Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia viu la seua gran festa de la Gamba Roja

Nicolás Leblay, del restaurant L’Atelier Robuchon Madrid, gana l'XI Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia

El Mercat Municipal de Dénia (Alacant) ha acollit hui la gran final de l'onzena edició del Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia, que, un any més, ha reunit grans personalitats i aficionats a la gastronomia, per a retre homenatge al producte estrela de la comarca alacantina de la Marina Alta.

 

El xef Nicolás Leblay, del restaurant L’Atelier Robuchon Madrid (Madrid) s'ha proclamat vencedor del primer premi del Concurs, amb la seua recepta “Ramen de gamba”. El segon premi ha recaigut en el plat “Gamba roja, truita líquida i cítrics valencians”, preparat per Cristina Gómez, del restaurant Fierro (València) i el tercer guardonat ha sigut Juan Francisco Pérez, del Restaurant Espai Montoro (Alacant) per la seua recepta “Gamba de Dénia en greix madurat, injectada de fruits rojos fermentats, coral d'arròs i aigua herbàcia iodada”.

 

La jornada ha arrancat a primera hora del matí, amb l'arribada dels huit cuiners finalistes al Mercat Municipal de Dénia. Després del sorteig de les taules i l'ordre de presentació dels plats, els xefs han disposat de dues hores per a preparar en directe les seues creacions amb la gamba roja de Dénia com a protagonista, davant l'atenta mirada dels nombrosos assistents a l'esdeveniment, que no han volgut perdre's detall d'aquesta important i original cita gastronòmica.

 

A les 11.30 hores, els plats finalistes s'han presentat al jurat del Concurs, presidit per Julia Pérez Lozano, periodista especialitzada en gastronomia i membre de la Reial Acadèmia de Gastronomia, a la qual han acompanyat els xefs, Quique Dacosta, de Quique Dacosta Restaurant (Dénia, Alacant); Paco Roncero, de Paco Roncero Restaurant (Madrid); Álvaro Salazar, del Restaurant Voro (Mallorca), Cristina Figueira, del restaurant El Xato (La Nucia, Alacant), i els periodistes, consultors, crítics i influencers gastronòmics, José Carlos Capel, Igor Cubillo, Fernando Huidobro, Santos Ruiz, Pablo Cabezali i Gökmen Sözen.

 

 

Alumnat del Cicle de Formació de Cuina i Servei del CdT Marina Alta de Dénia i de formació professional de qualificació bàsica adaptada al cicle de Restauració i Servei del col·legi d'educació especial Raquel Payá de Dénia han sigut els encarregats de presentar les elaboracions als membres del jurat.

 

Els guanyadors han rebut el seu trofeu, una escultura de l'artista Toni Marí creada expressament per al concurs, i un premi en metàl·lic de 2.500 euros per al primer classificat; 1.500 euros per al segon i 1.000 euros per al tercer.

 

Premi especial per al xef Quique Dacosta

 

Com cada edició, també s'ha entregat el “Premi especial gamba roja”, que enguany ha recaigut en el conegut xef Quique Dacosta, per la seua gran contribució a la difusió de la gastronomia de Dénia i per ser el millor ambaixador d'aquesta ciutat.

 

L'èxit tant de participació de cuiners com d'assistència de públic d'aquesta nova edició del Concurs de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia -organitzat per l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) en col·laboració amb el departament de Turisme del Ajuntament de Dénia- consolida aquest esdeveniment com una de les grans cites del calendari gastronòmic nacional.

 

Com assegura l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, “que aquest concurs es puga fer any rere any i amb una participació tan elevada com la d'aquesta edició, demostra la seua gran transcendència a nivell gastronòmic nacional”.

 

Un fet que també ha posat en valor el director del Concurs, Rafa Soler, “quan comencem amb aquest certamen vam voler posicionar a la gamba roja de Dénia com la reina del Mediterrani, i onze anys després ens enorgulleix veure com la gamba roja hui és protagonista gastronòmica de tota la Comunitat Valenciana i, per què no dir-ho, de la resta d'Espanya”.

 

Per part seua, Cristina Sellés, presidenta de AEHTMA, ha assenyalat que “estem orgullosíssims de veure que, després d'onze anys, aquest concurs està afermat totalment”.

 

“Des de la Generalitat continuem secundant de manera especial aquesta agenda per convertir la gastronomia en el fet diferenciador del destí Dénia. Una ciutat que, a més, és un important focus no sols turístic sinó també d'investigació i formació en gastronomia”, ha afirmat Herick Campos, director general de Turisme de la Generalitat Valenciana.

 

Més enllà de la promoció del destí i el producte, aquesta gran festa de la gamba roja de Dénia ha suposat també una gran oportunitat perquè xefs consagrats i cuiners en auge demostren la seua capacitat tècnica i creativa. Com ha explicat Julia Pérez Lozano, presidenta del jurat, “no és gens fàcil fer cuina creativa amb la gamba roja, perquè és un producte tan bo que com menys ho toquem, millor; però, en aquest cas, es porta demostrant ja onze anys que és possible fer plats meravellosos amb gamba roja”.

Dénia viu la seua gran festa de la Gamba Roja
Primer premi de l'XI Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia
Guanyadors de  l'XI Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina