Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia ja és membre de la Xarxa de ciutats cervantines

La ciutat de Dénia ja és oficialment membre de la Xarxa de ciutats cervantines, una entitat que persegueix tres objectius bàsics: facilitar un major coneixement i relació dels llocs vinculats amb Miguel de Cervantes, bé per la seua presència personal o per la relació amb la seua obra o amb la seua difusió; secundar i difondre activitats conjuntes que permeten un major desenvolupament dels seus membres a nivell educatiu, cultural, turístic o econòmic; i difondre la vida i les obres de Cervantes mitjançant programes específics educatius i culturals que permeten un millor coneixement i difusió de l'autor del Quixot i dels valors de la seua obra en l'entramat educatiu i social. 


Aquesta xarxa de ciutats està formada en l'actualitat per 28 municipis - Alcalá de Henares, Alcázar de San Juan, Antequera, Argamasilla de Alba, Arganda del Rey, Alger (Algèria), Blau (l'Argentina), Baeza, Barcelona, Ciudad Real, Còrdova, Daganzo, El Toboso, Esquivias, Guanajuato (Mèxic), Güímar, La Pobla de Cassalla, Lisboa (Portugal), Madrid, Màlaga, Montevideo (l'Uruguai), Quintanar de la Orden, Recife (el Brasil), Sevilla, Toledo, Valladolid, Vélez-Málaga, Zahara de los Atunes- als quals ara es suma Dénia. 


Amb motiu de la presentació de la sol·licitud d'adhesió a la Xarxa, aprovada per unanimitat en ple a l'agost de 2021, l'Arxiu Municipal va elaborar un informe històric i va aportar imatges sobre els espais cervantins a Dénia, que s'incorporaran a la pàgina web de l'associació. L'objectiu és difondre la vinculació de la ciutat de Dénia amb la figura de Cervantes, com a autor, però també com un home amb uns valors universals, que hui compartim plenament: el diàleg, el respecte a l'altre i la voluntat de continuar avançant a aconseguir somnis i objectius.

A nivell històric, s'accepta que Miguel de Cervantes va desembarcar en el port de Dénia després de la seua captivitat a Alger, el 27 o 28 d'octubre de l'any 1580 i des d'ací va prosseguir el seu camí a València. També es destaca en l'informe de l'Arxiu que la ciutat de Dénia, al llarg del temps, ha demostrat interés i sensibilitat cap a Miguel de Cervantes, promovent el seu record i retent homenatge a l'universal autor. Se cita, per exemple, que l'any 1947, en memòria de l'arribada a Dénia de Cervantes, se li va donar el seu nom a l'esplanada del port; a l'octubre de 1957 es va inaugurar el Grup escolar d'Ensenyament Primari de Dénia, al qual es va posar de nom “Cervantes”; en 1966 es va col·locar l'estàtua de l'escriptor en el passeig i en 2016, aniversari de la seua mort, es van realitzar activitats culturals sobre la figura de l'autor. 


Ara, després de l'anunci oficial de la seua incorporació a la Xarxa de ciutats cervantines, i complint amb l'objectiu adquirit de difondre la vida i les obres de Cervantes mitjançant programes específics educatius i culturals, s'han organitzat dues activitats, que tindran lloc el 17 i el 18 de novembre.  El dia 17, a les 19.30 hores, a la Biblioteca Pública del carrer de Sant Josep, la investigadora de la Universitat de València Teresa Peláez Domínguez impartirà la conferencia “Esclavitud i captivitat al Mediterrani de Cervantes". L'endemà es representarà el contacontes infantil “Don Quixot curiós”, a càrrec de la companyia Aktes Teatre. Serà a les 17.30 hores, a la Biblioteca Pública. 


Per part seua, el col·legi públic Cervantes, que enguany celebra el seu 65 aniversari, ha volgut sumar-se a aquestes activitats de la Xarxa i acollirà en el centre la representació del contacontes infantil “Don Quixot curiós” i ha organitzat una ruta pels espais cervantins de Dénia dirigida a l'alumnat de 3r i 4t de primària. 

Dénia ja és membre de la Xarxa de ciutats cervantines
Dénia ja és membre de la Xarxa de ciutats cervantines
Bust de l'escriptor a l'esplanada Cervantes

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina