Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia aposta per la infància, l'adolescència i la tercera edat amb una partida específica de 100.000 euros en els seus Pressupostos Participatius

El regidor de Participació Ciutadana, Pepe Doménech, i la regidora d'Educació i Benestar Social, Melani Ivars, han comparegut en roda de premsa aquest matí per a presentar les modificacions realitzades en els Pressupostos Participatius vinculades a la ciutadania infantil, adolescent i anciana.

 

Els Pressupostos Participatius, eina de proposta i presa de decisió ciutadana, celebren enguany la seua setena edició amb una partida pressupostària de 400.000 euros, la qual cosa suposa una “clara aposta per la participació”, en paraules de Doménech. Paral·lelament, els pròxims Pressupostos Participatius “reforçaran dues distincions relacionades amb polítiques per a fer més amable la ciutat”, segons comenta l'edil, fent referència al reconeixement d'UNICEF de Dénia com a Ciutat Amiga de la Infància i l'adhesió de la ciutat a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigables amb les Persones Majors de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Amb aquest objectiu, 100.000 euros del Pressupost Participatiu es destinaran a projectes conjunts vinculats a tots dos grups d'edat. 

 

Doménech ha comentat que s'establirà una comissió intergeneracional de treball per a la selecció dels projectes que han de passar a votació ciutadana, la qual s'estima que se celebrarà el desembre vinent. Aquest mateix projecte va ser presentat ahir en el Consell Veïnal –coordinador dels pressupostos participatius- i el CLIA, i hui en el Consell del Major, organismes que enviaran representants a la citada comissió de treball; a totes les persones participants se'ls va demanar la seua col·laboració per a elevar la integració dels ciutadans en els processos participatius municipals inclosos en aquests grups d'edat.

 

Projecte de pacificació del trànsit de la plaça Jaume I

 

Ahir es va celebrar l'última reunió del CLIA de la present legislatura, en el qual els xiquets i xiquetes van fer balanç de les iniciatives proposades, aquelles que s'han executat i les que encara no. La regidora de Territori i Qualitat Urbana, Maria Josep Ripoll, va aprofitar l'ocasió per a presentar als participants del consell el projecte de pacificació del trànsit de la plaça Jaume I. 

 

En la roda de premsa d'aquest matí ha sigut l'edil Melani Ivars la que ha exposat les característiques del projecte; del qual s'estima que tindrà un cost d'uns 500.000 euros i pretén l'ampliació de zones verdes, tenint sempre present el projecte de camins segurs per al trànsit ‘Caminis’, la qual cosa pot conduir a l'ampliació de voreres per a millorar l'accés als tres centres educatius pròxims, com ha puntualitzat la regidora. Ivars ha comentat que en la zona ja es va renovar el mobiliari de joc i es va eliminar el clos de la gespa per a fer-lo accessible al joc. La regidora apunta al fet que està previst que la redacció i execució del projecte es desenvolupe enguany en col·laboració amb el CLIA, el qual, segons Ivars, ha “acollit molt bé” el projecte per a l'espai enjardinat de Jaume I. 

 

També ha volgut comentar les iniciatives vinculades a potenciar la conciliació familiar de les famílies que des de la seua regidoria s'han realitzat, com ara el projecte de la ludoteca Cervantes amb la inclusió de dinamització per als adolescents, xiquets i xiquetes; assumir el servei de ‘Escoles matineres’ a les escoles municipals; ampliar els tallers i activitats socioeducatius en el temps lliure dels joves i organitzar activitats en període vacacional.

 

Estat dels projectes de Pressupostos Participatius

 

En la mateixa roda de premsa, l'edil de Participació Ciutadana ha donat compte de l'estat dels Pressupostos Participatius des de 2017. Respecte a aqueixa primera edició, apunta al fet que ja s'han executat totes les iniciatives, entre les quals s'incloïa la creació d'una àrea biosaludable en la zona Baix la Mar-Darrere del Castell (23.000 euros) i en la Faroleta-Diana (23.000 euros) i la instal·lació d'un parc street workout i calistènia en el barri de les Marines (20.000 euros), entre altres. Les propostes de la segona edició, la de 2018/2019, també s'han executat ja; entre elles trobem el condicionament del pàrquin de l'estació d'autobusos (30.000 euros), la incorporació de nous punts de llum en l'avinguda d'Alacant (59.500 euros), la instal·lació de zones d'ombra en el cementeri municipal (40.000 euros) i la construcció d'un rocòdrom (30.000 euros), entre altres. 

 

En l'edició de 2019/2020, també es van dur a terme totes les iniciatives proposades per la ciutadania, com ara l'asfaltat dels carrers Hort, Escullera, Alberto Sentí i la carretera de les marines, renovació de les boques pluvials al carrer Calpe de la zona Faroleta-Diana, ampliació de les voreres del primer quilómetre de la carretera dels Marines o la millora al parc del carrer Ginjoler en la zona del Montgó.

 

Pel que respecta a la quarta edició, la de l'exercici del 2020/2021, es va desenvolupar la instal·lació de 14 punts de llum en el barri Montgó; d'altra banda, comenta Doménech, les obres per al soterrament de contenidors en el barri antic s'han iniciat i el projecte de renovació del paviment del passeig de la Marineta Cassiana queda pendent per a la seua realització en 2023. El pressupost de la tercera edició va passar dels 200.000 euros de les anteriors a 250.000.

 

La cinquena edició (2021/2022) va comptar amb un pressupost de 350.000 euros. Actualment, s'ha iniciat la creació d'un parc de tobogans al parc Chabàs i està previst, segons ha indicat l'edil, que les obres del parc pump track i les de l'adequació del circuit urbà per a corredors i caminants comencen el mes que ve.

 

L'actual edició compta amb un pressupost de 400.000 euros, els quals s'hauran de destinar als projectes més votats, com ara la instal·lació de pistes esportives obertes, l'habilitació d'itineraris per a vianants en la falda del Montgó o la instal·lació de fonts públiques, per exemple.

 

Paral·lelament, el regidor ha volgut destacar aquelles iniciatives que s'han desenvolupat malgrat no haver guanyat en les votacions, com ara la instal·lació de bancs en l'avinguda Miguel Hernández, l'asfaltat del carrer Carlos Sentí, plantació d'arbres en el camí de Sant Joan, la senyalització i habilitació d'un carril per a vianants al carrer Rap, millores al parc de les Marines, plantació d'arbustos en l'avinguda Joan Chabàs, instal·lació de papereres en la zona París Pedrera-Camp Roig o la finalització del tram de vorera del camí del Llavador.

 

En aquesta mateixa línia, assegura Doménech, està previst que enguany es desenvolupe el projecte del parc de primera infància (de 0 a 3 anys) al parc Chabàs, la zona de jocs agility en els dos parcs per a gossos de Dénia (Torrecremada i la Pedrera), la construcció de dues marquesines en les Marines (Deveses i les Fonts) i la millora de les voreres del carrer de l'Assagador de la Marjal.
 

Dénia aposta per la infància, l'adolescència i la tercera edat amb una partida específic...
Dénia aposta per la infància, l'adolescència i la tercera edat amb una partida específic...
Dénia aposta per la infància, l'adolescència i la tercera edat amb una partida específic...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina