saludable en experiències turístiques sostenibles i integrades en tot el territori. Els seus objectius es desenvolupen entorn de les tres dimensions claus del turisme enogastronòmic i que impliquen a tota la seua cadena de valor: producte, procés i cultura.

 

1.        Potenciar les destinacions enogastronòmiques del nostre país mitjançant el finançament de plans de sostenibilitat en destinació.

2.        Generar experiències de turisme gastronòmic sostenibles i diverses.

3.        Millorar la formació dels agents que participen en la cadena de valor del turisme enogastronòmic, mitjançant la seua capacitació en competències digitals i sostenibilitat.

4.        Recollir en un espai accessible i obert totes les pràctiques que ja existeixen i que donen sentit al concepte de gastronomia espanyola, generant un missatge diferencial i construint relats que puguen ser inspiradors per a altres iniciatives al país.

5.        Aprofundir en l'ús de l’enogastronomia com a missatge bàsic de la promoció turística d'Espanya en l'exterior.

 

El Pla Turístic Enogastronomia, té un pressupost global de 68,6 milions d'euros, que es distribueixen en quatre eixos principals:

 

1.        Plans de sostenibilitat turística en destinacions enogastronòmiques: 51.400.000 €

2.        Programa Experiències Turisme Espanya: 10.000.000 €

3.        Accions especials - Programa Experiències Turisme Espanya: 5.000.000 €

4.        Programa de promoció internacional: 2.212.000 €

Dénia exposa la seua experiència com a destinació durant la presentació del Pla Turístic Nac...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina