Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia intervé en la sessió inaugural de l’assemblea mundial de les Ciutats Creatives de la UNESCO

Imatges del Montgó, el blat i les coques en la ciutat brasilera de Santos

Dénia ha sigut una de les tres ciutats de tot el món que ha intervingut en la sessió inaugural de la XIV Conferència Anual de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, celebrada a Santos (Brasil). En representació de l’alcalde, el regidor de Relacions Internacionals, Raúl García de la Reina, va exposar davant les delegacions de vora 300 ciutats dels cinc continents l’experiència de Dénia al sí de la Xarxa UNESCO i com ha influït la seua presència en l’acció i els projectes locals.

 

Santos, Ciutat Creativa del Cine, va rebre les Ciutats Creatives de la UNESCO amb la imatge del mític futbolista Pelé, que va militar en les files de l’equip local, activitats culturals per tota la ciutat i el ritme de la samba. La Secretaria de la Xarxa va convidar expressament Dénia a parlar sobre la contribució recíproca entre les ciutats i la UNESCO en la sessió oficial d’obertura de la conferència, convocada enguany amb el lema “Creativitat, Camí per a la Igualtat”.

 

Raúl García de la Reina va assenyalar en la seua intervenció que la Xarxa de Ciutats Creatives ha sigut un instrument essencial per a reforçar el potencial gastronòmic-turístic de la ciutat, incrementar projectes de caràcter públic i privat en l’àmbit agroalimentari i fomentar l’educació i la formació gastronòmica. Com a conclusió va dir que “amb el programa i els valors de les Ciutats Creatives s’han creat les condicions idònies per a impulsar projectes en sintonia amb els ODS”.

 

La delegació de Dénia va participar en el Fòrum d’Alcaldes, va ser complimentada per l’alcalde de Santos, Rogério Santos, i va establir contactes amb les representacions de nombroses ciutats creatives de diferents àmbits, a més de  participar reunions de treball, tallers i fòrums convocats per l’organització. La conferència va ser clausurada divendres passat pel director de Cultura de la UNESCO, Ernesto Ottone, que va subratllar el paper de les

 

ciutats com agents de transformació: “Confiem en el poder de les ciutats per afrontar els grans canvis globals”.

 

Blat, farina i coques de la Marina

 

Dénia va tindre també una destacada presència a la sessió “Breads of the Creative Cities” (Pans de les Ciutats Creatives), convocada per la Fundació ITKI que, en col·laboració amb diferents ciutats de la xarxa UNESCO, treballa per la recopilació de les tradicions culturals i la transferència de coneixement entre generacions.

 

Floren Terrades, director de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, va exposar l'experiència de la recuperació del blat de l'Associació del Riurau de Jesús Pobre (el projecte Blat de la Marina), la fabricació de farina artesanal per part de la societat La Farinera i la tradició d'una massa de pa tan popular com les coques de la Marina.

 

Tota aquesta informació s’ha incorporat als registres documentals de la fundació, que es posen a disposició del públic en les seues xarxes i edita en publicacions anuals. A l'assemblea del 2018, a Cracòvia (Polònia), Dénia ja havia aportat la “mona de Pasqua” i els coneixements de la fornera Raquel López.

 

L’impacte de les Ciutats de la Gastronomia

 

El programa de la conferència incloïa l’habitual reunió sectorial de les ciutats. Dénia es va trobar amb la resta de delegacions de les Ciutats de la Gastronomia de la Xarxa Unesco. L’informe presentat destaca que el camp de la gastronomia ha experimentat un significatiu increment des de 2015, precisament l’any en què es va acceptar l’ingrés de Dénia, passant de les 20 que n’hi havia en aquell moment a les 49 de l’actualitat, onze de les quals estan ubicades en el continent europeu.

 

El balanç assenyala que entre 2021 i 2022, malgrat la pandèmia, les Ciutats Creatives de la Gastronomia han posat en marxa 317 iniciatives, més de la mitat de les quals corresponen a projectes de desenvolupament econòmic i un alt percentatge, el 41%, a accions dirigides a l’enfortiment de la identitat cultural dels territoris.

 

En l’examen fet a les ciutats hi ha hagut un apartat exclusivament dedicat a actuacions orientades o marcades per l’Agenda 2030 impulsada per la comunitat internacional i la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El grup de ciutats de la Gastronomia comptabilitza 195 iniciatives en aquest sentit, entre les quals tenen un important pes aquelles que, com Dénia, impulsen projectes sobre la producció i el consum responsable i la recuperació del territori.

 

En el context de la trobada, la delegació de Dénia va tindre oportunitat de saludar i establir contactes estrets i directes amb les ciutats recentment incorporades a la Xarxa.

 

Ciutats preparades per al futur

 

En la declaració final de la Conferència de Santos, Ciutats Creatives han refermat el seu compromís en el compliment dels mandats i els principis de la UNESCO i, en particular, pel que fa al foment de la cooperació i la solidaritat internacionals per assolir l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

El document advoca per una integració més significativa i perspicaç de la cultura i la creativitat en les polítiques i els plans de recuperació post-COVID-19, mitjançant un major intercanvi d'experiències, coneixements i bones pràctiques.

 

Les conclusions de les Ciutats Creatives seran un dels documents de la Conferència Mundial sobre Polítiques Culturals i Desenvolupament Sostenible (MONDICULT 2022) que organitza la UNESCO i que reunirà caps d’Estat i de Govern a la ciutat de Mèxic el pròxim mes de setembre.

 

La pròxima conferència de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO tindrà lloc el 2023 a Istanbul (Turquia) i tindrà per lema “Ciutats a prova de futur”.

 

 

 

 


Dénia intervé en la sessió inaugural de l’assemblea mundial de les Ciutats Creatives de la...

Dénia intervé en la sessió inaugural de l’assemblea mundial de les Ciutats Creatives de la...

Dénia intervé en la sessió inaugural de l’assemblea mundial de les Ciutats Creatives de la...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina