Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Les proves ferroviàries a l’estació de Dénia apropen la reobertura de la Línia 9 del TRAM d’Alacant

Està previst que les obres finalitzen entre finals d’aquest any i principis de 2023.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, acompanyada de l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha visitat la ciutat amb motiu de les proves ferroviàries dutes a terme entre l’estació del TRAM de Dénia i la de Gata.  

 

La consellera ha fixat el final de les obres del tren que connectarà de nou Dénia amb Alacant entre finals del 2022 i principis de l’any següent. Els tècnics que han realitzat les proves han destacat el bon estat de les vies; encara i així, continuaran fent-se’n les nits del 2, 3 i 4 de novembre. Amb l’arribada de les noves màquines del model 5000 (trens duals electrodiésel) es tornaran a fer proves per comprovar que el sistema de seguretat ATP (Automatic Train Protection) funcione correctament i que el traçat vial siga transitable per als combois. A més, començarà la formació dels conductors per emprar la nova maquinària.

 

L’alcalde, Vicent Grimalt, ha qualificat la jornada com “un dia molt esperat per la ciutadania de Dénia i de la comarca”. També ha ressenyat que s’ha recuperat un mitjà de transport amb garanties de seguretat. Per la seua banda, la consellera ha celebrat el retorn de la Línia 9 del TRAM –la que uneix Dénia amb Benidorm- definint les proves com “un pas més i quasi definitiu perquè Dénia recupere el servei ferroviari”.

 

Torró ha explicat que les obres de modernització dels ponts del Quisi, el Mascarat i l’Algar continuen, raó per la qual serà imprescindible realitzar un transbord a Teulada. Aquest, segons ha assegurat la secretaria autonòmica d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, María Pérez, no superarà el minut d’espera.

 

A l’acte també han estat presents la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, la regidora de Territori i Urbanisme, Maria Josep Ripoll, i altres membres de la Corporació municipal.

 

 

 

Les obres de tramviarització van començar fa sis anys i han costat més de 150 milions d’euros (sufragats majoritàriament amb ajudes de fons europeus, segons ha comentat la consellera).

 

Antics tallers de l’estació de tren

Més enllà de les obres vinculades al canvi de via, s’està realitzant una reforma integral dels tallers per a poder acollir la nova maquinària ferroviària –els trens duals electrodiésel- per als treballs de revisió i reparació de la maquinaria; activitat que ha servit per a avançar un any el termini de les obres, com va comentar l’anterior conseller de Política Territorial, Arcadi España, quan va visitar l’estació el març passat. Data en la qual es va obrir el concurs per a la licitació de l’obra amb un pressupost de 720.860,59 euros (finançada amb fons de la Unió Europea).

 

Torró ha destacat la importància d’aquestes obres de rehabilitació en l’edifici, que es trobava en desús, les quals ha qualificat de “fonamentals” per al desenvolupament de la reconnexió de la Línia 9. Les obres tenen un termini d’execució màxim de quatre mesos.

 

La remodelació inclourà l’ampliació del fos de manteniment i l’accés al mateix; l’adequació dels serveis, un vestuari i els despatxos; la reubicació de les places d’aparcament; el condicionament d’un punt de neteja i reciclatge; i la instal·lació d’una porta d’accés motoritzada.

 

Línia TRAM Dénia-Gandia

Torró ha parlat també sobre el projecte de TRAM entre Gandia i Dénia. Ha fixat el termini de la redacció del projecte a principis de 2023 i l’execució per a l’inici de la legislatura vinent, després de les eleccions municipals i autonòmiques previstes per a maig de 2023. La partida pressupostaria per a la redacció és de 300.000 euros.

Les proves ferroviàries a l’estació de Dénia apropen la reobertura de la Línia 9 del TRAM d’...
Les proves ferroviàries a l’estació de Dénia apropen la reobertura de la Línia 9 del TRAM d’...
Interior en obres dels tallers de l'estació de tren de Dénia

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina