Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia impulsa onze projectes d'investigació gastronòmica

El Centre de Gastronomia del Mediterrani, Gasterra, en el marc del seu conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Dénia, ha llançat una convocatòria d'ajudes a la investigació per a facilitar la posada en marxa de projectes o línies d'estudi en l'àmbit de la gastronomia. Les ajudes, a les quals es destinen un total de 36.000 euros, han recaigut en onze dels setze projectes d'investigació que s'han presentat a la convocatòria i que pertanyen a diferents àrees de coneixement.

En el terreny de la utilització de residus alimentaris, l'ajuda ha recaigut en un projecte encaminat a la reutilització de la pellorfa de cacau, responsable del sabor i l'aroma del xocolate, que la indústria tracta com a deixalla alimentària, però que compta amb múltiples propietats com a aliment funcional en resultar saludable.

En aquest camp s'ha presentat un altre projecte, titulat “Nous ingredients amb funció tecnològica procedents de residus agroalimentaris per al seu ús en gastronomia i indústria alimentària”, que persegueix l'aplicació per a l'envasament d'aliments i l'obtenció d'aliments funcionals dels residus resultants de l'elaboració d'orxata valenciana, facilitats per una empresa tradicional, l'Orxateria Daniel, d'Alboraia.

En l'àrea de la botànica, ha aconseguit l'ajuda a la investigació el projecte titulat “Obtenció de tipus selectes de Pebrella Thymus piperella d'interés per a la gastronomia del sud-est”, per tractar-se d'una planta aromàtica silvestre que és present en molts dels nostres plats tradicionals, com els gaspatxos.

Pel que concerneix biologia marina l'ajuda ha recaigut en la proposta “La qualitat del peix que consumim: una aproximació a l'analítica mitjançant ressonància magnètica nuclear (HR-MAS)”.

Referent a investigació sobre avantguarda alimentària han obtingut ajuda els següents treballs: “Reducció de generació de residus alimentaris en la restauració mitjançant la implantació de tècniques de conservació basades en radiació UV”, “Agricultura cel·lular i molecular per a una cuina d'avantguarda: health and sensations” i “Olis vegetals enriquits amb compostos bioactius encapsulats per a reduir el contingut d'acrilamida en creïlles fregides”.

Quant a la recuperació del patrimoni gastronòmic tradicional i la valorització de la dieta mediterrània, s'ha presentat el projecte “La memòria dels menjars de les comarques d’Alacant a l’obra del folklorista Francisco G. Seijo Alonso (1925-2013)”.

En el camp de la investigació i la salut el tribunal avaluador ha concedit una ajuda a la proposada “Efectes de compostos emprats en gastronomia molecular sobre la composició de la microbiota intestinal”.

Per a combatre l'efecte causat per l'expansió del cranc blau, una espècie invasora originària de l'Atlàntic americà, que presenta una alta taxa de fecunditat i supervivència, s'ha presentat el projecte “La qualitat com a producte gastronòmic del cranc blau americà”, que tracta de fomentar el consum d'aquesta espècie, que s'ha expandit per mar, rius i aiguamolls de tota la Comunitat Valenciana, des que l'any 2012 va aparéixer en el Delta de l'Ebre.

Finalment, el projecte d'estudi gastronòmic titulat “Gastrodiplomàcia i marxamo de qualitat d'intel·ligència gastronòmica” ha sigut un altre dels seleccionats pel tribunal en aquesta convocatòria d'ajudes públiques.

 

 

El Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia impulsa onze projectes d'investigació ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina