Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L'Ajuntament de Dénia adjudica les obres d'adequació del Museu Arqueològic i de la creació del centre d'interpretació de la ciutat

La Junta de Govern, celebrada la setmana passada, va aprovar la proposta de la Mesa de Contractació d'adjudicar les obres de la primera fase del programa de renovació, adaptació i reforma, que afectarà els museus de la ciutat per a la seua adequació a la normativa, a l'O.T.E. Patrimoni Intel·ligent, S.L., i Adara Consultoria de Projectes, S.L.O.

 

Les obres, que seran cofinançades pels Fons Next Generation de la Unió Europea, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, gestionat per la Generalitat Valenciana, tenen un pressupost de licitació de 284.410,50 euros (IVA inclòs).

 

El pla d'acció és el resultat de les recomanacions de la Conselleria de Cultura, que va advertir de l'obsolescència de les instal·lacions, a les quals convenia, segons una resolució de la directora general de Cultura i Patrimoni feta pública en 2020 i el posterior estudi encarregat pel L´Ajuntament en 2021, donar accessibilitat a tot el públic (rampes i ascensors per a persones amb diversitat funcional), democratitzar l'accés a la informació de cartel·les i senyalística (inclusió del braille i audioguies, a més de la incorporació de més llengües de la Unió Europea), reforçar la seguretat per a les persones visitants i les peces de la col·lecció (protocols d'evacuació, sistema de vitrines estanc antirobatori i impermeables, detectors de fum, sistema de videovigilància, entre altres), així com assegurar condicions de temperatura i humitat necessàries per a la conservació de les obres.

 

Finalment, les instal·lacions museístiques de Dénia necessiten una renovació a causa del pas del temps i una ampliació a causa de la gran riquesa arqueològica del municipi.

 

 

Trasllat del Museu Arqueològic

 

 

La primera acció del pla serà el trasllat de la col·lecció permanent del Museu Arqueològic, situat as Castell de Dénia que s'exposaran en la primera planta de l'edifici, amb una superfície d'uns 299 m². L'edifici huitcentista albergarà la col·lecció arqueològica de manera temporal; l'ampliació i distribució definitiva de la col·lecció s'anirà dissenyant més endavant.

 

En la primera planta del carrer *Cavallers, 3, s'exposarà el material exhibit actualment as Castell, ja que les dimensions del nou espai així ho permeten. Aquesta primera instal·lació comptarà amb cinc espais diferenciats: zona de projecció audiovisual, zona ibera, dues zones romanes, zona islàmica i zona cristiana medieval.

 

El projecte museístic per a Cavallers compta amb un pressupost de 134.431 euros (IVA inclòs), els quals seran finançats pels fons europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, gestionat per la Generalitat Valenciana, i un termini d'execució de cinc mesos.

 

 

Centre d'interpretació ‘Dénia. Ciutat guaita’

 

En un espai de 195 m², en l'antiga seu del museu arqueològic, que quedarà buit, es desenvoluparà el projecte ‘Dénia. Ciutat guaita’, on s'instal·larà un centre d'interpretació històrica per a visibilitzar la transcendència del port de Dénia com a enclavament vital en el comerç i el trànsit marítim de les diferents èpoques, així com en l'esdevenir històric de la ciutat. L'exposició pretén realitzar una labor didàctica i divulgativa, mostrant l'evolució urbana, social i cultural de Dénia, donant especial importància a fites com la concessió del títol de ciutat per Felip III o la guerra de successió espanyola.

 

La visita es dividirà en tres parts, encara que el recorregut serà lliure: comptarà amb una zona de maquetes, per a aproximar de manera didàctica al visitant a l'evolució històrica de la ciutat; una altra amb vitrines on se situaran objectes arqueològics relacionats amb cada període de la història de la ciutat, i una tercera en la qual es projectarà material audiovisual. A més, el projecte contempla la instal·lació de punts d'observació en les finestres de l'edifici perquè actuen com a observatoris històrics, és a dir, que reflectisquen en el paisatge fites històriques i culturals.

 

Aquest projecte compta amb un pressupost de 149.979,50 euros (IVA inclòs), també finançats mitjançant una subvenció europea dels fons Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, gestionat per la Generalitat Valenciana, i un termini d'execució de quatre mesos, una vegada s'haja acabat el trasllat de la col·lecció permanent del Museu Arqueològic.

 

Aquesta és la primera d'una sèrie de mesures que formen part de la proposta de renovació museogràfica, la qual acollirà la creació del Museu Arqueològic de la Ciutat de Dénia i la renovació dels espais administratius i les instal·lacions del departament d'Arqueologia, més enllà dels espais d'exposició.

L'Ajuntament de Dénia adjudica les obres d'adequació del Museu Arqueològic i de la c...
L'Ajuntament de Dénia adjudica les obres d'adequació del Museu Arqueològic i de la c...
L'Ajuntament de Dénia adjudica les obres d'adequació del Museu Arqueològic i de la c...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina