Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La celebració del 9 d’Octubre inclou activitats variades i populars per a totes les edats

L’acte commemoratiu de l’ajuntament es trasllada a la plaça de Jaume I

La celebració del 9 d’Octubre es presenta amb una programació centrada en la identitat i la tradició valencianes. L’Ajuntament de Dénia, en col·laboració amb entitats locals i comarcals, ha organitzat diferents activitats pensant en el gaudi i la participació de gent de totes les edats. Música, jocs infantils, un cicle de conferències i visites guiades pel patrimoni o una paella gegant per a compartir al carrer són algunes de les propostes que hi trobarem. 


Les activitats programades començaran el dissabte 8 d’octubre, amb el concert que l’Agrupació Artística Musical de Dénia oferirà a les 18 hores a la plaça del Consell. 


Diumenge 9 d’octubre, a les 10.30 hores, començarà l’acte commemoratiu del Dia dels valencians i les valencianes a la plaça de Jaume I. Hi intervindran els portaveus del grups municipals que conformen la Corporació, M. Josep Ripoll, del PSPV-PSOE; Rafa Carrió, de Compromís; María Mut, del Partit Popular; Susana Mut, de Ciudadanos; i Mario Vidal, de Gent de Dénia, i l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt. Tot acompanyat per les actuacions de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, Dianium Dansa, el grup de dolçaina i tabal Canyà Badà i la Muixeranga de la Marina Alta. El colofó final serà la interpretació de l’obra Muixerangues al cel per part de l’Agrupació Artística Musica i Canya Badà i les danses de Dianium Dansa. Tot l’acte es podrà seguir en directe al perfil de Facebook de l’Ajuntament de Dénia (@ajuntamentdenia).

La música continuarà sonant el matí de diumenge en la cercavila de Dianium Dansa, que recorrerà al so del tabal el passeig del Saladar fins arribar al carrer de Sagunt. Ací, la formació deniera ballarà les peces El dos de Benissa, La jota de Murla i L’ú del Poble Nou de Benitatxell. Més tard, a les 14 hores, el públic podrà degustar la paella gegant que es cuinarà a l’encreuament dels carrers de Patricio Ferrándiz i Sagunt. 


Per la vesprada, les activitats es concentraran en la zona del parc i esplanada de Torrecremada. Per als més menuts, s’ha organitzat l’activitat “Kermés, jocs tradicionals en família”, a partir de les 17 hores, al parc.  
I a les 19 hores, el grup alzireny La Fúmiga donarà un concert d’entrada lliure a l’esplanada.

El tancament d’aquest dia commemoratiu el posarà un espectacle de focs artificials a l’esplanada de Torrecremada, que començarà a les 20:45 hores.

Comprendre Dénia des de el seu passat 

La programació es completa amb l’oferta de conferències i visites guiades al voltant de Dénia i els Furs que ha organitzat l’Àrea d’Arqueologia i Museus. 


El cicle comença hui dijous amb la conferència “Dénia i els Furs valencians” (19:30 hores, Biblioteca) a càrrec de la professora de Dret romà de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) Carmen Lázaro.


Sobre el passat andalusí de la comarca es parlarà el diumenge 2 d’octubre.  L’arqueòleg Josep Marqués conduirà una visita guiada i conferència a l’aire lliure per a descobrir el poblament andalusí i morisc al hisn de Pop”. La trobada amb els participants s’ha fixat a les 9.30 hores, al cementeri de Benigembla. 


També hi haurà lloc per a una perspectiva feminista en la programació amb la conferència “La dona a Dénia i la Marina Alta als segles XIII-XV” del dijous 6 d’octubre en la Bilioteca. Pepa Sanz, llicenciada en Geografia i Història i especialitzada en tècniques avançades d’investigació, serà l’encarregada de parlar sobre la quotidianitat de les dones, sempre vinculada a les lleis, ja foren islàmiques o cristianes, del territori en què vivien.


El dissabte 8 d’octubre se celebrarà la conferencia a l’aire lliure amb visita guiada sobre “Medina Daniya a les portes de la conquesta”, on l’historiador de l’art Jaume Sau farà un recorregut per les muralles del Fortí a Dénia per explicar l’origen i la importància del patrimoni arqueològic present a la ciutat. El punt de trobada serà l’Oficina de Turisme i l’hora fixada per a esta eixida són les 10:30 hores.


El conjunt de conferències tindrà el punt final el dia de la celebració del 9 d’Octubre. A les 11:30 hores, des de la porta del castell, eixirà una visita guiada centrada en la ciutat de Dénia en els moments finals del dret foral valencià. L’historiador Jaume Salort farà un recorregut pels indrets que van ser testimoni de la Guerra de Successió. 


Totes les visites guiades amb conferència a l’aire lliure requereixen d’una inscripció prèvia. Esta es pot realitzar telefonant al Museu Etnològic al següent número: 96 642 02 60.

Cartell 9 d'Octubre 2022
Programa de conferències

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina