Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia sol·licita una subvenció europea de 6,5 milions d'euros per a avançar en la digitalització de l'aigua

El projecte que ha elaborat Aqualia està valorat en prop de 9 milions d'euros i inclou actuacions en les instal·lacions municipals d'aigua potable i clavegueram

En una clara aposta per avançar en la digitalització del cicle de l'aigua a Dénia, l’Ajuntament de Dénia ha sol·licitat una subvenció europea de 6.441.058 euros per a desenvolupar un projecte de modernització i millora de l'eficiència del Servei Municipal d'Aigua el cost global de la qual ascendeix a 8.985.421,07 euros. La sol·licitud s'emmarca en la primera convocatòria de subvencions del Ministeri per a la Transició Ecològica per a projectes de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua (PERTE digitalització del cicle de l'aigua), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

 

El projecte ha sigut elaborat per Aqualia i té com a objectiu impulsar l'ús de les noves tecnologies de la informació en el cicle integral de l'aigua per a millorar-ne la gestió, augmentar l’eficiència, reduir les pèrdues en les xarxes de subministrament i avançar en el compliment dels objectius ambientals marcats per la planificació hidrològica i les normatives internacionals, tal com estableix la convocatòria.

En total, es proposen un total de 604 actuacions en les instal·lacions d'aigua potable i clavegueram, basades en la modernització i la digitalització. Entre elles, la sectorització de les xarxes, sistemes de telecontrol de les instal·lacions, millores tecnològiques de cartografia i sistemes de control de la qualitat d'aigua en temps real.

 

Per a dur a terme aquest projecte s'ha potenciat la sensorització i motorització d'equips i instal·lacions, tant en les plantes potabilitzadores com en les infraestructures de proveïment i sanejament del municipi. Més de 48.317 sensors prendran dades en continu de les diferents infraestructures del municipi i alimentaran un sistema basat en la Intel·ligència Artificial per a la presa de decisions.

 

Tenen una gran importància les millores en les plantes de Racons i Beniadlà, especialment pel que fa referència a estalvi energètic i optimització dels processos.

 

Destaca la instal·lació de 46.354 comptadors intel·ligents que, mitjançant Intel·ligència Artificial i una plataforma multicanal, garantiran una gestió intel·ligent i eficient del cicle de l'aigua a Dénia.

 

“Observant les pujades o baixades brusques de consum, es detecten fugides, parades o avaries en les instal·lacions, evitant pèrdues d'aigua i els alts costos associats. La gestió de les alarmes i l'anàlisi de les dades possibiliten augmentar l'eficiència de la xarxa i treballar en la millora contínua del rendiment hidràulic”, ha explicat Manuel Rosado, director del servei a Dénia.

 

L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha explicat que “aquest projecte és un pas avant en el procés de digitalització del cicle de l'aigua a Dénia iniciat fa uns anys, amb el qual hem obtingut grans resultats en l'estalvi d'aigua, la millora de l'eficiència i la reducció del consum energètic. La nostra aposta per la digitalització és fruit del nostre compromís amb els ciutadans i la sostenibilitat”.

Dénia sol·licita una subvenció europea de 6,5 milions d'euros per a avançar en la digita...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina